Отменете запрещението за хора с увреждания в България

Днес, на хиляди хора с увреждания в България не се позволява да участват в обществото. Не им е разрешено да работят, да се женят, да гласуват, да са свободни. Всичко се решава вместо тях. Това се нарича запрещение. 

За хората, които живеят в институция, това се усеща особено силно - те нямат право на избор на храна, на избор на облекло, на достъп до собствени средства, нито да бъдат информирани и да дават съгласие за лечението си. Няма значение дали имат мнение. Никой не ги пита.

Всеки човек, независимо дали има увреждане и колко сериозно е то, има желания и предпочитания. Те трябва да бъдат признавани и зачитани, независимо от проблемите в комуникацията. Запрещението е вид социална смърт. То “инвалидизира” много повече от увреждането. 

Алтернативата на запрещението се нарича подкрепено вземане на решения. Не друг да решава всичко вместо човека с увреждане, а с подкрепа той взема решенията, които го засягат. 

Ние искаме отмяна на текстовете от Закона за лицата и семейството от 1949, по силата на който все още съществува запрещението в България. Искаме приемане на Закона за физическите лица и мерките за подкрепа, който да дава възможност за въвеждане на мерки за подкрепа. Законодателното въвеждане на концепцията за подкрепено вземане на решения ще позволи на хората с увреждания да застанат начело на живота си, да са част от обществото, да решават, следователно – да бъдат.

Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН изисква всички форми на запрещение да бъдат отменени. Тя е ратифицирана от България още през 2012 г., което задължава държавата да промени законодателството си. Запрещението обаче продължава да съществува.

Променете Закона сега!

Петицията ще внесем в Народното събрание, когато такова заработи устойчиво. Ще настояваме това да е сред приоритетните теми в новия парламент. Подкрепете петицията и нека заедно припомним на бъдещите управляващи, че хиляди хора с увреждания в България имат право на достоен живот. Първата стъпка е признаване на тяхната равнопоставеност редом с всички останали хора в обществото – като се отмени режимът на запрещението и се приеме Законът за физическите лица и мерките за подкрепа.

 

***

Повече информация може да видите на www.bornready.me

Това е сайтът на кампанията Родени Готови, чрез която разпространяваме петицията. В кампанията са включени различни хора с увреждения от България, които се застъпват за правата си.  

Подкрепете_ни_(1).png


Български център за нестопанско право    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Български център за нестопанско право да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )