Петиция за достойни стипендии в ПМГ "Проф. Ем. Иванов"- Кюстендил
Свържете се с автора на петицията
А какво да кажа за онези ОТЛИЧНИ ученици, чийто успех е между 5,50 и 5,74? Въпреки че те са отлични ученици, те не получават полагащата им се стипендия. Справедливо ли е това? Да се бориш, да учиш, за да бъдеш отличен със стипендия и в един момент да разбереш, че всичко това е било напразно. Вместо да бъдем мотивирани в училище, ние трябва да се примирим с несправедливо решение на онези незапознати с терзанията на днешната младеж. И как се очаква учениците да ходят с желание на училище, когато знаят, че всичките им усилия са били на вятъра?
Всичко в държавата ни е парадоксално. Иска ми се да вярвам, че един ден нещата ще потръгнат на добре.
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, дето знаньето живей!"
Re:
Определено съм съгласна с теб, ученико! Факт е, че в това училище (както и в много други, предполагам) ако не седнеш сам да си учиш вкъщи и да се готвиш за определените предмети, няма да научиш нищо от самите учители. Рядко се намират преподаватели, които пишат оценките според знанията на даден човек. Има толкова комплексирани подобия на учители, които пишат оценките според това дали харесват някого или не. Когато видят амбициозен ученик/човек, какъвто те никога не са били, гледат да го смачкат от позицията на силата, която имат в лицето на дневника. Не може да бъдат поощрявани хора, които не стъпват на училище, които прояват неуважение към училището, не носейки униформа, които преписват системно. А тези, които наистина имат амбицията и знанията да бъдат мачкани. Не мога да се съглася, че наистина всички учители са силно възмутени от т.нар. унижение на учениците от тези стипендии. ПМГ е пълно с учители, които не знаят защо са там и какво всъщност правят. Дай й на едната "учителка" клюки и така може да мине целият час, без дори да си отворил учебника. Но следващия път претендира, че проблема е в учениците, а не в учителите. На мнение съм, че "учителите" в ПМГ са се самозабравили. Правят толкова неуместни реплики спрямо учащите, които ако се намери някой да алармира, веднага биха загубили работата си. Училището пропада толкова много заради неспособните учители в него. Не казвам, че 100% от тях са такива.
Но аз не съм на мнение, че заради некадърните преподаватели трябва да се ощетяват учениците. Всеки трябва да получи това, което заслужава.
This comment has been removed by the person who wrote it.
This comment has been removed by the person who wrote it.
Без значение дали преподавателите в ПМГ знаят защо са там, или не, ние "амбициозните" ученици всеки път се опитваме да взимаме това което те ни дават като знания. Докато не се появят едни "ученици" които влизат в които часове си искат, преписват, карат се с учителите като че те са виновни, когато изкарат лоша оценка, в час пречат на останалите. И най-накрая учителите били виновни. Не обвинявам нито тези ученици, нито учителите, просто всичко си идва от родителите и от това дали вкъщи те са възпитани поне малко. Мисля че всеки, независимо дали е от ПМГ, или от някое друго училище, би се съгласил че такива хора разчитащи на парите на мама и тате ги има навсякъде и те ще продължават да правят каквото си искат. Но трябва да се обединим за тази кауза защото е неуспорим факт, че стипендиите са ниски и това не е само в това училище.
| This discussion has been closed. |
Миналата учебна 2011/2012 година, преди промяната на закона, при успех между 5,50 и 6,00 - дванайсетокласниците получават по 21лв за м. февруари, март, април, май и юни, което прави 5х21=105лв. Тази година, както е в моя случай, при успех 5,75 - като ученик в 12-ти, по новите закони и критериир би следвало да получа по 25лв за м. февруари, март, април, май - без юни - това прави 4х25=100лв...дори с 5лв по-малко, от колкото са взели хората с успех 5,50, миналата година. Още повече - сега, тези с успех от 5,50 до 5,74 - няма да получат стипендия за отличен успех, а само социална - стига само да се класират за такава, в предвид факта, че по всяка вероятност, изтеглени заеми на семействата, няма да бадат отчитани и ще се гледа само брутната заплата, а не "чистата", много по-малка сума, която получават, като доход.
Къде е справедливостта? И изобщо - каква е ползата за 90% от учениците сега?