Подписка в подкрепа на президента Росен Плевнелиев

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Президента на Република България

До политическите партии ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака

До всички медии в България

 

 

Уважаеми дами и господа!

Свидетели сме на най-крупния опит за връщане на страната в дебрите на авторитаризма, с цинично погазване на закон и морал, демократични принципи и норми. След сформиране на правителството, изнанадало неприятно с тоталното неспазване на поети обещания за нов политически морал, определени политически кръгове започнаха война и с  президента на Република България , само защото си е позволил да застане на страната на протестиращите, подсказвайки, че мирът в страната е застрашен. Ако юнските протести бяха първи за календарната 2013 година, можеше да има основания да бъде обвинен в пристрастност. Но "улицата" се "взривява" за втори път, което е сериозен знак за преминал "лимит" на поносимост, този път заради поведение на политици, участвали вече в управлението на държавата, и  за които няма смекчаващи вината обстоятелства за случайно допуснати грешки.

Исканият от поддръжниците на новото правителство импийчмънт  на президента, е поредното доказателство за нежеланието на управляващите да прекъснат веригата  от едни и същи грешки: сами да „произвеждат” причини за нагнетяване на недоволство и противопоставяне на една социална група на друга. Росен Плевнелиев беше добър президент, когато не заклейми февруарските протести, въпреки бруталните провокации от групички и лица, "имплантирани" в протестите с такава цел. През февруари никой не го обвини, че обслужва интересите на ПП ГЕРБ, нито пък имаше  възражения, че с политиката си на ненамеса обслужва целите на опозицията.

И въпреки неутралната  позиция, бе обвинен, че се „изживява  като инженер на политическото пространство и на правителството“,   което не може да не предизвика ропот на недоволство. Налага се да припомним факти от близкото минало, които онагледяват липсата на разумни основания за отправените упреци в неправомерни действия, обслужващи интересите на трета политическа сила.

На 25.07.2005 г., президентът Георги Първанов официално призова „депутатите да изменят на партиите си, като подкрепят правителство /на малцинството/ между БСП и ДПС”. Събитията по трудното формиране на кабинета през 2005 година е обобщено от mediapool.bg:„Президентът събра  на три  срещи Станишев, Симеон и Доган в опит лидерът на НДСВ да бъде принуден да се включи в коалицията”.

Настоящият президент в нито един момент не се е опитвал да „режисира” конфигурацията на мнозинството в Народното събрание, кадровата обезпеченост на кабинета „Орешарски”, да използва принуда, с което да заслужи упреци за надвишаване на конституционните си права. Позволи си да изрази мнение  по едно назначение, но случило се  след публичните "покаяния" за недоглеждане в избора на председател на ДАНС, и след като на всички стана ясно, че кадровият подбор не е резултат от неволни, а от "волни" грешки.

За това си "престъпление", политикът с най-висок рейтинг в страната  получи и съответно наказание. Сякаш от нищото изскочи и тефтер със смущаващи наброски, а Прокуратурата, в противовес с правната логика, оповести публично, че президентът ще бъде привикан на разпит. Определени медии услужливо се концентрираха върху имотното състояние на президента, извайвайки му образ и на закоравял престъпник. Подобно поведение  е проява на откровен цинизъм, легализиране на задкулисните интриги, като модел на саморазправа с неудобните, незачитане и обезсмисляне на мажоритарния вот.

Компроматната саморазправа  с държавния глава е продължение на масирания вербален терор от ръководствата на определени партии над целокупното българското общество, започнал от референдума, и не стихващ до днешна дата. Много преди изборите на 12 май, 2013 г. видни политолози съвсем свободно тиражираха обидни квалификации, че за определена политическа сила ще гласува "тинята и утайката на обществото", но нито един от сегашните упровляващи не съзря в подобни словоизлияния заплаха за обществения ред, и съвсем закономерно се стигна до изкуствено разделение на нацията на свои чужди, на наши и ваши избиратели. Никой не се възпротиви и на обидните скандирания по време на зимните протести, не се разграничи, не призова към спазване на добрия тон. Нещо повече - лидерът на една политическа партия заяви, че подкрепя протестите, но не намери за нужно да призове за по-цивилизован израз на насъбраното недоволство. Може би защото беше в опозиция и грубият уличен изказ работеше в негова полза.

Подобно избирателно отразяване на събития и обществени емоции доведе до сегашната ситуация,  до усещането за трайна духовна деструкция на политическия елит, което не може да не тревожи. Да не предизвика съпротива, когато има безспорни доказателства, че тези, които се оплакват от настъпилото национално разделение, всъщност са отговорни за процеса на "парцелиране" по политическа принадлежност  на общественото пространство.

Категорично не приемаме подобна политика - трансфер на собствена вина към друга институция, липсата на воля за поемане на отговорност за ЛИЧНИЯ ПРИНОС, довел до "...невероятната конфронтация и омраза, която се възроди в българското общество, и агресия, такава каквато познавахме от началото на 90-те години" /И.Йотова/. Росен Плевнелиев не е причина за тази омраза. Позицията му е следствие на поредица от действия, започнали в началото на годината, и довели до ескалиране на обществена непоносимост в различни посоки, към различни партийни субекти.

Искането за импийчмънт на президента също е резултат от тази омраза, предизвикана и поддържана след така наречения "гаф" в първото му новогодишно обръщение. И опитите истината да бъде подменена не обслужват идеята за търсено разбирателство.

И тъй като имаме сериозни притеснения, че безконтролното публично говорене на различни партийни деятели, няма за цел да тушира общественото напрежение,   а да го ескалира допълнително, причините за което ще станат известни напред във времето, припомняме мисълта на Боб Марли: "Преди да ме посочиш с пръст, погледни дали ръцете ти са чисти!"

Заявяваме пълната си подкрепа за настоящия президент и призоваваме за по-отговорно публично поведение на представители на политечските партии, общественици и медии!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Важно уточнение!

В раздел "Съобщения" може да се види отвореното писмо до съответните институции, което им бе изпратено на 19.07.2013г.по електронната поща. На 22.07. 2013 г. тази подписка, по неизвестни причини,  е  затворена!  Не може да се открие в списъка с петиции, въпреки че  и затворените такива продължават да фигурират. Изпратеното до администратора на сайта съобщение за корекция на  "грешката" , към настоящия момент е без отговор. Можете да  откриете подписката  само с персонален линк и чрез изписване на нейното наименование в търсачката.