За правото на работа, на инженерите-геодезисти

Андрей Станишков

/ #110 Re: Re: Re:

2012-11-25 22:37

#97: Златан Златанов - Re: Re:  

Аз лично смятам че всяка нотка на лобизъм е абсолютно излишна, та нима строителната фирма неможе да регистрира по малка фирма, която да изпълнява геодезически услуги, защо вечно в тази държава трябва да си играем на котка и мишка.

За мен КИГ е камара, която като всяка една камара в светска държава трябва да защитава интересите на членовете си, да провежда семинари и обучения, с които да допринася за по-доброто качество на работа. Ако според вас в университетите не се придобиват достатъчно умения за работа в кадастъра (което в същност е и моето мнение), тук е мястото на АГФ да сподели с университетите какво е нужно за бизнеса. Ето това е начина за развитие на една модерна гилдия, каквато е нашата и с която съм особено горд последната седмица.

Това че КИГ продкрепя чл. 17 прочетох от коментарите на г-н Йовев: #50 „Говоря само за концесиите, тъй като всички останали промени се подкрепят официално от КИГ и АГФ”.

За концесиите сте абсолютно прав – изключително важен въпрос и е необходима дискусия – стигнем ли до монопол, това вече ще убие професията геодезист. Но нека да не омаловажаваме другите въпроси, всичко е важно и трябва да се реши по най – справедливия и точен ред!

Относно монопола на чл.17, разбира се че чл.17 създава монопол и първият който се сещам е върху свободното право на членство към професионални неправителствени организации, което всъщност са отбелязали Съюза на Геодезистите и Земеустроителите в България в тяното становище.