Отворена среща за обсъждане на неотложни мерки в кв. Хиподрума

Уважаеми, г-н Апостолов,

Обръщаме се към Вас от името на живущите в квартал Хиподрума относно редица наболели проблеми, които съществуват в нашия квартал.

Подписката беше предприета поради сериозните притеснения на живущите в Хиподрума, че никога досега кварталът ни не се е оказвал в толкова окаяно състояние, а ние, живущите, да нямаме никаква информация за плановете и работата на Общината.

В тази връзка, очакваме своевременна покана за провеждане на отворена среща между Вас и жителите на квартала, където да обсъдим всички въпроси, изброени по-долу.

 

Първото ни притеснение е, че не се чувстваме информирани:

- Не намираме на сайта на Район “Красно село” документ, в който са разписани приоритетите Ви за работа по време на Вашия мандат като Кмет, в т.ч. какви цели сте си поставили и в кои области. Има ли такъв документ и ако да, може ли да го споделите?

- Не намираме на сайта информация относно конкретните планове за работа на Общината за всяка година, в т.ч. по квартали - кои са основните проблеми, какви проекти са планирани, какви действия ще се извършат, кога ще започнат и приключат, какви резултати се очакват и какъв е бюджета за всеки. Има ли такъв план за Хиподрума и ако да, може ли да го споделите?

- Не намираме на сайта отчет за свършеното от Вас и Вашата администрация за 2016 г. и 2017 г., така че не само че не знаем какво се планира за нашия квартал, но и не знаем какво реално е извършено досега. Има ли такъв отчет и ако да, може ли да го споделите?

 

Произтичащи от липсата на информация, следват и редица въпроси относно инфраструктурата, облагородяването и условията на живот в квартала:

- Предвижда ли се поставянето на колчета против паркиране в зелени части?

- Предвижда ли се изграждането на подземни/надземни паркинги? Ако да, къде и кога?

- Предвиждат ли се мерки за натоварения трафик по бул. Гешов и регулярните тапи, които се образуват там? Ако да, какви и кога?

- Предвижда ли се асфалтиране на улиците и запълване на дупките по улиците в квартала? Ако да, къде и кога?

- Планират ли се мерки срещу калните участъци около блоковите пространства, затрудняващи предвижването на пешеходци? Ако да, какви, къде и кога?

- Предвижда ли се да се изградят тротоари? Ако да, къде, кога и какъв тип/настилка?

- Планира ли се ремонт на стълбите по ТМ 5 в квартала и поставяне на рампи за достъп на колички? Ако да, кога?

- Предвижда ли се миене на улиците? Ако да, колко често?

- Какъв контрол се оказва върху строежите и техните камиони/техника (две станции на метрото + други строителни площадки)?

- Предвижда ли се засаждането на дръвчета и храсти? Ако да, какви дървета се предвижда да се засадят, колко броя, кога и къде?

- Предвижда ли се поддържане на зелените площи и дърветата в квартала? Ако да, какво точно включва тази поддръжка, къде и колко често?

- Във връзка с регулярно повишените нива на замърсяване на въздуха в Хиподрума, извършено ли е замерване, което да изследва състава на замърсения въздух в кватала? Ако да, какво точно показват резултатите?

- Какво се има предвид “автомобилите като замърсител” - къде точно и какви мерки се взимат? Автомобилите замърсяват с фини прахови частици, когато разнасят кал от непочистените улици и неасфалтирани паркоместа, плюс паркиране в (бивши) тревни площи, поради липса на подземни/надземни паркинги. Какви мерки се предвиждат срещу замърсения въздух следствие на натоварения трафик по бул. Гешов и бул. Цар Борис?

 

Бихме искали да обсъдим с Вас и няколко добри практики, които биха намалили липсата на информация, както и биха подобрили прозрачността в управлението на Общината и адекватността на планиране и изпълнение на различните дейности:

- Веднъж на месец да обиколите всеки от кварталите (пеш и с автомобил), за да проверите на място какво се случва и какво е актуалното състояние на нещата, както и сам да видите проблемните зони. Ако го правите, то ние не знаем - споделяйте малко повече в социалните мрежи - на Фейсбук страницата Ви има единствено снимки от тържества.

- Веднъж на 6 месеца (или по-често) да организирате отворена среща с гражданите по квартали (различна от приемното Ви време в Общината), където да споделите различни новости, отговорите на въпроси и получите обратна връзка.

- В началото на всяка година да споделяте на сайта Плана за работа на Общината по квартали, с конкретни проекти и срокове за изпълнение. Ако има такъв, не го намираме на сайта.

- В края на всяка година да споделяте на сайта Отчет за извършените дейности и постигнати резултати. Ако има такъв, не го намираме на сайта.

 

Като жители на Район “Красно село” заплащаме високи данъци и очакваме да живеем в подредена, чиста и приветлива среда. Това разбира се включва и личната отговорност на всеки от нас да спазва законите и да не влияе негативно на реда, чистотата и естетиката в квартала ни. Когато тази лична отговорност не се спазва, съответните органи следва да вземат навременни мерки, така че отново опираме до институциите да си вършат работата.


Жителите на квартал Хиподрума    Свържете се с автора на петицията