Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ
Свържете се с автора на петицията
Струва ми се че децата приети след 4-ти клас, автоматично продължават в 7-ми и не им се налага да кандидатстват наново за математическа гимназия. Честно казано никога не съм била съгласна с това или пък с приема в елитни гимназии по успех без да се държи приемен изпит. Така че съм "за" закриването на тези паралелки и кандидатстване в гимназия на всички след 7-ми клас, макар че не мога да не се съглася че обучението по математика в една математическа гимназия е на съвсем друго равнище в сравнение с това в едно СОУ...
Re:
Не е така, децата след завършване на 7-ми клас в МГ кандидатстват на общо основание за продължаване на обучението си в МГ или друго училище. Нямат грам привилегия, освен натрупаните знания
Re: Re:
Наистина не бях запозната с този немаловажен факт и не мога да разбера подбудите на тези които са решили да закрият въпросните паралелки. Вероятно се цели някакво съкращаване на разходите, но защо на тази цена? Благодаря за разяснението!
Re: Re: Re:
:-) Няма за какво.
Не знам какво се цели, но каквото и да е то, във всички случаи не е в интерес на децата.
Re:
Децата с влечение към математиката ще продължат да съществуват. Никой закон няма да ги лиши от възможността да станат математици. Просто сега родителите ще плащат. Подозирам, че това е и причината.
Според министър Дамянова от едно нейно интервю:
„- В проектозакона сред училищата, за които се разрешава прием след IV клас, липсват математическите. Защо?
- Всъщност те не липсват. Направили сме по-добро разграничение на видовете училища. Училищата, които искат да правят прием в V клас, просто ще трябва да си изберат съответния вид училище, в който искат да се преобразуват. Тоест ако искат да предлагат само обучение от осми до 12 клас, ще се наричат гимназии. Ако искат да обучават от пети, от първи клас, ще се наричат средно училище. Може да е средно математическо, може да е средно езиково училище. Тоест дори напротив, даваме им по-голяма свобода, ако искат да си правят прием от първи клас.”
Това като че ли говори, че може да съществуват училища от 5 до 12 клас, каквито реално са в момента МГ. Остава само пререгистрацията им. Ако може и да се запази по някакъв начин старото име – какво изобщо ще се промени?!
Може би тази пререгистрация е свързана с някакви други сериозни промени, за които не си даваме сметка, знам ли?
Може ли малко повече яснота, но да е от някой, който наистина знае за какво става въпрос.
Re:
В проектозакона не е предвидена възможност да има училища от 5-ти до 12-ти клас, което означава, че ако МГ-тата искат да обучават малки ученици да се пререгистрират и да отворят паралелки за 1, 2, 3 и 4-ти клас. Това би ги приравнило към всяко едно друго средно училище, защото за 1-ви и 2-ри клас не може да се прави подбор по математически дарби(интереси).
Re:
Тази "пререгистрация" означава промяна на името. Приемът ще се запази, но училището няма да се нарича вече МГ или ПМГ, а например средно математическо училище. Гимназии могат да се наричат само училища с 8-12 клас.
Да, наистина е трудно да се направи преценка на математическия талант на децата в 1-ви клас, но някои математически гимназии имат прием след 4-ти клас без да смятат за нужно да правят такъв подбор, тоест приемат си без изпит (ПМГ – Силистра, а е възможно да има и др. такива). Кому е нужно това?
Къде в закона пише, че може да има училище с обучение от 5-ти до 12-ти клас? Никъде. Т.е. място за математическо училище/гимназия няма.
Пише следното:
"Според етапа или степента на образование училищата са
1. начални (І-ІV клас включително);
2. основни (І-VІІ клас включително);
3. гимназии (VІІІ-ХІІ клас включително);
4. обединени (І-Х клас включително);
5. средни (І-ХІІ включително)."
| This discussion has been closed. |