За касиране на местните избори и честни избори

ПЕТИЦИЯ

За

Касиране на местните избори 2019г. поради масови нарушения, купуване на гласове и манипулации и незабавно въвеждане на машинно гласуване, електронно гласуване и ясни правила и отговорност за екзит-половете в изборния денkupuvane-na-glasove-52224-810x0.jpg

Ние, долуподписаните граждани на Република България, настояваме да бъде касиран изборът за кмет в гр. София и други спорни избори за кмет на община, за кмут на район и на населено място, където са документирани масови нарушения на Изборното законодателство, купуване на гласове и манипулации в изборните комисии.

На 03 ноември 2019 г. се проведе балотаж на изборите за местна власт и дори в столицата - София между кандидатите Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и независимия кандидат Мая Манолова - манипулациите в изборния ден стигнаха рекордни размери, невиждани до този момент на местни избори. Цялата машина беше насочена към постигането на удобен за властта краен резултат.

Купуването на гласове се осъществяваше безцеремонно и безконтролно. През цялата неделя „емисари“ на ГЕРБ обикаляха ромските квартали, софийските села и училища, като пред очите на всички убеждаваха хората да продават гласовете си срещу суми от 150-200 лв. Въпреки десетките сигнали, подадени до полицията и прокуратурата, реакция нямаше. С бездействието си органите подсигуриха безапелационната победа на г-жа Фандъкова в ромските секции с над 80% преднина. София е само пример за наглостта на управляващите, щом си позволиха в столицата да извършат подобни нарушения. В районите и по страната често ситуацията е дори още по-притеснителна.

Въпреки абсолютната забрана, през целия ден медии като ПИК и 24 Часа публикуваха социологически проучвания, които показваха огромна преднина на Герб, достигаща до 17% разлика в следобедните часове в София. Тази противозаконна манипулация отказа десетки хиляди хора да гласуват с внушението, че резултатът от изборите е предрешен. Както се видя в официалните данни, разликата между кандидатите в Столична община е по-малко от 5%.

Общинската избирателна комисия и част от секционните избирателни комисии са извършили множество нарушения, с голяма степен на вероятност умишлено, с цел да повлияят на крайния резултат. Доказателство за това са разминаването от 101 хил. човека в избирателните списъци между първия и втория тур в София и 20 хил. в Плевен, както и разликите между протоколите, изготвени от секционните избирателни комисии в присъствието на застъпници и тези от същите секции, които са качени в сайта на ЦИК. Отново е необяснимо висок броят на невалидните бюлетини и дописаните гласуващи.

Правото ни да живеем в демократична държава, в която хората свободно определят кой да ги управлява, е силно накърнено.

Ето защо, настояваме:

1.       Да се касира изборът за кмет на община София и за кметове на община, на райони и на кметства с кандидати с близки резултати и масови изборни нарушения;

2.       Правителството и ЦИК да предприемат незабавно действия за въвеждането на машинно и електронно гласуване за следващите избори, което да гарантира сигурно и честно провеждане на вота;

3.       Народното събрание да приеме ясни правила за публикуване на социологически проучвания в изборния ден, като ясно се посочват агенцията и поръчителят на проучването и се предвиди строга отговорност за манипулиране на крайния резултат чрез публикуването на неверни данни;

4.       Да се проведе активна регистрация с цел изчистване на избирателните списъци от над 1 млн. мъртви души, които се ползват за изборни злоупотреби;

5.       Запазване на възможността за гласуване за личности в пропорционални избори чрез подаване на преференции за предпочитания кандидат.

Инициативен комитет за издигане на Мая Манолова за кмет на София и честни избори    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Инициативен комитет за издигане на Мая Манолова за кмет на София и честни избори да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.