20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията 20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!


Гост

#151

2012-07-11 17:37

Тази програма е наистина пълна гавра с безработните.Как става така, че стартира преди години, чак
през май 2012 за пръв път излизат формулярите /с прaктически неизпълними изисквания/,какво се е случило до тогава?! До края на годината ще има две комисии за оценка,догодина програмата приключва.Чакахме с месеци консултанти,"наградиха" ни всеки с по 5 часа среща, през която консултанта резучаваше таблиците заедно с нас, в АЗ ни подариха по 15 нещастни минути!

Нека публикуват следната статистика, вместо да се хвалят с величието си:
Колко участници в програмата са се отчаяли след обучението ?
Колко са тези които се отказват след консултирането ?
Къде отиват парите?
Защото това е реалният резултат от този привидно хуманен проект.
Дочух, че в Брюксел се готвят за сериозни наказания към неусвояване на евро фондовете.
Как да направим за да ни чуят гласа?

Гост

#152

2012-07-11 19:10

Има изключително много неяснотии. Човек, който не е писал никога проект, финансиран от ЕС, би се справил изключително трудно. По време на обучението по Компонент 1 безработните не се подготвят адекватно за Компонент 2. Те имат куп въпроси, които е трябвало да бъдат изяснени по време на обучението.


Гост

#153

2012-07-13 16:39

Добре, сега какво правим, след като подпишем петицията?!
Не може ли да се организираме, да обсъдим нещата, може би е добре да се обърнем към министъра Томислав Дончев, журналисти от ранга например на Ахчиева,Енчев,Дачков? Дайте конкретни идеи!
Давайте по-бързо,че само ако пишем за да си споделяме кахърите-ще стане късно!

Гост

#154 ОТГОВОР за Сигнал за нередност

2012-07-17 14:02

Получих отговор след сигнала си (доста бързо отговориха между впрочем- за 2 работни дни ми отговориха !!!).Оказа се, че си има изисквания в изложението на нердностите - какво ,как и т.н.
Не съм писала отново, защото не ми се занивава вече с тая простотия - всички мърморят , мрънкат , повечето и без да са прочели документацията по проекта...и се приключва с мрънкането . Е за това всеки ще ни е...е !!!
Ето отговора с изискванията им за последователност и аргументираност , който иска нека пише , макар че не вярвам някой от мрънкащите във тоя форум да се осмели да подаде сигнал ( че и да се аргументира според правилата):

Уважаема госпожо ,

Във връзка с подаден от вас сигнал, касаещ проект „ Подкрепа на предприемчивите българи – Компонент ІІ”, Ви информирам, че при изпълнение на проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, Управляващия орган – Главна дирекция „Европейски фондове и международни проекти” в Министерството на труда и социалната политика, носи пълната финансова отговорност във връзка с управлението, контрола и разходването на средствата от бюджета на проекта.

Дирекция АФКОС – МВР е партньорът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в качеството й на национална контактна точка. Като такава, тя обезпечава задължителната координация на оперативното сътрудничество, както между ОЛАФ и членовете на Съвета, така и на цялостната дейност в областта на борбата с нередностите и измамите на национално ниво.

Съгласно чл. 150м, т. 9 от ППЗМВР, дирекцията получава и регистрира сигнали за нередности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз, и след проверка и анализ ги изпраща на членовете на съвета или на други държавни органи по компетентност. За Ваше сведение, „Сигнал за нередност” е постъпила, включително от анонимен източник, информация за извършена нередност. За да представлява сигнал за нередност, тази информация като минимум следва да дава ясна референция за конкретния проект, финансиращата програма, административно звено и описание на нередността.

Дирекция АФКОС – МВР

параграф 22

#155 Конкретни въпроси

2012-07-27 20:16

По всички техни стандарти напълно неприемливи са времевите рамки. Програмата стартира, а насоките излизат официално малко преди края и след като обученията са приключили!!? Образец на бизнес план - няма. Как се гарантира равнопоставеност?? Пълно е с недуразумения в самите насоки: финансират се ТРАНСПОРТНИ средства, но са недопустими ПРЕВОЗНИ средства! Не се допуска дофинансиране с лични средства на предложените за финансиране ДМА, а и не се допуска да са втора употреба. Защо след като ЕФРР го допуска при определени условия. Някой разходи са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, което на практика изчерпва почти всички средства и т.н. Не може да се кандидатства със съществуваща (недействаща) фирма. Защо? Предвидените по проекта средства за възнаграждения са за първите 3 месеца, а одобрението трае повече!!? Заложените индикатори (2500 проекта - 7500 нови заети лица)сочат, че независимо, че няма изискване колко души ще назначиш, нямят шанс проекти, в които са предвидени по-малко от 4 работни места.
Габриел

#156

2012-08-17 01:25

За прозрачност и ясни условия за всички с право на индивидуално предоговаряне от кандидатите по всички точки от условията! Всеки бизнес има индивидуалността на собственика си и трябва според неговите нужни да се подпомогне индивидуалния старт на стопанската му дейност!
Киро

#157 За 20 000

2012-08-26 11:57

Тази програма е правена от еврочиновници като Нашата Кунева, преди 5г. с цел да не се дават пари. Не си губете времето и силите с тази "програма", дано другите не са същите. В Е.С. ако искаха да намалят безработицата в Б-я щяха да инвестират в заводи не в дружества като Еон Чез и разни Вей -ката. Експертите да кажат на Бат Бойко истината, че тази програма не струва, защото накрая те ще хо отнесат, това е сигурно.
Безработен.
Олга

#158

2012-09-10 14:57

На мен нещата са ми ясни. Разполагам с бизнес план, както и с всички документи за кандидатсване. Има само едим "малък" проблем: Откъде на намеря пари за откриване на фирма при положение, че съм безработна? Да речем, че ще взема назаем от приятели. Ами ако не ми одобрят проекта? Това е удар под кръста! Откривайки фирма, ще отпадне регистрацията ми в Бюрото по труда. Вече няма да съм безработна. На това му казвам "Скрита безработица".

Гост

#159 Re: Да се организираме и да обсъдим, е добра идея!

2012-09-10 15:01

МХ

#160 Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2012-10-01 16:58

#136: AX - Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ 

 В кой град предоставяте консултации?

Как мога да се свържа с Вас?

Михайлова

#161 20 000 за предприемчив безработен? Да, ама не!

2012-10-05 11:22

Според мен този проект е поредната политическа машинация. Основната идея на схемата за безвъзмездна помощ и основна цел е да се намали безработицата със 7 500 лица, поне. Но безумието относно недопустими разходи като откриване на фирма,примерно, което е задължително.... и т.н. много други разходи, които стартиращ бизнес не може да задоволи с 20 000 лв., както и никаквата гаранция за успеха на подадения евентуално проект, води до факта, че регистриралите фирма безработни лица няма да могат да се върнат отново в бюрата по труда. Оттук, следва че статистически програмата ще има някакъв ефект /макар и чрез заблуда на участниците/, но реално същите тези хора просто ще преминат в т.нар. "скрита безработица", докато правителството ще се фука с намаления процент регистрирани безработни лица.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-10-10 15:18


Economist

#163

2012-10-12 12:24

Хора, какъв бисзнес ще правите с 20 хил лв? Вие нормални ли сте? Я разсъждавайте трезво! Никакъв бизнес не можете да започнете и то в България, и то (в най-добрия случай) с 10 хил евро! Времената на малките квартални магазинчета за хранителни стоки или на тези за парцалки от Илиянци отдавна отминаха!
MM

#164 Компонент 2

2012-10-28 17:50

Привет на всички! Следя форума и чета новите неща, но бих искала да споделя и обсъдя с вас етапа до който аз съм стигнала. Виждам че тук има хора запознати по-конкретно с програмата.
Минах консултирането/ което си беше чисто губене на време/, изготвих бизнес-плана/който се наложи да правя на ново, защото обучаващата беше по-зле от мен/, регистрирах фирма,попълних всички документи заедно с формуляра за кандидатстване. С всичко това , ако си мислите че може да се справи сам . един безработен човек , дълбоко се лъжете! На мен това ми отне повече от две седмици, и мисля че е исмислено така , за да подпомага фирмите които изготвят документи за кандидатстване по програми, в случая срещу 2000лв. Към такава фирма ме насочи консултиращата, и няма да се очудя ако фирмата и е близка. Ако човек е безработен откъде ще и ги изнамери тези две хиляди? Аз естествено не се възползвах от услугите им, но бизнес -плана се оказа песен пред документите които се наложи да се попълнят след това. успях да ги предам в БТ за втората сесия. И от там нататък, типично по български ще чакаме четири месеца за резултат.
Цялата програма е сбъркана. Не е възможно човек да стои една година и да чака да го включат в консултиране, да мине през него,да се съобразява с 4-те дати за прием на документи през годината, и още 4 месеца да чака за резултат. И ако имат забележки още толкова чакане.......Единици са хората които успяват да поддържат регистрация в БТ цяла година и да не започват работа.
Преди седмица се обадих в БТ и попитах може ли фирмата ми да започне дейност, че то с програмата не се знае какво ще се получи. Отговориха ми, че може да започне дейност, но без да извършва посочените в бюджета дейности.
Моля, споделете вашето мнение по въпроса : може ли фирмата да започне дейност преди одобрението и подписването на договора?
Ако започна дейност, в момента на договарянето няма да съм вече безработна и това няма ли да противоречи на целите на програмата?
Какво ще се случи с приходите реализирани от стартиране на дейноста до подписването на договорите?
Ако приспаднат прихода на фирмата за този период от бюджета, ще се окаже ,че напразно съм си губила времето да се занимавам с глупости и сметки.
Моля споделете Вашия опит.
ГОРД - Пазарджик
Пазарджик

#165 Петиция против правителството на ГЕРБ

2012-11-26 12:17

ГЕРБ е болест, ВАШИЯТ вот е лекарството!
http://www.peticiq.com/gordpz

Да спасим Българя, като подпишем, споделим и разпространим тази петиция!
Параграф 22

#166

2012-12-18 08:43

Малко коментари от други форуми по темата- Според консултантската фирма, която имаше вътрешна някаква информация, тъй като интересът от първите сесии (първа и втора) бил слабичък, се чакало да се обобщат двете сесии наведнъж, за да може да стане по-добър Пиар за правителството, демек официално, медии, министри дрън дрън.....само като гледам май чакат и третата сесия да завърши...... .... днес се обаждах и познайте - резултати се очаквали през януари! Изглежда колкото сроковете за нас - кандидатстващите са стриктни, толкова същите за оцняващите ни органи са разтеглияо понятие, което освен това придобива все по-изумителна еластичност...
Какво ще кажете да се обърнем към...примерно Господари на ефира?

Гост

#167 Re:

2012-12-19 23:31

Коя поред програма от която парите просто се откраднаха по стотинката. Пичовете с хотелите и яхтите ще си купуват нови такива... Честито

гост

#168 Информация

2013-01-07 16:30

Здравейте съмишленици!
Много исках Новата година да я започна с нещо по-оптимистично, но информацията от Нета не е такава.
При цялото ми уважение и възхищение към Петър от блога Работа или Пари /вярвам безрезервно и безусловно в това, което е написал и адмирирам че си е направил труда да посети АЗ/, но или тези служители от АЗ са го излъгали жестоко на 31 октомври за етапа на разглеждане на нашите проекти, или вече тези служители и шефовете им от АЗ наистина са за Господари на ефира- един министерски подпис на около 200 проекта да се бави вече 2 месеца и половина с тенденция да станел чак в началото на февруари.
Това е старото от Петър от 31 октомври!я забележете 31 ОКТОМВРИ #Днес ходих до агенцията, казаха че всички проекти вече са разгледани и предадени на министерство на труда за подпис.Отпаднали са още 90 проекта, освен тези 41, за които спомена колегата от горния пост. До края на месец ноември ще публикуват резултатите и писмено ще уведомят всички.За втората вълна са подадени 200-300 проекта, пак толкова горе долу. момчето от агенцията каза че квотата от 2500 е невъзможна, поради липса на технологично време и ще я намалят, защото иначе никога няма да я достигнат.#

Това е най-прясната информация от Форума на #БГ-мамма# от днес следобяд. Фейсбук форумите и те имат активност.

От optimus_prime # Поздравления на тези, които продължават да упорстват и да търсят начини да успеят, въпреки че изглежда цялата система е срещу нас.
Преди малко звъннах на 02 9265467 и оттам ми казаха, че резултати ще има в началото на февруари
Не знам за вас, но като че ли аз не виждам смисъл изобщо да започвам с този проект. При положение, че едни резултати не могат да обработят и ни държат в неведение, без каквато и да е информация повече от 3 месеца, не ми се мисли какъв хаос и безпорядък ще бъде ако се наложи да "работя" с тези хора от АЗ за реализирането на проекта ми...
Пожелавам успех на всички и не се отказвайте от мечтите си! #

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-01-16 23:18


..

#170 ..

2013-01-16 23:20

Хубаво е да сте наясно, че никой (дори и Европа) не дава 20 000 лв безвъзмездно туко-така.....нормално е да има процедури, нормално е да се разглеждат проектите по обстойно, нормално е да е не леко....но, ако Вие имате амбиция и мотивация да постигнете нещо друго в този живот, освен да се оплаквате и ревете, че всичко е срещу Вас...мисля, че може да получите по-добри резултати !
gost

#171 Re ..

2013-01-17 19:29

Ако имате малко време, моля вижте тези коментари, хронологически събрани от различни форуми и можете сами да си направите изводите.......

31 октомври 2012, 05:59
Цитат: "Днес ходих до агенцията, казаха че всички проекти вече са разгледани и предадени на министерство на труда за подпис.Отпаднали са още 90 проекта, освен тези 41, за които спомена колегата от горния пост. До края на месец ноември ще публикуват резултатите и писмено ще уведомят всички.За втората вълна са подадени 200-300 проекта, пак толкова горе долу. момчето от агенцията каза че квотата от 2500 е невъзможна, поради липса на технологично време и ще я намалят, защото иначе никога няма да я достигнат...."

12 декември 2012, 13:13
Цитат: "Здравейте, Получих отговор на запитването, подписано от Гл.Директор на Гл.Дирекция ЕФМП и Ръководител на ДО - г-н Иван Кръстев. Незнам как да го кача, понеже е в pdf формат, но общо взето нищо конкретно не се казва в него, две страници общи приказки от рода на: "Оценителната комисия по Сесия 1 на гореспоменатата процедура, определена със Заповед на Изпълнителния директор на АЗ №1981/24.07.12г., е приключила своята работа и изготвеният съгласно чл.25 на ПМС 121/31.05.2007г. оценителент доклад е предаден в срок на Управляващия орган за становище. След окончателното одобрение на доклада и решение на Ръководителя на договарящия орган за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, на всички кандидати ще бъдат изпратени уведомителни писма относно резултата..."

13 декември 2012, 01:34
Цитат: "Според консултантската фирма, която имаше вътрешна някаква информация, тъй като интересът от първите сесии (първа и втора) бил слабичък, се чакало да се обобщат двете сесии наведнъж, за да може да стане по-добър Пиар за правителството, демек официално, медии, министри дрън дрън.....само като гледам май чакат и третата сесия да завърши......."

18 декември 2012, 08:58
Цитат: ".... днес се обаждах и познайте - резултати се очаквали през януари! Изглежда колкото сроковете за нас - кандидатстващите са стриктни, толкова същите за оцeняващите ни органи са разтеглиwо понятие, което освен това придобива все по-изумителна еластичност..."

08 януари 2013, 09:49
Цитат: "Поздравления на тези, които продължават да упорстват и да търсят начини да успеят, въпреки че изглежда цялата система е срещу нас. Преди малко звъннах на 02 9265467 и оттам ми казаха, че резултати ще има в началото на февруари Не знам за вас, но като че ли аз не виждам смисъл изобщо да започвам с този проект. При положение, че едни резултати не могат да обработят и ни държат в неведение, без каквато и да е информация повече от 3 месеца, не ми се мисли какъв хаос и безпорядък ще бъде ако се наложи да "работя" с тези хора от АЗ за реализирането на проекта ми... Пожелавам успех на всички и не се отказвайте от мечтите си!"

10 януари 2013
Предаването Трибунал на ТВ7- устно обещание и "НОВИНА" от Гл.Директор на Гл.Дирекция ЕФМП и Ръководител на ДО - г-н Иван Кръстев, че Другата седмица /а остана само петък!?/, че ще публикуват резултатите от ПЪРВА сесия!

10 януари 2013
Цитат: "Колеги, вчера бях в Агенция по заетостта и докладвам: Хората , които са подали проекти на втора сесия, т.е. до 14.09.2012 ще имат информация дали са одобрени до края на януари - на сайта на http://www.az.government.bg/OPHR/default.asp ще излезе списък с отхвърлените проекти. За тези, които са одобрени, до края на февруари, ЕВЕНТУАЛНО ще им се обадят за сключване на договор. За колегите подали на ПЪРВА СЕСИЯ , т.е. до 10.07.2012 има забавяне на оценяването на одобрените проекти и може би ще излязат заедно с тези на подалите на втора сесия. Останалите да си правят сметката дали да кандидатстват :-)."

Също така "Успехите" на програмата са следните
Първоначален Проект по Компонент 1 от 2009 година - т.е. обучението на безработните- индикатор от 50 000 обучени и/или консултирани, Срок- 28 месеца за 20 000 000 лева! В последствие е увеличен срокът на 48 месеца- явно не могат да сварят с проекта, а броят на обучаемите,консултирани при същата сума е намален на половина- 25 000. Увеличават срока два пъти и намаляват обучаемите два пъти. Индикаторите са за 12 500 обучени неикономисти със заложена 80 процента успеваемост и 12 500 консултирации за икономисти или обучени неикономисти. Индикатор за подпомогнати новооткрити фирми е 2500- със 50 000 000 лева. Т.е. "Конкуренцията" би трябвало да е от около 1 към 10 до към поне 1 към 5 подпомогнати спрямо обучените. Отделно може да се говори за т.нар. "Обучение", но .........
Всеизвестен факт е, че Консултациите се забавиха във времето, на първи етап имаше спечелили фирми само за 6 от 9-те Регионални дирекции. За останалите три дирекции- около 10 области /Русе, Хасково, Стара загора, Силистра, Разград, Търговище и т.н./ не можаха да определят по ЗОП фирми навреме и излязоха с номера- който иска консултации /за икономистите това бе Единствената възможност да участват в Програмата!/- супер нагло предложение чак тази есен- "Безработния да си смени Регистрацията по настоящ адрес в област с фирма консултант, да се отпише-запише в новото Бюро по труда и да чака ред за заветната консултация"- Хората плачеха! Отделно не на всякъде консултациите са качествени- но това е на късмет и според квалификациите и добрата воля на консултиращите. Тук таме бяха много читави и отзивчиви.
И така "успехите" според Агенцията по заетост са следните- 16 000 обучени и консултирани досега /при заложени 25 000/ и до преди Четвърта сесия - подадени "Огромния" брой от 844 проекта. На първа сесия 255 броя- от тях към 12 октомври- при Оценката за административно съответствие и допустимост- вече отпаднали 41 броя! Т.е. за Втора и Трета сесия са подавани пак по около 200-300 проекта. За Варна, Плевен и Враца тук таме в нета има по-подробна информация за Големия наплив- Защо ли е така??? 844 от 2500 при 50 процента сесии.
И следващият успех- с декларираните от АЗ "съкратени срокове"- уж до три месеца щеше да има резултат за всяка сесия- Вижте много внимателно всичките по-горе цитираните постове- особено от 12 и 13 декември и от 10 януари!
Така че за журналистите и за Агенцията по заетост НаистинА ще има ПИАР- но за изнервените от чакане безработни кандидат-бизнесмени- ЕДВА ЛИ!!! А след подписване на заветните договори пак не е розово положението- като всяка ЕС програма и тук е без изменение- първо ще ТРЯБВА да си изхарчим ние отнякъде намерени едни 16 - 20 000 лева и после със СЪКРАТЕНИТЕ срокове на Агенцията по заетост ще си чааааааааааакаме възвръщане на инвестицията ни. Да ни е честито на всички и Късмет на Печелившите!

Гост

#174 Re: Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

2013-04-03 07:07

#136: AX - Как да кандидатстваме с проект по Компонет ІІ

Здравейте,

Имам нужда от помощта, която предлагате и бих се възползвала. Казвам се Катлина Стоянова и очаквам предложението Ви на е-мейл адрес skatlina@gmail.com.

Благодаря предварително.


Гост

#175

2013-04-07 18:39

Повече от половин година съм на борсата и нито един инспектор не ми е предложил тази програма. В бюрата по труда не са компетентни по този проект и от страни изглежда, че го предлагат само на свои хора, за да се облагодетелстват от евентуалното финансиране. До колкото имам информация парите също много се бавят. Знам, че крайната дата е май месец 2013 г. Мисля, че срокът трябва да се удължи и да се назначат знаещи консултанти.Подкрепям петицията, защото този проект е поредната издънка, която демонстрира равнодушието на администрацията към иновативните хора в тази държава. За да регистрирам фирма са ми нужни средства, които няма как да заделям от обезщетението си.Когато на мое име има регистрирана фирма в която аз съм управител веднага ще ми спрът обезщетението.Това ще наложи по-късната ми регистрация като управител, т.е. да изчакам да видя дали ще ми отпуснат пари.Отново неудобства и отново притискане поради некомпетентност. Съпругата ми има регистрирана и работеща фирма, но не може да се работи по този проект със съществуваща вече фирма. Надявам се поне /ако паричките не са похарчени / да се удължи срокът и да се даде възможност за нови проекти при облекчени, ясни и открити правила. Нека за всички,отговарящи на условията да се даде равен шанс, не само на
"наши хора".