Декларация към НС за обсъждане на проектозакона за образованието


Гост

/ #80 проектозакон на образованието

2012-02-22 14:37

За РБългария като страна на Европейския съюз е стратегически важна потребността от издигане статуса на професионалното образование у нас.В по- голямата си част от професионалните гимназии са с половинвековни традиции и богата МТБ , изграждана и обогатявана с десетилетия.В тях държавата е инвестирала много средства за техническо оборуване на специализирани кабинети,лаборатории и работилници по много професии и внедрен финансов ресурс за енергийна ефективност.
В условията на криза и ограничения на публични разходи по линия на общинския бюджет, едно преминаване от публична държавна собственост в публична общинска по силата на чл.305 от проекта една сравнително богата база крие риск да бъде приватизирана или разпродадена
В професионалното образование се подготвят кадри по професии,които са необходими за икономиката на държавата и е редно тя да изгражда стратегии за неговото развитие.

Във тази връзка предлагаме:

1.Професионалните гимназии,които по Закона за народната просвета са държавна собственост да запазят статута и собствеността си на държавни училища.За целта да се допълни текста към чл.41,ал.3 така:........както и професионални училища,определени по критерии при условия и ред ,установени в Закона за професионално образование и обучение.

2.Член 22 ал. 2 предполага да са известни и налице всички подзаконови актове на съответните министерства визирани в останалите алинеи от ал.3 до ал.8,защото:
-в съответствие с чл.222,ал.2, за учебната 2012 / 2013г времето ще бъде недостатъчно за натрупване кредити по квалификацията на учителите.
- във връзка с чл. 71,ал.3,т.1 за първи гимназиален етап осми-десети клас и чл.82,ал.4 не е ясно къде учениците ще придобиват първа степен на професионална квалификация и /или /по част от професията
От изложеното по-горе предлагаме да се промени $4 от преходните и заключителни разпоредби като настоящия закон да влезе в сила от 2013 / 2014година.