Да опазим Брезник от добива на злато

Quoted post

Blueboy

#72 Важна е цялата природа, не само извора на желязната вода

2013-02-28 21:00

Гледам, че някакви спорове се водят. И се чудя, от кога общественото мнение се определя по местожителството. То ако беше така, за Белене трябваше местен референдум, а не национален.
Въпреки, че добивът на злато в Брезник не е от национално значение, той е от обществено значение. Тъй като природата е на всички, всеки може да изрази мнение по нейното опазване, независимо от местожителството си.
И нека обърна внимание на тези, които са против тази петиция. Въпреки, че авторката е "натъртила" на желязната вода, то изворът не е най-важният. Важни са целият лесопарк Бърдото, важни са землищата на Брезник, Слаковци, Сопица и другите населени места, които ще бъдат засегнати пряко или косвено от минната дейност, важни са гражданите на тези населени места, важни са здравословните условия на живот, важни са още толкоз много неща...
Брезник има най-нагледния пример за пагубното влияние на минната дейност - Перник. Както виждаме, той е прекрасен град, неговите жители са най-щастливите и финансово обезпечените - следствие от адресната регистрация, а не от обстоятелството, че половината пътуват всеки ден за работа в София, инфраструктурата е идеална (особено около минните участъци), въздухът е прекрасен (естествено, след пороен дъжд и безветрие), освен многопрофилна болница има и такава за белодробни заболявания (кой "малоумник" пък е измислил тая болница точно пък в Перник, където силикозата и астмите са непознати), мога да изреждам още...
Спомнете си циментовия завод в Батановци. Керемидите на къщите дори в Бела вода бяха посивели и "запечатани". Нима прахоляка от мината няма да е същия.
Тази мина ще "изяде" всичко от към южните склонове на Бърдото. Под земята ще се пресичат шахти и галерии, над повърхонстта тежките машини ще са съсипали всичко... Но най-красиво ще е модерното хвостохранилище - така цветно (с цветове, повече от тези на дъгата) и така богато - на всякакви метали, химични елементи и съединения... Който не вярва, нека погледне сателитните снимки на Челопеч и Панагюрище през Гугъл мапс. Е, вярно, не е като организирана екскурзия, но става.
В интернет е пълно с информация за вредите, които носи подобна промишленост, включително и от дейността на Асарел Медет. Интернет не е само място, където да оплюеш чуждото мнение, а е място с много информация. За всекиго и за всичко.
Жалко за Брезник, ако утре РИОСВ се произнесе положително. тогаз да са им честити на брезничани златната мина и последиците от нея. Тези, които имат възрастни роднини и познати по Трънско, нека ги попитат останал ли е все още някой жив миньор от мина Злата. Там където има злато, почти винаги има и уран. А всички знаем, че радиацията не прощава.
Въпреки, че не живея в Брезник, ходя си винаги когато мога. Там са родителите ми, брат ми, всички роднини. И за да не прекъсна връзката си с родния град, в личната ми карта е постоянният ми адрес в Брезник.
Дано от утре не се налага да мисля за смяна на документи.
Приятна вечер на всички тако- и вако-мислещи.

Отговори

ДА на ПРИРОДНИТЕ НИ ПОГАТСТВА. НИКАКВО КОПАНЕ НА НАШЕТО ЗЛАТО!

#155 Re: Важна е цялата природа, не само извора на желязната вода

2014-05-08 09:50:52

#72: Blueboy - Важна е цялата природа, не само извора на желязната вода

ХОРА,

ЗАПОЧНЕ ЛИ ДОБИВ< ЗАБРАВЕТЕ И ИЗВОРИТЕ< ЗАБРАВЕТЕ ГОРА, забравете и майка природа в целия регион. КОйто не ми вярва да се разходи до златоград и там да поговори с хората какво БЕДСТВИЕ Е предизвикал Дънди Прешъс в РЕГИОНА!!!!

Цитирам от статията в Капитал:

"Иначе "Асарел-Медет" не е точно местен инвеститор. Най-голям дял в дружеството има австрийската Voest-Alpine Intertrading, която към края на 2012 г. е държала 67.6%, а работници и служители държат 31%. Сред тях голям дял има и изпълнителният директор на дружеството Лъчезар Цоцорков."

Имейл Адресите на австрийските господа, които искат да отровят природата ни с техните "инвестиции" се отварят като им кликнете на имената под снимките>

http://www.vait.com/startseite/struktur/

НЕ позволявайте да УНИЩОЖАТ РОДНИТЕ НИ МЕСТА !!!!

Напишете писмо на ВСЕКИ ЕДИН ПО ОТДЕЛНО (Измислете си Ваш текст на Български и НЕКА ВАШ ПРИЯТЕЛ ВИ го преведе на немски или английски) на следните мажоритарни собственици на Асарел-Медет в Австрия и ги заплашете с международен СЪД в Хага за престъпление срещу човечеството чрез:

1. разрушаване на жизнена среда,

2. унищожение на природата и

3. унищожение чрез изселване и болести от добива.

Моля също така и текста на Български да го пратите нав БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕДАТЕЛИ от Асарел/Медет от същата страница. Ето им имейлите тук!

http://www.vait.com/aussenstellen/bulgaria/
_

ВСЕКИ ЧУЖДЕНЕЦ трябва да знае че ЗЛАТОТО и всички други ресурси в България са НЕПРИКОНСОВЕНА собственост на БЪЛГАРИТЕ и ТЯ е НАША СОБСТВЕНОСТ!

Второ, ако се добива нещо, то ще да бъде САМО и единствено за НАС Българите и ТО без да се УНИЩОЖАВАТ РЕЗЕРВАТИ, ЛЕЧЕБНИ ИЗВОРИ ИЛИ КАКВОТО И ДА БИЛО ДРУГО ПРИРОДНО БОГАТСТВО.