Против забраната на услуги тип ЮБЕР

До Председателя на 43 НС

До Председателя на комисията по Транспорт, информационни технологии и съобщения

Настояваме за разрешаване и законово уреждане на услуги за придвижване на кратки разстояния станали популярни като „споделено пътуване“. Необходимо е либерализиране на пазара за индивидуални превози на кратки разстояния, популярно познат като таксиметрови услуги.

На пазара на таксиметрови услуги у нас липсва реална конкуренция както относно качеството на услугата, така и по отношение на цената.

Стари и мръсни автомобили, изключително близки цени за километър превоз, нелюбезни шофьори, опити за измама при дължината на маршрута или начина на таксуване, оставане на задължителен бакшиш са само част от проблемите на тази услуга у нас.

В тази връзка съвременните технологии на 21 век предлагат алтернативи, които дават възможност за възстановяване на конкуренцията на пазара на индивидуални превози на кратки разстояния. Системата за електронно отчитане на маршрута и заплащането дава възможност за заплащане само на изминатото разстояние, без измами и без заобиколни маршрути, при пълна данъчна отчетност. Оценката на шофьорите и превозните средства са решение на проблемите с комфорта на пътуване, а увеличението предлагане на услугите естествено води до балансиране на цената за крайните клиенти.

Поради тази причина настояваме българските власти да не пречат на конкуренцията и да съобразят Закона за автомобилни превози с условията на съвременния пазар. Повече конкуренция значи по-добро качество, на по-ниски цени, което в дългосрочен план е добро и оздравително за всички.

В момента архаичният Закон за автомобилните превози въвежда неефективни изисквания като психотестове или не позволява директно gps отчитане на разстоянието и задължава използването на електронни апарати, позволяващи манипулиране. Това принуждава компании, използващи съвременни технологии и средства за гарантиране на качеството да не се регистрират като таксиметрови услуги, а да търсят други термини като „споделено пътуване“.

Ние настояваме за повече конкуренция в сектора и за приемане на законови промени, гарантиращи необходимата либерализация на законодателството.

Чрез подписа ми упълномощавам Георги Кадиев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.