За равни права на пушачи и непушачи!

Румяна Филипова
София

/ #164 Re: не на цигарения дим

2012-11-20 14:34

#1: -

Съжалявам, но не съм съгласна с даденото сравнение. Алкохола, храните с ГМО и други подобни вредни неща в нашия живот са съвсем различни от цигарения дим. Последният населява въздуха, който дишаме всички ние, без значение дали пушим или не. Непушачите се тровят с него благодарение на обкръжаващите ги пушачи.  Ако пиете, вземате наркотици или други вредни неща, то си вредите само на себе си - влизат в тялото ви, там си остават и започват да ви изяждат отвътре. Цигарения дим обаче не само влиза във вас, но влиза и в телата на непушачите, които неволно го вдишват, благодарение на близките им, които пушат и същвременно  казват, че ги обичат. Това ли е обич, съвсем съзнателно да стоиш до непушач и да го тровиш с вредния си навик. И после да се жалваш, че не можеш да си пушиш на воля в закрити помещения. Това ли наричат равни права тези, които стоят зад петицията ЗА пушене или каквото там са го кръстили? Няма такова нещо, това не са равни права и никога няма да бъдат.

Помислете върху следните примери     :

В бара, седи си кротко мъж, който пие алкохол в неограничени количества, напива се за пореден път. Хората около него могат да го съжаляват, да се страхуват ако има лошо пиянство, но по никакъв начин той не застрашава тяхното здраве.

В ресторанта седи друг мъж, който се тъпче с различни вредни храни, отново по свое желание. Дали вреди на околните клиенти, които са в този момент там? Не , само на самия себе си.

А онзи третия, там в дъното, седи на по кафе и цигара с приятел. Всички, които се намират по това време в това заведение биват отравяни само от един единствен човек. На това ли му казвате равни права? А непушачите с какво вредят на пушачите? Новия закон дава дискомфорт на пушещите -  мързи ги да станат, да излязат навън и да изпушат толкова важната за тях цигара. Но иначе могат да станат на протест срещу закон, който се опитва да спаси поне здравето на останалите хора, онези , които не искат да бъдат тровени от нечии чужди навици. Ето това е несправедливо, ето това се казва неравни права. Който иска да си пуши, нека го прави, но на места, където няма други хора - навън. Защо трябва да страдат останалите заради неговия егоизъм. Заведенията са за всички - пушача може да излезе и да изпуши цигарата си навън и да се върне обратно вътре в заведението и ще е доволен, но непушача няма как да стои в заведението и да не диша. Или може би той трябва да излезе и да си поеме глътка чист въздух? ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВО.

И престанете с това, че заведениата ще фалират без пушачите. По тази логика, в страните, където отдавна се прилага този закон, сигурно всички заведения са фалирали.

СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТОЗИ ЗАКОН ВЕЧЕ ЩЕ ИМА РАВНИ ПРАВА ЗА ПУШАЧИ И НЕПУШАЧИ.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ, НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ..................НЕ БЪДЕТЕ ЕГОИСТИ