20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!

gost

/ #171 Re ..

2013-01-17 19:29

Ако имате малко време, моля вижте тези коментари, хронологически събрани от различни форуми и можете сами да си направите изводите.......

31 октомври 2012, 05:59
Цитат: "Днес ходих до агенцията, казаха че всички проекти вече са разгледани и предадени на министерство на труда за подпис.Отпаднали са още 90 проекта, освен тези 41, за които спомена колегата от горния пост. До края на месец ноември ще публикуват резултатите и писмено ще уведомят всички.За втората вълна са подадени 200-300 проекта, пак толкова горе долу. момчето от агенцията каза че квотата от 2500 е невъзможна, поради липса на технологично време и ще я намалят, защото иначе никога няма да я достигнат...."

12 декември 2012, 13:13
Цитат: "Здравейте, Получих отговор на запитването, подписано от Гл.Директор на Гл.Дирекция ЕФМП и Ръководител на ДО - г-н Иван Кръстев. Незнам как да го кача, понеже е в pdf формат, но общо взето нищо конкретно не се казва в него, две страници общи приказки от рода на: "Оценителната комисия по Сесия 1 на гореспоменатата процедура, определена със Заповед на Изпълнителния директор на АЗ №1981/24.07.12г., е приключила своята работа и изготвеният съгласно чл.25 на ПМС 121/31.05.2007г. оценителент доклад е предаден в срок на Управляващия орган за становище. След окончателното одобрение на доклада и решение на Ръководителя на договарящия орган за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, на всички кандидати ще бъдат изпратени уведомителни писма относно резултата..."

13 декември 2012, 01:34
Цитат: "Според консултантската фирма, която имаше вътрешна някаква информация, тъй като интересът от първите сесии (първа и втора) бил слабичък, се чакало да се обобщат двете сесии наведнъж, за да може да стане по-добър Пиар за правителството, демек официално, медии, министри дрън дрън.....само като гледам май чакат и третата сесия да завърши......."

18 декември 2012, 08:58
Цитат: ".... днес се обаждах и познайте - резултати се очаквали през януари! Изглежда колкото сроковете за нас - кандидатстващите са стриктни, толкова същите за оцeняващите ни органи са разтеглиwо понятие, което освен това придобива все по-изумителна еластичност..."

08 януари 2013, 09:49
Цитат: "Поздравления на тези, които продължават да упорстват и да търсят начини да успеят, въпреки че изглежда цялата система е срещу нас. Преди малко звъннах на 02 9265467 и оттам ми казаха, че резултати ще има в началото на февруари Не знам за вас, но като че ли аз не виждам смисъл изобщо да започвам с този проект. При положение, че едни резултати не могат да обработят и ни държат в неведение, без каквато и да е информация повече от 3 месеца, не ми се мисли какъв хаос и безпорядък ще бъде ако се наложи да "работя" с тези хора от АЗ за реализирането на проекта ми... Пожелавам успех на всички и не се отказвайте от мечтите си!"

10 януари 2013
Предаването Трибунал на ТВ7- устно обещание и "НОВИНА" от Гл.Директор на Гл.Дирекция ЕФМП и Ръководител на ДО - г-н Иван Кръстев, че Другата седмица /а остана само петък!?/, че ще публикуват резултатите от ПЪРВА сесия!

10 януари 2013
Цитат: "Колеги, вчера бях в Агенция по заетостта и докладвам: Хората , които са подали проекти на втора сесия, т.е. до 14.09.2012 ще имат информация дали са одобрени до края на януари - на сайта на http://www.az.government.bg/OPHR/default.asp ще излезе списък с отхвърлените проекти. За тези, които са одобрени, до края на февруари, ЕВЕНТУАЛНО ще им се обадят за сключване на договор. За колегите подали на ПЪРВА СЕСИЯ , т.е. до 10.07.2012 има забавяне на оценяването на одобрените проекти и може би ще излязат заедно с тези на подалите на втора сесия. Останалите да си правят сметката дали да кандидатстват :-)."

Също така "Успехите" на програмата са следните
Първоначален Проект по Компонент 1 от 2009 година - т.е. обучението на безработните- индикатор от 50 000 обучени и/или консултирани, Срок- 28 месеца за 20 000 000 лева! В последствие е увеличен срокът на 48 месеца- явно не могат да сварят с проекта, а броят на обучаемите,консултирани при същата сума е намален на половина- 25 000. Увеличават срока два пъти и намаляват обучаемите два пъти. Индикаторите са за 12 500 обучени неикономисти със заложена 80 процента успеваемост и 12 500 консултирации за икономисти или обучени неикономисти. Индикатор за подпомогнати новооткрити фирми е 2500- със 50 000 000 лева. Т.е. "Конкуренцията" би трябвало да е от около 1 към 10 до към поне 1 към 5 подпомогнати спрямо обучените. Отделно може да се говори за т.нар. "Обучение", но .........
Всеизвестен факт е, че Консултациите се забавиха във времето, на първи етап имаше спечелили фирми само за 6 от 9-те Регионални дирекции. За останалите три дирекции- около 10 области /Русе, Хасково, Стара загора, Силистра, Разград, Търговище и т.н./ не можаха да определят по ЗОП фирми навреме и излязоха с номера- който иска консултации /за икономистите това бе Единствената възможност да участват в Програмата!/- супер нагло предложение чак тази есен- "Безработния да си смени Регистрацията по настоящ адрес в област с фирма консултант, да се отпише-запише в новото Бюро по труда и да чака ред за заветната консултация"- Хората плачеха! Отделно не на всякъде консултациите са качествени- но това е на късмет и според квалификациите и добрата воля на консултиращите. Тук таме бяха много читави и отзивчиви.
И така "успехите" според Агенцията по заетост са следните- 16 000 обучени и консултирани досега /при заложени 25 000/ и до преди Четвърта сесия - подадени "Огромния" брой от 844 проекта. На първа сесия 255 броя- от тях към 12 октомври- при Оценката за административно съответствие и допустимост- вече отпаднали 41 броя! Т.е. за Втора и Трета сесия са подавани пак по около 200-300 проекта. За Варна, Плевен и Враца тук таме в нета има по-подробна информация за Големия наплив- Защо ли е така??? 844 от 2500 при 50 процента сесии.
И следващият успех- с декларираните от АЗ "съкратени срокове"- уж до три месеца щеше да има резултат за всяка сесия- Вижте много внимателно всичките по-горе цитираните постове- особено от 12 и 13 декември и от 10 януари!
Така че за журналистите и за Агенцията по заетост НаистинА ще има ПИАР- но за изнервените от чакане безработни кандидат-бизнесмени- ЕДВА ЛИ!!! А след подписване на заветните договори пак не е розово положението- като всяка ЕС програма и тук е без изменение- първо ще ТРЯБВА да си изхарчим ние отнякъде намерени едни 16 - 20 000 лева и после със СЪКРАТЕНИТЕ срокове на Агенцията по заетост ще си чааааааааааакаме възвръщане на инвестицията ни. Да ни е честито на всички и Късмет на Печелившите!