В подкрепа на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Свържете се с автора на петицията
Живеем в ерата на информацията, а хората изпростяват и се обезчувствяват все повече и повече.
Не стига, че правителствата управлявали България след 89-та година отпускат нищожни суми за образование и наука, далеч по-малки като % спрямо другите страни (които далеч не са в това окаяно демографско, културно и икономическо отношение), а сега ще режат от бюджета и персонала на библиотеката.
И да не съм чул, че нямало пари, криза било, и как всеки се бори да си запази бюджета!
Щом искат да увеличат военния бюджет (вместо да го орежат) - сфера, която е колосална загуба на пари, защото България отдавна не е суверенна страна, камо ли във военно отношение, значи има пари и не само, че не трябва да се реже библиотеката, а да й се даде и да се подпомогне.
Така че решение има, както обикновено. Остава само воля!
Имам дългогодишни спомени в Народната библиотека, там прекарвах часове и дни, там ходех да се срещна с един от нейните директори- писателят Кирил Топалов.
Има други места от където може да се реже. Бороят на депутатите например, които и без това не ходят на работа, и заплатите + бонусите им - за стандарта на България и за качеството на работата са твърде Високи. Националната Библиотека е едно прекрасно място, което трябва да се развива и спонсорира не да се реже и унищожава. подкрепяме петицията:)))
Подкрепям тази петиция напълно
Re: Така и трябва!
Предполагам, че "професионалисти" всякакви ще се намерят във всички сфери и професии. Даже и сред лекарите. Дали да затрием болници и лечебници по тази причина. Това, че библиотеката има свои вътрешни проблеми, свързани с обслужването на читателите, организацията на картотеките и пр., не подлежи на съмнение и в тази посока трябва да се работи. Но не намирам, че заради недостатъчно качественото обслужване, което е получил един читател (или двама, или сто), библиотека трябва да се затвори. Все пак НБКМ не е само читалня, тя е и хранилище на национално богатство - за да се опази, трябва да се пази!!! А това няма как да стане с намаляване на бюджет и съкращаване на служители.
Национална Библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Re:
Като изприказваха много думи и не можаха да му възразят, кралят рече изпод вежди: "Не измъчвайте моя Методий, защото се е изпотил като при пещ." А той рече: "Тъй е, господарю. Веднъж някои хора срещнали един философ изпотен и му рекли: "Защо си изпотен?" Той отговорил: "Препирах се с прости хора."
Из "Пространно житие на архиепископ Методий"
http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=415&WorkID=14815&Level=1
''дано някой от бизнес-кръговете не е хвърлил око на страхотната сграда, и тя тайничко да премине в списъка за приватизация.''Значи краденето на държавното имущество, под формата на "приватизация" продъжава и сега???? Не им бяха достатъчни кражбите на големите индустриални предприятия след 89 год, та и сега продължават да крадат гнидите, вместо да връщат парите и излежават ефективни присъди. Къде е хммм мин. на образованието и културата да защити библиотеките, читалищата, кината???? Може би се е запил някъде хултурния :))))???
Аз съм ползвал народната библиотека през моите студентски години, че и после:) Никога не съм бил разочарован с нещо. Това беше през 80-те год. Всичко много ми харесваше и с удоволствие ходихме с колегите да поработим и намерим някой трудно намиращ се материал Служителките бяха мили, внимателни и отзивчиви:) В кафето намирахме чудесно еспресо:) А градинката около библиотеката е малък рай. Нищо не се пипа, а само се доразвива и ъпгрейдва:) Това, че е съкратен бюджета за чуждестранните книги/учебници е МНОГО ЛОШО:( Ние, със семйството, направихме дарение на няколко подобни книги и смятаме да продължаваме, но разбира се това не решава проблема с финансирането на подобна периодика, книги и учебници.
Good luck and please keep me informed
Elza
Re: Re:
Това, че вече няколко десетилетия през лятото библиотеката не работи за цял месец, не е аргумент за ползата от това мероприятие. А читателите не ги грее дали служителите са в отпуска или не са през това време.
"Това, че вече няколко десетилетия през лятото библиотеката не работи за цял месец, не е аргумент за ползата от това мероприятие. А читателите не ги грее дали служителите са в отпуска или не са през това време."
Тогава, защо на магистратите и на правосъдните органи увеличиха заплатите последните 2 год с 30% , а не ги закриха. Те са даже по зле, говворим от личен опит. Летните 3 месеци не работят. Януари също не работят, водят се "инвентаризация:))) Депутатите са същата история с големите отпуски и доброволното им неходене на работа. Има и други подобни "работи", но защо някои са се хванали за БИБЛИОТЕКИТЕ??? Какво се цели с рязането на и без това тънкия бюджет на образованието и културата в България??? Каква е месечната заплата на хората, работещи в библиотеката?? Няколко хиляди, плюс бонуси, наеми за жилища, пари за дрехи и мн. други...??? Още от личен опит знам, че лятните 2 месеца са мъртъв сезон за библиотеките и училищата, а има и други начини този "цял летен месец" да се намали, без разни рязания...Рашид още да обърне внимание и се увеличи финансирането на Българските читалища, уникална форма на масовата култура и образование, несрещана по другите държави. И сега след като новото правит. се готви да вземе Нов Заем от 8 млрд евро, пак няма да има пари за Библиотеките и културата:((( Къде ще отидат тези милиарди - за оръжие, щаб на нато и за крадене от някои директори/властимащи. Позор, Срам.
Перефраза на Радой
Колко е актуален днес?! Светла му памет!
Мне очень жалько, что нам приходит, в развитом сообществе...., бороться за существование культурных и научных учреждений необходимость которык каждому образованому человеку очевидна. Наше сообщество тяжело больно, ним управляют воры, идиоты и преступники. Необходимо их удалеть. Будет трудно - но вместе успеем !!!!! Удачи библиотеке Збышек Шустек, Словацкая Академия Наук
| This discussion has been closed. |
Re: Така и трябва!
#25: - Така и трябва!
Вижте, има много причини, поради които може да не сте получили търсените книги. Вярвам, на всекиго се е случвало. Често причината е, че книгата е заета от друг читател. Аз съм си поръчвала една книга в продължение на седмица, докато ми дойде редът.
Относно общите читални за мен има две основни неудобства - времето от поръчката до доставянето на книгата и самото работно време, което трябва да се удължи. И за двете неща обаче трябва персонал. Уви, съкращенията и ниските заплати на служителите означават, че ще чакаме още по-дълго. Затова правим тази петиция.
Имайте предвид, че когато говорим за специалисти, посочваме и хората, които често не работят така пряко с читателите. Това са реставратори, служителите в различни отдели, които изследват книжовното ни наследство и се грижат за неговото съхранение. Да, те са с висока квалификация, повечето с научни степени. Няма как да е иначе, материята, с която работят го изисква.
Разбирам раздразнението Ви, за никого не е приятно да хаби времето си в празно търсене. Но, кажете, как съкращенията, изисквани от Министерството, ще направят така, че следващият път да не попаднете в такава ситуация. Така не трябва да е!