За повече нова българска музика в родния ефир

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За повече нова българска музика в родния ефир

EMYLI

#1

2012-09-15 15:02

Обичам българската музика и ние като нация сме длъжни да я подкрепим и да настояваме тя да заема мястото, което и се полага.
Българска музика

#2 Re:

2012-09-17 19:38

#1: EMYLI -

Зи рок са същото.Защо рокаджиите не обърнем внимание и на тази медия.Там една Ана -Мария в панталон коли и беси според неговите лични предпочитания и вкусове.В Зи рок , не можеш да чуеш разнообразен рок .Всичко е сведено или до музика до 80те години,или до зверски тежък метал.Да не говорим, че българска музика се върти  веднъж на кръгъл час и по малко в Каменица рок 40

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-09-20 18:35


Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#4 Re: Re:

2012-09-20 18:35

#2: Българска музика - Re:

Здравей Емили,
ще кажа нещо, което казах в една друга дискусия и може би така се разводнява дискусията.
Съгласен съм да променя текста на петицията, така че всички да са съгласни с нея и да я подкрепят.
Не знам какви са доводите ти например за З-рок. Аз например ги включих в текста заради личното ми впечатление. Ние с моята банда не сме връзкари. Не познавам Спас Шурулинков, освен една среща преди много години, когато той беше зает с някакъв ангажимент и даже не знам дали разбра от коя група сме. Познаваме се с Гурко и с Краси Москов, но се запознахме с тях точно, когато ни поканиха на интервю. Когато запишем нова песен, аз отивам в офиса на З-рок и давам лично на Краси и Гурко по едно дискче, адресирам останалите до всички водещи и Спас Шурулинков и ги оставяме на едни девойки, които стоят зад едни компютри. От около 20 песни, които сме записвали и носили, може би около 5-6 са се завъртали по няколко пъти в ефира, а две влязоха в плейлистата на радиото и даже бяхме удостоени с честта и да участваме и в двете класации. И това без да сме връзкари или приятели, а смея да твърдя, че наши песни честичко се въртят.
По тази причина реших да покажа, че всяко правило си има и изключение. Иначе и към З-рок има какво да се желае, но ги дадох просто като положителен пример, на другия полюс от БГ радио.

РаботохоликА

#5 За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 11:50

Има неща в българската музикална сцена, които и досега остават непонятни за мен. Едно от тях е защо феновете и музикантите в България живеят с мисълта, че медиите са им длъжници по някакъв начин? Като изключим БНР и БНТ всички останали са частни медии и всеки сам си решава какво да излъчва в ефира си. Със същата сила може да се направи петиция "За повече нова българска музика в родните интернет портали, сайтове, блогове и т.н" Според мен подобна петиция си е чиста форма на лицемерие. Ако създателят и наистина му пукаше за БГ музиката трябваше да напише петиция "За посещаване на повече БГ концерти, за купуване на повече БГ музика, за подкрепа на все повече музиканти чрез закупуване на техен мърчендайз и прочие. Всичко останало си е чешене на езиците.Отделно от това се познавам с част от музикантите изброени като примери в тази петиция и вярвам, че повечето от тях биха сметнали това за глупост.
Роботта

#6 Роботта

2012-09-21 11:56

^ Подкрепям!!! Нека направим петиция за повече български банани в плодзеленчука!
Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#7 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 12:47

#5: РаботохоликА - За повече нова българска музика в родния ефир

Човек, има си световна практика за тези неща. Ако смятате това за глупост, никой не ви кара да подписвате и ще си останем на това дередже до края на света. Има много промени да се правят в България и за всяко нещо трябва да се настъпва.

Ти забелязал ли си, че в много области в България няма конкурентна среда - държавата е длъжна да създава такава среда, за да имаме и нормална икономика, и нормален бизнес.

Обвинението ти в лицемерие е грубо и нямам намерение да отговарям на него.

Гатев

#8 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 14:09

#5: РаботохоликА - За повече нова българска музика в родния ефир

Аз бих отговорил...

Често давам този пример... защо по магазините е пълно с гръцки картофи, турски домати и любимото ми - китайски чесън. Защото магазините са частни и сами избират какво да зареждат (използвам твоята логика). Добре, но аз много добре знам, че българските картофи са по-хубави и българските домати са по-хубави и българския чесън е по-хубав. Да обаче ги няма по магазините и трябва да обикалям по пазари и сергии и да изгубя половин ден за едни елементарни покупки. Но защо магазините не зареждат по-хубавите български стоки... защото не им е удобно. По-високи цени. По-малки производители които не могат да захранят големи вериги и т.н. ... не сме конкурентно способни. Как ще станем? Когато нашите производители започнат да печелят. Как - като продават. Как - като държавата ги защити - знам, че звучи малко Марксистко, но това е световна практика. За музиката важи същото. Как преуспява френската музикална сцена и как са се опазили от тоновете лесно достъпна Американска и английска продукция... ами 60% от ефира се пази за музика направене в Франция - по закон! 60%!!! Подобни примери могат да се дадат и с други държави. Да - съгласен съм, че много неща куцат, но от някъде трябва да се започне. Не разбирам плюенето върху една добра инициатива...


Гост

#9 За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-21 14:43

Има нещо много важно, което трябва да разберете. Музиката е бизнес. Медиите са бизнес. Взаимоотношенията между тях също се основават на взаимен интерес.В това няма нищо романтично. Нито една медия няма да допусне 60%(примерно) само българска музика защото ще си изгуби аудиторията. А тя от това печели. А освен, че печели плаща данъци и създава работни места. От другата страна са музикантите, които търсят поле за изява и среда, в която да се развиват. Средата им се изгражда на основата на качеството на продукта, който създават, а полето на изява на основа на активността на артиста (групата).
Или казано с по-прости думи, ако имаш качествен продукт и се научиш да го представяш умело няма да ти се налага да разчиташ на медии. Те от своя страна ако имат достъп до такава качествена продукция сами ще я излъчват за да повишават рейтинга си. Но както е казано по-горе все пак от някъде трябва да се започне и защо да не е с качеството на продуктите.

А колкото до това, че държавата трябвало да се намеси аз ще попитам, кой е държавата? И защо за държавата се говори в трето лице?
Гатев

#10 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-23 04:44

#9: - За повече нова българска музика в родния ефир

Само, че това е грешно!

1. Музиката е бизнес - да. Но има една голяма разлика с другитр бизнеси... тук предлагането създава търсене, а не обратното. Пример -  някой може ли да обясни скорошния хит Crazy Frog - една анимационна жаба, дето бръмчеше. Еми наляха пари, завъртяха я в цял свят и готово. Музикални достойнства на този продукт=0 ...

2. Да - медиите ще са против. От разговорите ми с колеги от други държави и там са били против. Първоначално е имало малко лутане насам натам, но в последствие местните продуценти са започнали да плащат на медиите същите пари за ротации каквито са плащали и американските, защото са започнали да печелят.

3. Качествен продукт в България има повече от колкото всеки тук може да си помисли. Пример - бях ДиДжей (не ми е това работата по принцип) на едно интересно парти. Обявихме, че ще пускаме българска музика появила се през последните 10 години. Без поп, рап, електроника и чалга... първите три, защото не ми е там компетенцията, последния стил е ясен :) Та бях планирал някакви 3 часа примерно... партито продължи 7 часа!!! Аз не повторих песен, почти не повтарях група, имаше много предложения от хората - пусках от вибоксове, ютубове, майспейсове, фейсбукове и т.н. ... следя сцената и дори аз се изненадах.

 

Поуката е, че... пак казвам - да има много неща за оправяне, но разберете - в тази среда в момента, музикант да изкара пари без медии може само на кораб или в хотел из разни богати пустини. Не откриваме топлата вода. Тук не можем да се мерим с джобовете на големите продуценти, за да купим част от ефирното време... и не се заблуждавайте, че медиите следят и пускат евентуални хитове... не - каквото се спусне, такова се пусне.

Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#11 Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-24 12:13

#9: - За повече нова българска музика в родния ефир

Подкрепям Гатев и не само защото сме приятели и свирим в една група - много пъти сме имали коренно противоположни мнения.

Трябва да се създаде среда, а държавните институции са тези, които сме избрали, за да създават благоприятен бизнес климат във всички сфери. Аз лично не искам сега медиите да почнат да пускат българска музика, защото някой ги опритиска. Естествено, че ще има недоволни. Тук не говорим за 60% българска квота. Ако се направят промени в законодателството, ще се направят проучвания и специалистите ще кажат какъв процент е нормален за България. Понякога трябва да се налагат правила, за да се завърти една машина. Последните години ние само гоним инвестиции, вместо да ги привличаме. Знаете ли, че ние от 6 години не сме си търсили парите за авторски права. Един път, когато разговарях с представител на мюзикаутор, той обясняваше, че мониторинг не се прави, а се вземат списъци от медиите на доверие, защото за да се прави мониторинг, са нужни 2 млн. за закупуване на софтуер и изгртаждане на база данни. От парите, които те събират и разпределят след това, за българска музика се отделят (ако не се лъжа 5%). Съответно сме много правоносителите и накрая на годината вземаме суми, които са твърде нищожни. Така че ако това са сдружения на музикантите и ако всеки се откаже от дяла си за една или две години, и ето ти пари за база данни и софтуер. Когато може да се направи качествен мониторинг, може и да се следи всичко. (Това бепше малко офтопик).

Нуждата от промяна в законодателството е, за да се създаде благоприятна среда за музикален бизнес. Да не би да искаш да ми кажеш, че ако радиата и телевизиите ще фалират, и ще уволнят персонала си, а българите ще започнат да слушат западни ради. Тази логика е глупава. Идеята на закона е, да е е еднакъв за всички. И съответно, когато това се случи, групите и изпъолнителите юе виждат смисъл в това, което правят и ще започнат да записват в студия. Студията ще изнемогват и ще наемат още персонал, ще се създадат нови и т.н. Според мен това е правилната логика.

И мисля, че още нещо много важно ще се случи - ще има конкуренция, защото тогава популярните изпълнители няма да са 10, а ще са двеста. Други ще се опитват да изплуват, ще започнат да се правят качествени записи.

Знаеш ли защо не харесвам български Хип Хоп или по-голяма част от него. Защото тази музика се записва в домашни условия. Съответно на изпълнителите им излиза почти без пари. Те нямат почти никакви инвестиции, а после претендират за слава, без да създадат качествен продукт. Слушай някоя западна или отвъдокеанска Хип Хоп банда, гледай концерти - изпълнителите използват живи музиканти и съответно качеството на продукта е на висота. Това нещо ще се случи в България, само ако има конкуренция. Ние също искаме да работим в конкурентна среда - искам хората да сравняват качеството на музиката ни с други български изпълнители, а не със световни...

РаботохоликА

#12 Re: Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 04:18

#11: Петър Иванов - Re: За повече нова българска музика в родния ефир

От това, което разбрах до сега от всичките постове, е че група Saltriver не ги пускат по БГ радио ( а те много искат да ги пускат по радиата) и затова решават за променят законодателството в България, за да могат да получат ефирно време и по други радиостанции.  Това е жалко момчета. Аз също съм музикант и много добре познавам предизвикателствата на това да създаваш музика и да търсиш реализация и категорично съм против подобни "иниациативи". Не защото ми пука за медиите, а защото подобни щуротии само успокояват съвестта на на бг музикантите, че проблемът не е в тях. Сиреч в нас. Но ИСТИНАТА е че проблемът е в нас. И по цял ден да въртят бг музика по радиостанциите от това тя няма да стане по-добра. Покрай участията си в чужбина и поради факта, че промоутваме западни банди имам възможност да добия що годе реална представа за сигуацията навън и мога съвсем честно да ви кажа, че подобни политики с радиостанциите са по-скоро изключения отколкото практика. Ако си мислите, че британските, ирланските или американските банди (от тях имам наблюдения), които са толкова популярни колкото вас в момента  са в по-изгодна позиция от вас жестоко се лъжете. Парадоксът, е че ние сме в по-изгодна позиция от тях, защото ако направите едно 30 дневно европейско турне, като се приберете у дома и теглите чертата ще сте изкарали повече пари от тях. Не ме питайте как. Няма да ви давам акъл. Но е факт. Само че за целта ще трябва да си вдигнете Д-тата и "дим да ви няма" поне 1 месец няколко пъти в годината.

"Знаеш ли защо не харесвам български Хип Хоп или по-голяма част от него. Защото тази музика се записва в домашни условия. Съответно на изпълнителите им излиза почти без пари." - с подобно мислене ще се закопаеш сам. Едни от любимите ми албуми в световна сцена са записани в домашни условия с бюджет от няколко стотин долара. Парите не са гаранция за качество (ако въобще може да се даде дефиниция на термина "качество" за нещо толкова субективно като музиката).

Спрете да летите в облаците и да си мислите, че с авторски права или повече медиини ротации ще си напълните сиромашките търбуси. Тази "система" работи само за артисти, които са част от мейджър лейбъли. Вие сте музиканти right? И това, което можете да правите най-добре е да свирите, right? В такъв случай хващайте пътя и отивайте да свирите на хората вместо да се занимавате с глупости. Ако сте добри, феновете ще си купят билет, албум, тениска или каквото там предлагате. Ако ли не явно не сте за този бизненс.

Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#13 Re: Re: Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 07:07

#12: РаботохоликА - Re: Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Човек, ако от всичко тук, ти си разбрал "че група Saltriver не ги пускат по БГ радио", то аз не виждам защо изобщо си губя времето да ти обяснявам. Да не говорим, че си хем анонимен, хем развиваш теории, които са много спорни.  Да не говорим, че в твоите твърдения ти се опитваш да ми припишеш мисли и действия, които не отговарят на истината. Явно не четеш или просто си решил да си пишеш, ей така, за спорта. По тази причина е редно, щом толкова мъдри мисли постваш тук,е да излезеш вече от анонимност.

Относно това, което криво си разбрал, си спомням, когато отидохме за първи път при Ана Мария. Иначе нелоша жена, посрещна ни добре. И веднага ни попита защо така пишем за БГ радио. Това беше в далечната 2008 г., ако не се лъжа. Та БГ радио са друга тема. Тях съм ги сложил тук просто като пример. Имах щастието на една от старите ми работи, две години подред да слушам само БГ радио. Никога не съм казал, че музиката, която пускат не е хубава, но ми идва малко еднообразно. Особено, когато в рамките на 1 час чуеш един изпълнител два или три пъти. Бил съм тонрежисьор в местно радио преди много години и никога не съм си позволявал да повторя група, в рамките на една смяна. БГ радио има сбъркана концепция или правилна концепция, но сбъркано име. Едно от двете ще е, но когато си се нагърбил да носиш това име, трябва да понесеш и цялата БГ сцена, а това не етака.

Иначе група SALTRIVER някак си намира ефирно време, за това не ни мисли нас. Ние си имаме начини - като запишем нещо, си счупваме краката, обикаляме радиостанциите и не ни е това проблема. Виждам, че искаш да наклониш нещата натам, че едва ли не ни е яд на "големите" и затова пишем глупости. Споко човек, отдавна съм свикнал да не се поддавам на тази провокация.

От това, което си написал в последния си пост, в мен създаваш чувството, че просто си чешиш езика и изобщо не си наясно с нещата, а ръсиш мозък за спорта.

 

Robotta

#14 Robotta

2012-09-25 13:30

Ако за времето, в което е измислена и пусната тази петиция бяхте композирали, продуцирали, записали, смесили и т.н. едно парче, което да е на нивото на нещо извън БГ, щяхте да помогнете много повече на българската музика, отколкото сега + тези 'многобройни' 134 човека, които са я подкрепили. Щеше и да се завърти по подходящите медии. Щеше да е ...прецедент :)
И ето една мисъл, която намирам за много подходяща в случая: „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си.” нека всеки сам си провери кой го е казал, защо го е казал и тн. А сега, момчета, марш към китарите :)

п.с. а, и нещо друго се сетих - много ми хареса един пост по повод на новата кампания за антипиратски булшити, "За да има музика и утре" - кампания срещу пиратството в интернет, която е актуална напоследък, та поста гласи, внимание:

'Българските музиканти не се научиха десет години, че за да правят пари от музиката си трябва да са в крак с времето, а не да ни се цупят, че не искаме да сме част от техните архаични бизнес модели.

Съжалявам, но българският музикален шоубизнес (с изключение на много малко изпълнители) не може да се сравнява със западния нито като идеи, нито като продуцентска дейност, да не говорим за дебилното отношение на българските поп/рок/фолк звезди пред камера.

Как тогава тия хора искат да се отнасяме с тях с някакво уважение?'

http://www.avtora.com/gallery/3008/za_da_ima_muzika_i_utre_kampaniya_srestu_nelegalnoto_svalyane_na_sudurjanie_ot_internet
Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#15 Re: Robotta

2012-09-25 17:23

#14: Robotta - Robotta

Първо ще се усмихна :)  и после ще кажа следното.

От момента на пускането на тази анкета, което ми отне точно 5 мин. и после още 10 мин. за да я пусна във фейсбук и тя да се разпространи, ние записахме и почти смесили една песен. Освен това в архива си имаме записани още 20 парчета, от които 3, които са се въртели и извън територията на България, а две от тях са печелили британски класации. За времето, когато тече тази анкета, записи правят и момчетата от Der Hunds, Casual Threesome, Лок Марухи и др., които работят по нови албуми. Също така момчетата от Млък!, Awake, Skre4 също звучат в ефири извън България и всички заедно се опитваме да се конкурираме извън България. Но ти не знаеше за това, нали? А защо не знаеш? Защото не четеш и не осмисляш това, върху което се пише. Мислиш си, че тук са седнали група аматьори, които просто си нямат работа.

А относно сентенцията. Знаеш ли колко много съм направил за българската държава. Работя, плащам си осигуровки, ръководя бизнес, който всеки месец внася в хазната по 20 000 лв. ДДС, осигурявам работа на още 30 човека. В замяна на това аз от българската държава съм получил:

- никакво здравно обслужване за целия ми трудов стаж

- никаква протекция на бизнеса, който ръководя

- никакво разбиране, когато съм искал помощ държавата да ме защити

 

Е, мисля че успях да ти отговоря...

 

П.С.

Забравих да спомена относно линка ти... Ти знаеш за тези, които стоят на плакатите, защото някой се е погрижил да се знае за тях. А тези хора са една много малка част от цялото музикантско общество, но както съм писал по-горе, медиите отдавна обслужват определени интереси, а ние не сме им интересни. Затова и конкуренцията ни е с бандите извън България, но за съжаление, за да се чувстваме комфортно и на място, ние искаме конкурентна среда тук, в България.

РаботохоликА

#16 : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 19:27

#13: Петър Иванов - Re: Re: Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Това, че съм анонимен си има и свойте предимства, нали? Като например да не позволя на разни хора да използват личното ми мнение за да плюят по проектите, от които съм част. А това дали съм написал, че съм Драган, Иван или Петкан няма никакво значение. Имат значение нещата, които съм споменал по-горе. Твърдиш, че ти развивам теории, които са спорни. Така да бъде, но не виждам в горния ти пост да се аргументираш защо. Ако успееш да ми се аргументираш защо моите теории са спорни, ще ти дам конкретни примери със западни групи, имена, линкове и т.н. Не знам дали мислите са ми мъдри (ти го твърдиш), но се основават на личен опит. А той е, че групите не се делят на български и останалите. БГ групите не са по-специални от останалите и трябва да се поставят на една равнина.

От това, което си написал в последния си пост, в мен създаваш чувството, че просто си чешиш езика и изобщо не си наясно с нещата, а ръсиш мозък за спорта. „

Кое по-точно?

  1. За това, че подобни "иниациативи". само успокояват съвестта на на бг музикантите, че проблема не е в тях?

  2. За това, че покрай участията си в чужбина и поради факта, че промоутваме западни банди имам възможност да добия що годе реална представа за сигуацията навън и мога съвсем честно да ви кажа, че подобни политики с радиостанциите са по-скоро изключения отколкото практика ?

  3. За това, че БГ групите са в по-изгодна позиция да свирят в Европа отколкото британски или американски банди?

  4. Или за това, че парите не са гаранция за качеството на един продукт.

  5. А най вероятно за това, че принципа за „авторските права“ работи за артистите от мейджър лейбълите.

 

Не знам какво чувство оставям в теб, но ако не се напънеш малко, да защитиш позицията си със солидни аргументи за тази петиция, маркера „за“ няма да надвиши числото 200, в най-добрия случай 300.

Цитата, който ползва Robotta гласи „„Не питайте какво страната ви може да направи за вас, а какво вие може да направите за страната си.” - Дж. Ф. Кенеди – твърде силни думи за подобна кауза.

 

P.S. Все още не съм получил отговор на въпроса кой е държавата? И защо за държавата се говори в трето лице?

 

 

Robotta

#17 Robotta

2012-09-25 20:06

^Подкрепям.
И добавям - ако искате да направим петиция за 60% повече концерти на бг изпълнители по стадионите за сметка на западните изпълнителни. Правиме един закон да не идват тук Анатема, Ей-си Ди-си, Металика, Рамщайн, Мейдън, Слейър, Чили Пепърс, Продиджи, Пейдж и Плант, Блек Сабат, Мадона, Том Джонс, Шаде, Пърпъл, Депеш, Тото, Роксет, Стинг, Мерилин Менсън, Серж и други, и така създаваме конкурентна среда за БГ изпълнителите. Чудесно, но кой тогава ще ходи по концерти изобщо? И няма ли да се върнем 23 години назад, когато такава конкурентна среда беше изкуствено създадена и още не може да се оправим от нея?
С това искам да кажа, че с петиции няма да се получи. Трябва здраво работа, ама здраво. Просто ние сме поколението, а тези след нас, които трябва да си скъса г. за да имаме качествена продукция. Петициите и изобщо всякакви други подобни инициативи прехвърлят отговорността върху други фактори, от които нищо не зависи. Аз уважавам усилието ви да се направи нещо, но за целта трябва да целим в десетката и да се действа много по-фокусирано. :)
Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#18 Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 20:17

#16: РаботохоликА - : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Първо, не е в мой стил, нито в стила на Гатев да коментираме и критикуваме чуждия труд - на отговора защо си анонимен.

Второ, ще се повторя и потретя ако защитя позицията си. Но да речем, че ще го направя, защото все пак искам да стане дискусия и диалог, а не за да се карам с когото и да било.

1. Трябва да се създаде подходящ климат за развитие на една среда. Държавата е длъжна да го прави за всички сфери. Особенно за сфери, които са й стратегически. Изкуството принципно трябва да е стратегия за всяка държава - независимо али музикално, художествено или т.н. Но понеже петицията е за музика, говоря за музикалната част.

2. На въпроса защо държавата е в трето лице - ами на робота отговорих. Защото аз давам на тази държава и не получавам. Ако сравним държавата с един организъм, в които всеки един от нас е малка част: Когато аз спортувам и се грижа за себе си, не боледувам. Когато ходя редовно на профилактични прегледи и се грижа за зъбите си, имам хубава и здрава усмивка. Когато се храня здравословно, също се радвам на добро здраве. Ако аз се грижа добре за частите си на тялото и те ми се отплащат по един или друг начин. Както се обосновах пред Робота, аз давам на държавата, но не получавам. По тази причина тя за мен е отделен организъм, който съществува сам за себе си, да не говорим, че може да се окаже и паразит. Ако отделиш един ден в четене на новини, ще разбереш, че е така.

3. Ако продължа разсъжденията си от точка 1-ва, има много варианти за създаване на добър климат, който да доведе до създаване на конкурентна среда. Преди всичко трябва и стандарта ни на живот да се подобри, но в момента това е невъзможно, така че прескачаме тази тема. БГ радио например бе това, от което се нуждаеха всички музиканти, когато се появи, до момента, в който тази идея не се опорочи. Аз лично нямам лоши впечатления от Ана Мария като човек и дори сме си приказвали на два пъти с нея в офиса й. Факт е обаче, че в БГ радио се въртят около 20 нови изпълнителя, без да има нови лица, а нова българска музика има. Сега ако кажеш, че щом не я въртят, значи не е качествена, може да прочетеш част от отговора ми към Робота. Имаме познати музиканти, а които дори Ана Мария е връчвала тарифния план за реклама, за да ги пуска.

Всички знаем, че на запад и отвъд океана има други закони за този бизнес и в това не съм се съмнявал. Но сега аз ще те попитам нещо. Момчетата от Odd Crew от няколко години правят едно рок училище, където се събират тийнеджъри, учат се да свирят и сглобяват групи. На On Fest чух тийнеджъри, които на тяхната възраст свирят по-добре, отколко аз свирех. Имаха много добър саунд. Все още свирят кавъри, но тези деца, ако не се подобри обстановката, докато пораснат, са обречени - обречени са на това, че с музика няма да се занимават, а подобно на нас, ще ходят на работа и ще свирят в свободното си време. Аз, а и предполагам не амо аз, искаме нещо да се промени. Това, което предложих е едно от решението. Може да има и друго. Относно това, което казваш за авторските права на запад, съм съгласен с теб. Аз нищо не съм казал за авторски права. Но би било също и добре, ако има добра събираемост и отделно, защото тогава може би ще има и някакви продуценти.

А в отговор на това, че парите не са гаранция за качество. Невинаги парите са гаранция за качество, но качество без пари не става. Особено при звукозаписа. Да ме извиняват някои музиканти, но не съм чул качествен продукт, записан в домашни условия.

А за това, че българските групи са в по-изгодна позиция да свирят в Европа, не знам какво имаш предвид. То не е никакъв проблем българска група да свири в Европа и това е ясно. Но да ми обясняваш, че българска банда, без странично финансиране е в състояние да направи турне и да се върне с пари, смешно е. Нали много банди го правят. Правт го за имидж, да си промотират музиката, но често дори им се налага да доплатят разходите от джоба си. А и това не е по темата.

Темата е просто да се пуска повече българска музика. Вариант 1, медиите да проявят самоинициатива. Но днес говорих с хора в ПРОФОН и се оказа, че такива разговори е имало. Просто медиите са отказали, защото не им се занимава - моето мнение е, че ги и мързи.  Втори вариант: Имало е дискусии за законодателство, но медиите са ревнали, че това противоречи на конституцията и засяга свободата на медиите. Тук ще допълня, че в България свободни медии няма. Всички са политически купени и обременени. Това може да го видиш в анализите за българската журналистика. Вариант 3: България излиза от 1300-годишната си икономическа криза, всичко процъфтява, а покрай всичко и музиката.

Кажи ти, имаш ли 4-ти вариант, който да звучи разумно или кажи кой вариант от изброените 3 е по-вероятен да стане. Или може би 4-тия вариант е, България решава, че няма нужда от собствена култура. Ще се спестят много държавни пари и определени специалности ще бъдат закрити. Ще продължаваме да бълваме звезди от телевизионни шоута. Студиата ще фалират, но те и без това са в сивата икономика, така че какво ни бърка това? И без това вече се обезличаваме, така че да не агонизираме, а направо да капитулираме.

Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#19 Re: Robotta

2012-09-25 22:35

#17: Robotta - Robotta

Човек, уважавам мнението ти, но не и сарказма ти. Или ти, и Роботохолика сте изключение, или наистина всички са адски негативно настроени към БГ сцената. Не разбирам негативизма ви, но явно такова е настроението на хората, което е много жалко.

Днес бях в ПРОФОН, за да си поприказваме с тях за много неща. Проблемите са толкова много, че ако човек ги осъзнае всичките, ще сметне каузата за загубена. И може би наистина е така. Получавал съм коментари от типа, "няма да подкрепя, не защото не съм съгласен, а защото има много по-важни неща за решаване". Вярно е това, но ние вече 23 години не успяхме една област да си оправим. Ако всяка година оправяхме по един проблем, щеше да дойде ред и на музиката някой ден, но за съжаление май ни харесва да си живеем в този свят. Със сигурност се задават големи промени, в световен мащаб, но ние все още се дърпаме от тях.

Както и да е. Аз мисля, че отговорих на всичкие ви въпроси и макар мисълта ми да е малко разхвърляна, предполагам, че сте доловили философията ми. А който иска да подкрепя.

И накрая ще използвам само една хубава мисъл, която прочетох днес:

"Светът е пълен с виртуози, които са толкова заети с това, да обясняват колко неспособни са всички останали, че забравят да оставят нещо след себе си."

РаботохоликА

#20 Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 23:14

#18: Петър Иванов - Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Албуми записани "вкъщи", които са достигнали платинен статус:

http://en.wikipedia.org/wiki/White_Ladder

http://en.wikipedia.org/wiki/De_Stijl_%28album%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Whatever_and_ever_amen

...и понеже ме домързя да сортирам линкове:

The Rolling Stones – Exile on Main St.
Bob Dylan and the Band – Basement Tapes
Iron and Wine – The Creek Drank the Cradle
Radiohead – OK Computer
Nine Inch Nails – The Downward Spiral (вярно, че е в къщата на Роман Полански, ама какво ти пука? Проблемът си е на Резнър)

Има още много, но явно ти и аз имаме различно разбиране за качеството на музиката.

"Но да ми обясняваш, че българска банда, без странично финансиране е в състояние да направи турне и да се върне с пари, смешно е". - Не е смешно а е факт. Моята група го прави и в това няма нищо смешно.

Искаше да ме попиташ нещо за рок-училището на Odd Crew, но въпрос не получих. Май си изгуби мисълта на второто изречение, но споко на всеки се случва понякога.

...и сега по същество:

4ти вариант.

Сродни (стилово) банди се събират. Създават малък лейбъл. 3-4 групи като начало са ок. Всяка група прави максимален брой концерти за период от 6 месеца. Приходите се насочват за създаване на продукт на една от бандите. Останалите продължават да работят усилено по своя си материал и да свирят на живо без да търсят печалба. Само покриване на текущите им разходи. Когато лейбълът е готов с първия си продукт всички се включват в промотирането му. Групата издала албума се ангажира до 6-8 месеца чрез турнета, продажба на албуми и мърч да възстанови сумата изхарчена за издаването на продукта и и да се включи с акции за издаването на следващата група (продукт). Така се завътрта колелото. Ако групите и продуктите са качествени и се работи здравата, до 5 години мини лейбъла ще има независим бюджет. И за това начинание не се искат много пари а желание и воля.

Лейбъл, групи, продукти и фенове. Затворен цикъл. Не ви трябват медии, не ви трябва ПРОФОН, БАМП и всякакви други боклуци. Смисълът на подобен модел е не да  се правят милиони, а да се даде начален ритник на бандите. Ако те работят усилено за лейбъла си това ще им се отплати.

И понеже не говоря празни приказки се аргументирам с конкретен пример:

http://www.richtercollective.com/pages/artists

Познаваме се с част от бандите от този лейбъл, както и с туур мениджъра и сме имали няколко телефонни разговора с един от собствениците. Примерът, който давам по-горе е от първа ръка и е работещ модел. Лейбълът затваря врати в края на годината поради простата причина, че е достигнал целта си. Групите в него да станат част от по-големи лейбъли. В случая най-големите от тях отиват в щатския  Sargent house.

Съществуват хиляди различни бизнес модели за това как един артист да бъде успешен. Само че някои трябва да седнат и да попрочетат малко, вместо да пишат безмислени петиции за промяна на законодателството.

 


Петър Иванов
Авторът на тази петиция

#21 Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-25 23:52

#20: РаботохоликА - Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Признавам, че звучи интересно, но стига с този сарказъм. Има си нормален тон за водене на дискусия.  Дори това да е работещ модел има много но-та. Ще проуча нещата, мерси за инфото.

Анакондата

#22 Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-26 00:14

#20: РаботохоликА - Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

този говори пълни глупости

мисля че знам кой пише тези плиткоумни коментари. не му се връзвайте. нито групата му е успяла нито е постигнал някакъв успех

нито една група не е успяла по този начин. да не говорим че примерите които даваш са много неудачни

РаботохоликА

#23 Re: Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-26 00:26

#22: Анакондата - Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

Ок.

Аргументирай се.

Само ще те помоля, като го направиш, да спазиш правилата за правопис в българския език.

Очаквам с интерес.

РаботохоликА

#24 Re: Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-26 00:27

Анакондата

#25 Re: Re: Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

2012-09-26 00:44

#23: РаботохоликА - Re: Re: Re: Re: : Re: За повече нова българска музика в родния ефир

пич, дали ще спазвам правилата в българския език си е моя работа защото не живея в българия. а ти имаш много развинтено въображение, което си има своя чар като се замисля.от 10 години живея в Лондон и такова чудо не съм виждал. да, наистина за банди тук е много трудно, защото конкуренцията мачка. тук 90 процента от групите отиват в кошчето. Много изобретателни неща измислят младите банди но рядко успяват. ти сега ми обясни, като се събирате така 4 банди и си събирате взаимно парите за да правят другите записи какво ядете. А какво става, когато една банда се разпадне или по човешките закони ви тегли една майна и си тръгне със записите, които вие сте финансирали

хонорарите тук не са никак големи. да, изкарват се пари, но в хола се правят само демо записи. недей да цитираш имена, които си имат собствени студия къщите си.изобщо какво ли ти обяснява. като ти гледам мисленето, даже не си заслужава да влизам в спор с теб

айде със здраве и върви все пак на психиатър