Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

Rommel

/ #8 Петиция относно неравноправни клаузи в банковите договори

2011-10-17 13:36

#1: -

Съгласен съм, че в посока лихви и изчисление, банките са оставени малко да се вихрят както им се иска. Но по принцип в България най-контролираната и стабилна система е банковата. В момента повечето от банките предлагата кредити обвързани с независима институция изчисляваща лихвата, а именно - либор, юрибор + фиксирана надбавка дефинирана в договора за целия период. Големият проблем не е в банките, а в липсата на финансова култура у потребителите. Не можеш да вземеш кредит с вноска равняваща се на 80% от доходите ти и да се надяваш, че лихвата няма да се промени, а твоите доходи ще се увеличат. Всичко над 40-45% е рисковано и води до скотски живот по време на изплащане на кредита (освен ако нямаш мега огромни доходи). Не може и да нямаш влог с поне 3-4 вноски в банка, иначе инфарктът може да те сполети доста рано.

Аз няма да подпиша тази петиция, защото в момента има избор и може да не се навираш между шамараите. Който има стар заем и е изтеглен разумно, би могъл да го рефинансира от друга/същата банка с нов кредит при по-благоприятни условия, посочени по-горе. Петицията щеше да е много актуална преди година-две, но не и сега.

Освен всичко, потребителят се е подписал доброволно под клаузите за възможност за промяна на лихвата, едностранно от банката, непрозрачният модел на изчисление и т.н. Не може да се очаква разваляне на договора когато това се случи. Тук е вече ролята на държавата с институциите й да принудят банките да изчисляват лихвата си на база обществено видна и предвидима в кратки срокове информация (т.е. пак отиваме към либор, юрибор).