Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post


Гост

#79 Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-08 14:41

#78: Harpa - Re: Re: академиците - вън ! 

 Защото това е начинът да корумпираш науката- наместо да се плащат разумни възнаграждения на хората, вършещи работата, се дават баснословни привилегии на някакъв кръг в ръководството. Резултатите са три: 1) излиза по-евтино на държавата 2) гарантираш послушно ръководство, което не прави проблеми на властта 3) всяваш раздор в самата академия, предизвиквайки перманентни борби и интриги за сладките позиции. И най-скандалното в случая е, че възнагражденията на академиците чл.кореспондентите се явяват част от субсидията на академията. Всъщност това трябва да е отделно перо в държавния бюджет.

Отговори

по устава

#80 Re: Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-08 15:45:36

#79: - Re: Re: Re: академиците - вън ! 

 Уточнение - Събранието на академиците и член-кореспондентите не участва в ръководството на БАН, с изключение на председателя. То единствено предлага веднъж на 4 години  кандидат за председател, който обаче се избира, или не се избира от ОС на БАН. 

http://bas.bg/images/Documents/Ustav-16.05.2011g.pdf

 

Чл. 13. (1) Ръководни органи на БАН са Общото събрание, Управителният съвет и Председателят на БАН.

(2) (Нова - 19 юли 2010г.) Събранието на академиците и член- кореспондентите ръководи и провежда изборите за академици и член- кореспонденти и участва в определяне на научната политика на БАН.