За повече нова българска музика в родния ефир

Quoted post

РаботохоликА

#5 За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 11:50

Има неща в българската музикална сцена, които и досега остават непонятни за мен. Едно от тях е защо феновете и музикантите в България живеят с мисълта, че медиите са им длъжници по някакъв начин? Като изключим БНР и БНТ всички останали са частни медии и всеки сам си решава какво да излъчва в ефира си. Със същата сила може да се направи петиция "За повече нова българска музика в родните интернет портали, сайтове, блогове и т.н" Според мен подобна петиция си е чиста форма на лицемерие. Ако създателят и наистина му пукаше за БГ музиката трябваше да напише петиция "За посещаване на повече БГ концерти, за купуване на повече БГ музика, за подкрепа на все повече музиканти чрез закупуване на техен мърчендайз и прочие. Всичко останало си е чешене на езиците.Отделно от това се познавам с част от музикантите изброени като примери в тази петиция и вярвам, че повечето от тях биха сметнали това за глупост.

Отговори

Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#7 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 12:47:40

#5: РаботохоликА - За повече нова българска музика в родния ефир

Човек, има си световна практика за тези неща. Ако смятате това за глупост, никой не ви кара да подписвате и ще си останем на това дередже до края на света. Има много промени да се правят в България и за всяко нещо трябва да се настъпва.

Ти забелязал ли си, че в много области в България няма конкурентна среда - държавата е длъжна да създава такава среда, за да имаме и нормална икономика, и нормален бизнес.

Обвинението ти в лицемерие е грубо и нямам намерение да отговарям на него.

Гатев

#8 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 14:09:46

#5: РаботохоликА - За повече нова българска музика в родния ефир

Аз бих отговорил...

Често давам този пример... защо по магазините е пълно с гръцки картофи, турски домати и любимото ми - китайски чесън. Защото магазините са частни и сами избират какво да зареждат (използвам твоята логика). Добре, но аз много добре знам, че българските картофи са по-хубави и българските домати са по-хубави и българския чесън е по-хубав. Да обаче ги няма по магазините и трябва да обикалям по пазари и сергии и да изгубя половин ден за едни елементарни покупки. Но защо магазините не зареждат по-хубавите български стоки... защото не им е удобно. По-високи цени. По-малки производители които не могат да захранят големи вериги и т.н. ... не сме конкурентно способни. Как ще станем? Когато нашите производители започнат да печелят. Как - като продават. Как - като държавата ги защити - знам, че звучи малко Марксистко, но това е световна практика. За музиката важи същото. Как преуспява френската музикална сцена и как са се опазили от тоновете лесно достъпна Американска и английска продукция... ами 60% от ефира се пази за музика направене в Франция - по закон! 60%!!! Подобни примери могат да се дадат и с други държави. Да - съгласен съм, че много неща куцат, но от някъде трябва да се започне. Не разбирам плюенето върху една добра инициатива...