Продължаване на неделното хоро в центъра на София пл. Бански 1

За разрешаване на провеждането на фолкорната традиция неделно хоро преди залез в централната част на гр. София Настоящата петиция е израз на желанието на десетки, стотици и  хиляди ценители, почитатели и пазители на българския фолклор, обичаи и традиции от столицата и страната. Настояваме, както вече в много градове и села се провежда безпроблемна възстановената стара българска традиция за провеждане на неделно хоро преди залез – да бъде намерен законен и разумен начин тази традиция да продължи да се изпълнява и в центъра на гр. София, както вече се случва от над 6 години. С оглед настъпили някои неуредици  през 2019 г., свързани с мястото на провеждане на хорото – от началото на 2020 г. вече има договорено със Столична община ново място на провеждане на неделното хоро – площад Бански пред „Музей за история на София“, което място считаме за приемливо за всички страни, тъй като е достатъчно отдалечено от жилищни сгради и културни заведения. Въпреки това, отново се появиха, доста тенденциозно, няколко недоволни от инициативата граждани, заради които за пореден път е застрашено провеждането на неделното хоро в центъра на гр. София. Трябва да се има предвид, че при провеждането на онлайн проучвания с анкети, както и чрез разпространяване на видеоматериали от събитията всяка неделя в различн тематични групи в социалната мрежа, както и излъчени редица репортажи по националните телевизии – се отчита изключително високо ниво на одобрение на инциативата от българския народ, а при самото и провеждане на място идват все повече зрители, както от страната, така и от чужбина и поздравяват всички хора и институции, които са спомогнали това да бъде факт. Не са редки случаите, когато присъстват и участват хора в напреднала възраст, които си спомнят последните неделни хора в средата на XX век, които са се провеждали в България и не могат да повярват, че тази българска традиция все още е жива. Считаме, че не бива интересите на огромната част български граждани, които подкрепят и участват в инициативата, да бъдат нарушавани от локални  групи граждани, без никакво законово основание. Предвид все по-големия брой участници в събитието, все по-широката популярност, която е добила – много от участниците вече са изнервени от поредните административни спънки пред провеждането на неделното хоро и последващите предложения за нови места и условия за провеждането му като все по-серизоно се изразяват желания за организирането на ежеседмични протести за настояване правото за провеждане на една безобидна и широкоодобрявана българска традиция. Считаме, че е недопустимо никой български гражданин да се налага да протестира за упражняване на правото да играе фолклорен танц веднъж в седмицата на обществено място при спазване на всички законови и етични правила. Имайки предвид гореизложеното: НАСТОЯВАМЕ След отмяна на противоепидемиологичните мерки в страната, да бъде отново разрешено от Столична община провеждането на традиционното неделно хоро в гр. София при спазване на всички закони и наредби като събитието има следните параметри: ·         Продължителност: около 150 минути; ·         Място на провеждане: площад „Бански“ пред „Музей за история на София“ ·         Период на провеждане: Всяка неделя около залез слънце като часът на започване може да варира между 16:00 ч. и 19:00 ч. в зависимост от сезона; ·         Тип и сила на озвучаване: малка или средно голяма любителска активна колона на батерии със сила на звука съобразена с Наредбата за обществения ред в София; ·         Брой участници в събитието: между 20 и 200 души, според метеорологичните условия.

Цветомир Петков Христов и Фейсбук група Неделни хора    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Цветомир Петков Христов и Фейсбук група Неделни хора да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.