Подписка на учените, служителите и докторантите от БАН

Quoted post

по устава

#80 Re: Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-08 15:45

#79: - Re: Re: Re: академиците - вън ! 

 Уточнение - Събранието на академиците и член-кореспондентите не участва в ръководството на БАН, с изключение на председателя. То единствено предлага веднъж на 4 години  кандидат за председател, който обаче се избира, или не се избира от ОС на БАН. 

http://bas.bg/images/Documents/Ustav-16.05.2011g.pdf

 

Чл. 13. (1) Ръководни органи на БАН са Общото събрание, Управителният съвет и Председателят на БАН.

(2) (Нова - 19 юли 2010г.) Събранието на академиците и член- кореспондентите ръководи и провежда изборите за академици и член- кореспонденти и участва в определяне на научната политика на БАН.

Отговори

По закона на БАН

#83 Re: Re: Re: Re: Re: академиците - вън !

2016-02-08 18:22:51

#80: по устава - Re: Re: Re: Re: академиците - вън ! 

 " Чл. 1. (1) Българската академия на науките (БАН) е национална автономна организация за научни изследвания, която обхваща академичните институти и други самостоятелни структурни звена.

(2) Българската академия на науките обединява академиците и член-кореспондентите от страната, хабилитирани учени от академичните институти, както и чуждестранни членове. " 

Този чл 1. ал 2, показва, че академиците и хабилитираните учени би трябвало да имат равни права при управлението на БАН и при избора на органите за управление на БАН.

Нямам нищо против устава на БАН да дава правото на академиците да избират кой да стане академик или чл.кор.,  но съм против те да предлагат  за председател на БАН, човек от техните редици. Познавам професори и доценти, които могат да управляват БАН много по-добре от последните председатели на БАН. Ограничението  за възраст ( до 70 години), допълнително стеснява подходящите кандидати.  Също така на  много академици кариерата им е преминала в университетите и в областта на културата.   Защо те трябва да определят научната политика на БАН. 

 Не съм против пожизнените им пенсии,  НО от бюджета на БАН да получават само тези академици и чл.кор., чиято научна кариера е преминала през БАН.  Университетите или културните институции  да декларират, че ще изплащат пожизнените пенсии на тези, които  те предлагат и бъдат избрани.

Имаше едно начинание САЧК да отделя от пенсиите, определена сума за младите учени. Какво стана с това начинание - май се разсъхна.