За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Quoted post

Златан Златанов

#97 Re: Re:

2012-11-25 21:31

#93: Андрей Станишков - Re:

Уважаеми Г-н Станишков,

Всъщност, ако има нотки на лобизъм, този лобизъм е в полза
на геодезическите фирми. Не мисля, че искам да ограничавам който и да било да
работи геодезия. Но, дано не Ви омръзне да се повтарям, кадастърът не е само
геодезия. За да работиш кадастър, трябва да си запознат с доста други проблеми,
които общо взето не се изучават в УАСГ. Както може би, много добре знаете,
работата със собствеността е доста сложна и изисква повече проечетени закони,
правлиници и т.н. Вие казвате, че „КИГ подкрепя промянанта на чл. 17”. Какво е
КИГ ?  Аз никъде не прочетох, че примерно
УС на КИГ подкрепя тези промени. Но, по мое мнение, въпросът с концесиите е
много по важен. Този въпрос трябва да се коментира. Надявам се не искате да се
повтори сценарият с МЗХ. В този форум, няколко пъти срещанах думата „монопол”
Не виждам как чл. 17 би спомоганал за съдаването на монопол. Дакато прилагането
на чл. 4а по неподходящ начин може наистина да доведе до монопол.

Отговори

Андрей Станишков

#110 Re: Re: Re:

2012-11-25 22:37:48

#97: Златан Златанов - Re: Re:  

Аз лично смятам че всяка нотка на лобизъм е абсолютно излишна, та нима строителната фирма неможе да регистрира по малка фирма, която да изпълнява геодезически услуги, защо вечно в тази държава трябва да си играем на котка и мишка.

За мен КИГ е камара, която като всяка една камара в светска държава трябва да защитава интересите на членовете си, да провежда семинари и обучения, с които да допринася за по-доброто качество на работа. Ако според вас в университетите не се придобиват достатъчно умения за работа в кадастъра (което в същност е и моето мнение), тук е мястото на АГФ да сподели с университетите какво е нужно за бизнеса. Ето това е начина за развитие на една модерна гилдия, каквато е нашата и с която съм особено горд последната седмица.

Това че КИГ продкрепя чл. 17 прочетох от коментарите на г-н Йовев: #50 „Говоря само за концесиите, тъй като всички останали промени се подкрепят официално от КИГ и АГФ”.

За концесиите сте абсолютно прав – изключително важен въпрос и е необходима дискусия – стигнем ли до монопол, това вече ще убие професията геодезист. Но нека да не омаловажаваме другите въпроси, всичко е важно и трябва да се реши по най – справедливия и точен ред!

Относно монопола на чл.17, разбира се че чл.17 създава монопол и първият който се сещам е върху свободното право на членство към професионални неправителствени организации, което всъщност са отбелязали Съюза на Геодезистите и Земеустроителите в България в тяното становище.