Ваксините против HPV.

С тази петиция, искам да направя мотивирано искане до министерски съвет, за вкарването на ваксините против HPV, като част от задължителния имунизационен календар на Р. България, което да стане съгласно с националният план за борба с рака в Р. България 2030г. 

Какво представлява ЧПВ?

Човешки папиломавирус (HPV) е вирусна инфекция, която се предава предимно по полов път чрез пряк контакт със заразено лице. Това е най-честата полово предавана инфекция в световен мащаб.

Съществуват повече от 100 вида HPV. Около 40 от тях могат да засегнат половите органи. Най-малко 14 вида HPV, класифицирани като „високорискови“ могат да причинят рак, например цервикален рак при жените. След рака на гърдата цервикалният рак (рак на шийката на матката) е най-разпространеният вид раково заболяване сред жените на възраст 15—44 години в Европа (1). „Високорисковите“ видове HPV могат да причинят също ракови заболявания на ануса и на половите органи, както и някои видове рак на главата и на врата, както при мъжете, така и при жените. „Нискорисковите“ видове HPV могат да доведат до появата на генитални и анални брадавици.

Какви са усложненията от ЧПВ? 

Ако не изчезне, HPV може да причини следното:

цервикален или други видове рак (напр. рак на влагалището, вагината, ануса, пениса, както и някои видове рак на главата и шията)

генитални и анални брадавици

Как може да се предпазим? 

- Чрез ваксинация: 

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ваксинацията срещу HPV да се извършва при момичета между 9 и 13 годишна възраст. Това се дължи на факта, че обикновено сексуалната активност започва на по-късна възраст и следователно е вероятно повечето момичета все още да не са заразени. В някои държави по-големи момичета и дори млади жени също могат да се ваксинират, но ваксинацията не е толкова ефективна, след като сексуалната активност вече е започнала.

- Използване на кондоми:

 

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Христо Георгиев ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...