За равни права на пушачи и непушачи!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията За равни права на пушачи и непушачи!


Гост

#151

2012-11-12 20:00

Няма какво да коментирам то е очевидно че това решение не е до измислено и си е чиста дискриминация1
anjela

#152 Re:

2012-11-13 11:45

#151: -

Пушачите вече избягват да посещават ресторанти, защото им се нарушават навиците, заяви Атанас Димитров, председател на Браншовата асоциация на ресторантьорите в София, пред economymagazine.bg.

"Ние сме длъжни да продължим да се борим за падане на забраната, ако искаме да съществуваме. Отражението върху бранша през зимата ще е катастрофално, то вече е катастрофално", каза Димитров.

Хората от ресторантьорския бранш обаче се надяват "на здравото мислене на депутатите и премиера", добави той.

Ние не искаме либерализация на пушенето. Искаме равни права за клиентите, подчерта представителят на ресторантьорите.

 

nikol

#153 Re: Re:

2012-11-13 11:57

#152: anjela - Re:

и какво стана сега.оставихме ресторантите на непушачите а те сега ще ги фалират.време е да разберат че с фрешове,марулки и постни ястия ресторант не се подържа.сега нека тези които най много ревяха че им нарушаваме правата те да обяснят как заради техните капризи стотици сервитьори, бармани и готвачи ще отидат на трудовата борса.нас пушачите не ни бърка че ще изкараме зимните празници на частни партита и на вилите си вместо в ресторанти,а напролет летните заведения са пак наши.


Гост

#154

2012-11-14 18:08

Умът ми не го побира как може до такава степен пушачите да не им пука, че нарушават правото на непушачите да не гълтат гадния дим. Идея си нямате какво е за един асматик да не ходи на ресторант години наред и отскоро да мога да се радвам като бял човек на чистия въздух в заведението, а те петимиция спретнали да искат още да ме тровят! Аз съм за равни права, а не пушачите да нарушават моите!
михаил петров

#155 Re:

2012-11-15 09:43

#154: -

никой не ти нарушава правата имате си заведения за непушачи ходете си там.но да претендирате за всичките заведения в България е вече прекалено нахално.никой на сила не ви е пратил в компания на пушачи имате избора да не се събирате с тях.за петицията нямаш думата това си е наше право което ни е дадено от конституцията и ние ще направим всичко възможно да си извоюваме правото на свои заведения където да не гледаме злобните ви физиономии..петицията е само началото ще последват и протести,блокиране на булеварди и демонстративно затваряне на заведения.а на изборите догодина всички ние засегнати от закона ще припомним на ГЕРБ защо ни изгониха от ресторантите.

злати атанасов

#156 Re:

2012-11-16 16:23

#154: -

за какви равни права говориш след като на половината от населението на България е отнето правото да посещава ресторанти.що за дискриминация едни да се ширят във всичките ресторанти а други да ги изхвърлят на тротоара като улични кучета и на това отгоре да бъдат постоянно обиждани от непушачите с какви ли не определения.форумите са пълни с такива бисери дори и закани за саморазправа.откакто са въвели закона какви ли не ни нарекоха вече.само че и нашето търпение не е безгранично имайте го предвид.какво още злобеете не мога да разбера нали вече не ни виждате около вас заведенията са ваши.ако нищо не се промени ще ходим на заведения само през летните месеци,а през зимата ще си спестим униженията да плащаме по 100лв.за бутилка уиски и да ни изхвърлят да пушим навън.отдавна съм минал тази възраст в която се криех за да пуша.пък бутилката ще си я пием вкъщи с подходяща компания и на половин цена.може и на вилата празниците със сигурност ще прекараме там.ще оставим ресторантите на непушачите да си пият фрешовете и сокчетата с марулки за мезе и да правят по 10лв. оборот.хайде наздраве фрешчета пийнете си сокчето и се радвайте.

anjela

#157 за създаване на частни клубове на пушачите

2012-11-16 18:28

една добра идея за частните клубове.даже предлагам ние пушачите да създадем едно затворено общество от такива като нас със съответните правила,членски карти за достъп до клубовете със съответния устав и условия за приемане в обществото.така ще можем да си общуваме свободно и непринудено да си прекарваме свободното време.условията могат да се направят и да се учреди едно такова общество с единствено условие непушачи да не се допускат под никакъв предлог в нашите бъдещи клубове.веднъж пуснат ли ги пак ще ревнат че им нарушаваме правата.на тях закона достатъчно права им даде така че да нямат повече претенции.в крайна сметка и ние сме хора а не улични кучета имаме право на свобода да избираме с кого да общуваме.ако можем това да го осъществим си решаваме проблемите завинаги и поставяме една твърда граница между нас и тези които не пушат.няма повече да имаме пресечни точки с тях и да им слушаме упреците.ще бъде необходима и помощ от цигареното лоби в парламента вярвам че ще получим подръжка от тях за да се узакони едно такова общество на пушачите.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2012-11-17 10:26


Мише

#159 Изборът на всеки човек

2012-11-18 21:26

Цигари, алкохол или каквото и да било друго, свързано с личният избор на един човек. Конституционно право е да избираш. Дали е полезно или не, това е само лична отговорност. Старият закон с разделените помещения беше демократичен, тази наредба прилича по-скоро на натиск.

Гост

#160 Re: за създаване на частни клубове на пушачите

2012-11-19 08:19

#157: anjela - за създаване на частни клубове на пушачите

ТАКА ТРЯБВА ДА СТАНЕ И ДА ГО НАПРАВИМЕ................

ел команданте

#161 бездимното генийче

2012-11-19 18:26

вижте на генийчето без дим какво е родило мозъчето "Пушачите да плащат по- големи мед. осигуровки и да им се удържа от заплатата за изгупеното от порока работно време". изключително умно предложение е написало фрешчето. а тези които плюскат за трима дебелеят като плондери и хващат един куп болести благодарение на лакомията си не трябва ли да плащат осигуровки за трима. откъде накъде аз която пуша и не боледувам трябва да плащам от своите здравни вноски ремонтите на някаква си фабрика за изпражнения. да им удържат от заплатите затова че се тъпчат и през работно време. ако една цигара се пуши за 10 мин тяхното плюскане продължава понякога и час.

anjela

#162 първи частен клуб

2012-11-20 08:22

вече е учреден първи частен клуб за пушачи.това е само началото ще има още много такива.клуба си има устав създаден е само за пушачи входа е с членски карти като за тези които не пушат такива няма да бъдат издавани.добре е че отново ще си имаме ъгълче където да прекарваме вечерите с настроение.
4ik 4irik

#163 Re: Re за равни права на пушачи и непушачи

2012-11-20 13:55

#150: яна сидерова - Re за равни права на пушачи и непушачи 

 Те са се погрижили мила. Погрижили са се тютневите компании като са успели да пропагандират пушенето, като нещо което е "страхотно", нещо невероятно, модерно, признак за мъжество и т.н  (тук имам предвит онези времена в 70-те години на миналия век, когато беше на мода да се пуши). Погрижили са се чрез химични добавки, освен никотина да направят толкова пристрастяващи цигарите, че човек попаднал веднъж в капана им да си остане там до края на живота си. Не е ли супер, а? О, забравих, че на пушачите цигарите им доставят удоволствие???????????????? Хм странно дали първата цигара в живота им  е била приятна, едва ли. Със сигурност е била неприятна, задушаваща и миризлива, но тя е била ключа към никотинавата зависимост. Зависимост заради която пушачите са готови да се лишат от храна,само и само да могат да  пушат, понякога са готови да отидат посред нощ до денонощтния магазин, защото нямат цигари, а зверски им се пуши, готови са ако ще и цената на цигарите стане  20 лева  да лишават себе си и децата си от други важни и необходими неща само и само да имат пари за цигари. Не съм ли права? Сигурна съм че всеки пушач е изпадал кой в по-малка , кой в по-голяма степен в подобна ситуация. И сега какво-пълните хазната с акцизи, при положение, че себестойността на една кутия цигари е около 0,60 ст, другите 4 лева са акциз, и видиш ли забраняват ви да пушите в заведенията?! Наистина глупаво и с право пушачите руптаят.Пък и е ясно, че със или без забрана пушачите ще продължават да пушат, защото капанът е до живот. Ще си пушат , ще пълнят хазната, ще си се тровят  при това  напълно доброволно, защитавайки зависимостта  с оправданието, че всичко е толкова вредно вече, че едва ли не цигарите са  капка в морето. До тук добре, но дали пушачите осъзнават в каква заблуда са . Хора съвсем добронамерено се опитвам да ви кажа, че имате нужда от помощ, без да се опитвам да ви налагам мнението си за правилно, в случай, че някой е разбрал погрешно. Да, Закона е дискриминация, спрямо вас защото никой в тази държава няма интерес да спрете да пушите. Ако имаше интерес това да стане щаха да финансират терапии и програми за отказване от тютюнопушенето.

Целта на Закона е да  защитатава правата на непушачите. Непушачите, които до сега толкова години бяха свикнали да ги опушват навсякъде-на работното място, в кафенето, в ресторанта, в бара. Непушачите, които за да не нарушат комфорта на приятелите си влизаха в салона за пушачи когато действаше разделителният режим в заведенията.

  Ако тази забрана отпадне това ще продължи. Нормата обаче са непушачите, които не правят нищо с което да нарушават спокойствието на останалите за разлика от пушачите които от своя страна мислят, че са в правото си. Е, да но нали свободата на един свършва там, където започва свободата на другия!

Румяна Филипова
София

#164 Re: не на цигарения дим

2012-11-20 14:34

#1: -

Съжалявам, но не съм съгласна с даденото сравнение. Алкохола, храните с ГМО и други подобни вредни неща в нашия живот са съвсем различни от цигарения дим. Последният населява въздуха, който дишаме всички ние, без значение дали пушим или не. Непушачите се тровят с него благодарение на обкръжаващите ги пушачи.  Ако пиете, вземате наркотици или други вредни неща, то си вредите само на себе си - влизат в тялото ви, там си остават и започват да ви изяждат отвътре. Цигарения дим обаче не само влиза във вас, но влиза и в телата на непушачите, които неволно го вдишват, благодарение на близките им, които пушат и същвременно  казват, че ги обичат. Това ли е обич, съвсем съзнателно да стоиш до непушач и да го тровиш с вредния си навик. И после да се жалваш, че не можеш да си пушиш на воля в закрити помещения. Това ли наричат равни права тези, които стоят зад петицията ЗА пушене или каквото там са го кръстили? Няма такова нещо, това не са равни права и никога няма да бъдат.

Помислете върху следните примери     :

В бара, седи си кротко мъж, който пие алкохол в неограничени количества, напива се за пореден път. Хората около него могат да го съжаляват, да се страхуват ако има лошо пиянство, но по никакъв начин той не застрашава тяхното здраве.

В ресторанта седи друг мъж, който се тъпче с различни вредни храни, отново по свое желание. Дали вреди на околните клиенти, които са в този момент там? Не , само на самия себе си.

А онзи третия, там в дъното, седи на по кафе и цигара с приятел. Всички, които се намират по това време в това заведение биват отравяни само от един единствен човек. На това ли му казвате равни права? А непушачите с какво вредят на пушачите? Новия закон дава дискомфорт на пушещите -  мързи ги да станат, да излязат навън и да изпушат толкова важната за тях цигара. Но иначе могат да станат на протест срещу закон, който се опитва да спаси поне здравето на останалите хора, онези , които не искат да бъдат тровени от нечии чужди навици. Ето това е несправедливо, ето това се казва неравни права. Който иска да си пуши, нека го прави, но на места, където няма други хора - навън. Защо трябва да страдат останалите заради неговия егоизъм. Заведенията са за всички - пушача може да излезе и да изпуши цигарата си навън и да се върне обратно вътре в заведението и ще е доволен, но непушача няма как да стои в заведението и да не диша. Или може би той трябва да излезе и да си поеме глътка чист въздух? ТОВА Е НЕСПРАВЕДЛИВО.

И престанете с това, че заведениата ще фалират без пушачите. По тази логика, в страните, където отдавна се прилага този закон, сигурно всички заведения са фалирали.

СЪС СПАЗВАНЕТО НА ТОЗИ ЗАКОН ВЕЧЕ ЩЕ ИМА РАВНИ ПРАВА ЗА ПУШАЧИ И НЕПУШАЧИ.

ПОМИСЛЕТЕ И ЗА ДРУГИТЕ, НЕ САМО ЗА СЕБЕ СИ..................НЕ БЪДЕТЕ ЕГОИСТИ

ел команданте

#165 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 14:48

#164: Румяна Филипова - Re: не на цигарения дим

я стига го усуквай по килифарски след като преди всичко беше ясно и точно.ние си имахме своите заведения вие вашите.никой насила не ви е карал да посещавате заведения в които се пуши.дори и при това положение пак ще поставим рязката граница между нас и вас.вече се откриват смокинг-клубове с устави членове и членски карти.там вие няма да бъдете допускани под никакъв предлог защото пуснат ли ви веднъж пак че ревнете че ви нарушават правата.веднъж завинаги трябва да разберете че не сте център на света та да въртите толкова народ.ние повече от вас не желаем никакви пресечни точки с вас камо ли да бъдем в едно и също заведение и да гледаме киселите ви физиономии.запомнете го веднъж завинаги няма да се откажем докато не получим своето право на избор.и престанете да заблуждавате обществото с : "и в Европа е така" защото е така само в нашата скапана държава.атаката продължава!!

anjela

#166 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 14:51

правителството да се благодари че в България ресторантьори и собственици на заведения са толерантни към държавата не като в Германия.там последните са завели съдебни искове към държавата да им компенсира загубите причинени от закона и под този натиск съдът в Хамбург признава закона за противоконституционен и го отменя.сега там има отделни заведения в които може да се пуши и други където не може.ето как в цивилизованите държави се поставя рязка граница между пушачи и непушачи всеки си знае територията.този метод е приложен още във Франция,Австия и Швейцария.в Белгия закона още съществува само че никой не го спазва.а непушачите да престанат да заблуждават обществото с "така е в Европа".да ама не.само ние се намерихме по големи католици от Папата.

Гост

#167 Re: Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 15:06

#165: ел команданте - Re: Re: не на цигарения дим 

НИМА СИ ИЗБИРАШ ПРИЯТЕЛИТЕ ПО ТОВА ДАЛИ СА ПУШАЧИ ИЛИ НЕПУШАЧИ? ХОРА ЗАЩО СЕ ОТКАЗВАТЕ ДА ПРИЗНАЕТЕ, ЧЕ СТЕ БОЛНИ, ЯСНО, ЧЕ ОТ ИСТИНАТА БОЛИ, НО ПОНЕ ВЕДНЪЖ ПРОЯВЕТЕ СМЕЛОСТ

ел команданте

#168 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 18:05

ооо хайде стига с тези наставления никой не ви приема насериозно сгрешили сте форума тук темата не е "здравословен" начин на живот а защита правото на пушачите да имат своите заведения където да общуват и се забавляват далеч от киселите ви и злобни физиономии.тръгнали сте да правите от заведенията пансион за благородни девици няма да стане даже и прехвалената от вас Европа го разбра.само не можах да разбера на кого се караш защото писането с главни букви точно това означава.
sisi

#169 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 18:35

вие фрешовете поне малко срам нямате ли? я си разгледате форумите там ще прочетете такива коментари че никак няма да ви стане приятно.то не бяха обиди,закани за физическа разправа с нас пушачите.псувни, обидни епитети,наричате ни с най цинични думи.психопати сме били и още много от този род.а черешката на тортата е заканата на един ваш непушач да разстреля всички пушачи.намерил се българския Брайвик да заплашва с масови разстрели.добре че пушачите проявяват достатъчно мъдрост и спокойствие та даже не отговарят на помията с която ни заливате.присмиват ви се на ума.запомнете че и нашето търпение не е безгранично.а този ваш стрелец е вече под нашето наблюдение само да е посмял още нещо такова да напише ще го намерим и ще бъде предаден на прокуратурата.да не си мисли че като пише под ник се е скрил.някои от нас имат достатъчно умения с програмите да му намерят данните.

Гост

#170 Re: Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 18:42

#168: ел команданте - вземи запали една цигара, че  така като ти чета последния пост, май си в абстиненция

 

Не се карам на никой, просто така ми е бил включен Caps Loock.  Никакви наставления не давам, не става въпрос за здравословен начин на живот, а за социална среда. Да не би цялото ти обкръжение да е от пушачи? Щом ще има частни клубове още по-добре, наистина това няма да пречи на никой. Знаеш ли аз нямам нищо против да има заведения за пушачи, но имам против, когато отида на заведение с хора пушачи и непушачи(видиш ли имам приятели пушачи за разлика от теб) да влизам всеки път в отделението за пушачи, защото дори и само един да е пушач му се нарушава комфорта ако излезе навън, за да си изпуши цигарата. И после ми обяснявайте, че залите за непушачи са празни. Това е причината. Поне  в 99% от случаите именно пушачите са нетолерантните. Едва ли не излиза, че когато кажа на някой пушач, че цигарата му ми пречи-аз съм тази която нарушава нечии права. Точно за това трябва да има забрана, който му се пуши навън без пререкания, че един пуши, друг не и не могат да се разберат в коя зала да седнат, който иска да пуши в частния клуб за пушачи с членски карти-да ви е добре дошъл.

ел команданте

#171 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 19:12

много се лъжеш в нашата компания има и хора които не пушат а са винаги с нас защото им е приятно защото с нас се зареждат с добро настроение и много емоции.когато ходим на природа винаги им осигуряваме такива преживявания каквито рядко ще намерят другаде.даже когато се започнаха тези разправии около закона ги попитах да не се чустват некомфортно в нашия кръг.но когато човек отиде в ресторант защо трябва да плати една стабилна сметка да мръзне на тротоара и да хваща простуди е вече неприемливо.ако се стигне дотам предпочитам през зимните месеци да не посещавам заведения.какво имаш против да си има отделни заведения за пушачи и непушачи нищо обидно няма в това.вие не пушите но не вярвам да сте без недостатъци идеални хора няма.а що се касае до цигарата когато съм с компютъра не пуша по късно може.:))))


Гост

#172 Re: Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-20 19:35

#171: ел команданте - Re: Re: не на цигарения дим 

 

От последният ти коментар разбирам, че непушачите в компанията ви се съобразява с вас и изглежда няма проблем. Техен избор, макар че не вярвам да не им пречи дима, то на вас пушачите ви пречи и ви дразни, та камо ли непушачите. Поправи ме ако греша, но и пушачи и непушачи не обичат остатъчния дим, нали? Не вярвам на човек който не пуши да му е приятно да го опушват, дори и да се правят че нямат проблем стова. То и аз съм се правила, че нямам проблем, само и само да се разбирам с компанията. Трябва веднъж за винаги да се разбере, че нормата са непушачите, защото те не правят нищо с което да пречят на останалите, освен мрънкането разбира се! Пушачите искат да упражняват действие което за съжаление се разнася из въздуха, мирише отвратително и вреди на всички. Никой не е роден с фаса в уста нали? За това говорим!
ел команданте

#173 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-21 07:51

не бях ли достатъчно ясен?когато сме заедно сред природата никой не ги опушва защото няма как да стане.когато са ми на гости те са в хола а у нас се пуши или в кухнята или на терасите даже и когато нямаме гости.когато решиха да правят такъв закон можеха да заставят ресторантьорите да си направят пушални с кафеавтомати.такива помещения е имало в по богатите хора още през 19 век.от тогава човечеството толкова ли е оглупяло че да не съобрази две елементарни неща.

фотографката

#174 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-21 11:14

sisi

#175 Re: Re: не на цигарения дим

2012-11-21 11:27

без коментар:
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-10-11&article=427138

когато фактите говорят.............