Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Quoted post

Rommel

#8 Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-17 13:36

#1: -

Съгласен съм, че в посока лихви и изчисление, банките са оставени малко да се вихрят както им се иска. Но по принцип в България най-контролираната и стабилна система е банковата. В момента повечето от банките предлагата кредити обвързани с независима институция изчисляваща лихвата, а именно - либор, юрибор + фиксирана надбавка дефинирана в договора за целия период. Големият проблем не е в банките, а в липсата на финансова култура у потребителите. Не можеш да вземеш кредит с вноска равняваща се на 80% от доходите ти и да се надяваш, че лихвата няма да се промени, а твоите доходи ще се увеличат. Всичко над 40-45% е рисковано и води до скотски живот по време на изплащане на кредита (освен ако нямаш мега огромни доходи). Не може и да нямаш влог с поне 3-4 вноски в банка, иначе инфарктът може да те сполети доста рано.

Аз няма да подпиша тази петиция, защото в момента има избор и може да не се навираш между шамараите. Който има стар заем и е изтеглен разумно, би могъл да го рефинансира от друга/същата банка с нов кредит при по-благоприятни условия, посочени по-горе. Петицията щеше да е много актуална преди година-две, но не и сега.

Освен всичко, потребителят се е подписал доброволно под клаузите за възможност за промяна на лихвата, едностранно от банката, непрозрачният модел на изчисление и т.н. Не може да се очаква разваляне на договора когато това се случи. Тук е вече ролята на държавата с институциите й да принудят банките да изчисляват лихвата си на база обществено видна и предвидима в кратки срокове информация (т.е. пак отиваме към либор, юрибор).

Отговори


Гост

#11 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-17 16:16:36

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Три са банките, които определят референтния силихвен процент на база пазарен индекс. Това са МКБ“Юнионбанк”, ПроКредит и Тексимбанк. Всички останалибанки използват вътрешно определян “базов лихвенпроцент”, който могат и да наричат още “стойност набанковия ресурс”, “базисен лихвен процент” или “банковлихвен процент”. Лихвата по кредит, отпуснат при вътрешно определен от банката базов лихвен процент, се изменя по изненадващ за клиента начин. За стойността на тази лихва не може да се направи прогноза, а измененията й не могат да бъдат проверени самостоятелно от кредитополучателя.

Пламен

#17 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-17 19:26:06

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори 

 Ромел, а кои са тези банки дето предлагат заеми свързани само с пазарен индекс...

ДСК не е. Пощенска банка не е. булбанк не е... Коя остана!!!


Гост

#41 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-19 21:18:49

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

В момента ВЕЧЕ повечето банки започнаха да предлагат на Юрибор и Либор защото те са на дъното ... т.е. оттук на сетне тези индекси ще единствено ще растат следователно и лихвите по кредитите .. и оттук следва лапацията на банките ... хай честито ни и таз секира !!!!


Гост

#45 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-20 12:52:21

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Според теб значи само юристи трябва да теглят кредити.Аз съм подписал документ на институция която би трябвало да е контролирана от даржавата.Нима договора са го писали пред теб и никой не го е удобрил?

somebody

#61 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-29 20:11:18

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Не съм съгласна, че в България хората нямат финансова култура: моята вноска по кредита е не повече от 20% от доходите на семейството, но това не означава, че трябва мълчаливо да приемам всяко увеличение, само защото мога  да понеса още и още... Също така банките не позволяват изнасянето на договорите извън сградата, а не всички сме завършили право, за да успеем да открием всяка вратичка, нали?!

 


Гост

#67 ти Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-11-01 16:11:58

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

ти нормален ли си? прочете ли какво си написал?!

10

#71 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-11-13 23:04:21

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Не мога да те разбера.Когато някой иска да развали договора с банката защото тя вдига лихвата по кредита му го считаш за нещо неестествено,а когато банките както казваш ти са оставени малко  да се вихрят както им се иска  това за теб е напълно нормално и естествено.НЕ вземай страната на банките като казваш че хората теглят кредит на който вноската му е 80% от доходите,защото ако лихвите са нормални сигурно и вноските щяха да са такива.НЕ мойе да теглиш 3000 за година срок на изплащане и да варнеш 4400, и това е само за година.И последно мислиш ли че по този начин с такива лихви някога ще се оправим,ако сега не им го заявим че НЕ ИСКАМЕ ТЕЗИ БАНКИ С ТАКИВА ЛИХВИ.


Гост

#73 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-12-06 17:03:17

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Банките не се придържат за изчисляване по LIBOR както са подписали договорите а си го правят както на тях им е изгодно!!!

Емигрант

#78 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2012-01-20 14:50:43

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори Хей ПИЧ на кой свят си или се изживяваш като банкер или анализатор ... може би, това ми се е случвало преди, а сега ОТ 1 ГОД не съм в тази ситема И САМ ВЕРИ ХАППИ - след близо 19 години в нея!!!

Говориш празни работи мой човек ... как да не подпише клауза за НЕ промяна на лихвата бе човек  ... той е принуден ..ПТ БАНКАТА ...ИЛИ / ИЛИ, КОЙ като е на зор или на мерак ... ще откаже хубав живот сега пред после в неясното бъдеще . а има разлика и избор ако му се предлага и с фиксирани л.нива били те ... и по скъпи. ама не като отстъпи ЕУР с 2 % (това е предстАВАТА ЗА ЗНАЧИТЕЛНО ИЗМЕНЕНИЕ И ФИКСА ОТИВА ПО ДЯВОЛИТЕ)

Пич Роммел ... говориш за риск ... ти имаше ли 55-60% в кеш, когато си купуваше апартамента ... или тате ти ги дадЕ, НЕ СИ ЧЕШИ ЕЗИКА АКО СИ НА РАБОТА, АЗ НЕ МЕ ПИТАЙ .. В ЕМИГРАЦИЯ СЪМ И РАЗПОЛАГАМ С ... ПЛЕНТИ ОФ ТАЙМ ... ДА ПРАВ СИ ЧЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА, НО ПОПИТАЙ МЕ КОЙ Е ... ББ ... ТОЙ Е ДЪРЖАВАТА ... А ИНТЕРЕСИТЕ НА ЖЕНА МУ В ТОЗИ БИЗНЕС ... АМИ ДЯНКОВ, КОЙТО ПРАВИЛНО ПОВДИНГА ВЪПРОСА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НАТСКА ВЪРХУ ПОТРЕБЛЕНИЕТО ОТ ПОКАЧВАЩИ СЕ ЛИХВЕНИТЕ НИВА ПРИ ГРАНДИОЗЕН СПАД НА ВъЗМОЖНОСТИ НА ПОТРЕБИТЕЛТЕ, ПРИ УВЕЛИЧАВАЩИ СЕ ЦЕНИ И НИВО ЗА ИЗДРЪЖКА НА ЖИВОТА, ... ОТ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ МИЛИОНЕРИТЕ СТАВАТ ПОВЕЧКО И ПОВЕЧЕ БОГАТИ, А ХОРИЦАТА ... В КЕРЕЧА ПИЧ ... СОРРИ ЗА ЕПИТЕТИТЕ АМА Е БЕЗОТГОВОРНО ПОВЕДЕНИЕТО ТИ ...

 

joro

#84 Re: Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2012-01-26 00:16:43

#8: Rommel - Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Извинявай,ама си абсолютен мухлйо с това си мнение и е показателно,че не си кредитополучател!Поне се махни и не се опитвай да играеш ролята на провокатор.И вземи попрочети някой и друг договор между потребителите и банките за да видиш за какво става на въпрос! Аз съм и с ипотечни кредити,и с потребителски,и с рефинансиране и....Отлично познавам какво е на пазара в момента ! Както казах-ама голям мухлйо си !