В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело


Гост

#251

2014-02-09 17:41

Господ понякога допуска човек да бъде сякаш изоставен, но все така продължава да пази и води душата към спасение. Това Божие допущение може да касае цяло общество вярващи. Нашето дело е смирено да пазим Христовата вяра. Ако вярата е запазена – има и надежда за спасение. Вярата трябва да се пази с въздържание от всеки грях. (преподобни Никон Оптински)


Гост

#252

2014-02-09 21:42

Напишете коментар...а така правилно казано - който е без грях нека пръв хвърли камък...
Гост

#253

2014-02-10 02:24

Християни, чуйте! О. Василий никога не е изповядвал без благословение, както го обвиняват някои! Когато блажено почина дядо Назарий, се проведе разговор с дядо Йоан и той благослови о. Василий да разговаря с предстоятел на храм, който би му благословил да изповядва. Този храм бе" Св. Седмочисленици"! Има свидетели за това!
След това, когато почина приснопаметният дядо Максим, Наместник-патриархът дядо Кирил благослови о. Василий да изповядва чедата си! Има свидетели за това!
След дядо Кирил отново бе искано благословение от Право Правещия, о. Василий да изповядва чедата си и такова благословение бе дадено! Има свидетели за това!
Така че о. Василий никога не е изповядвал без благословение! Той не е вършил духовно бракониерстване, каквото му се приписва! И защо някои християни с такова настървение се присъединяват към медийната машина, която иска да убие о. Василий?! Моля, помислете, спрете се!

Гост

#254

2014-02-11 11:31

Господи Иисусе Христе,Сине Божий,помилуй отец Василий Зографски и му помогни в изпитанията! Пресвета Владичице Богородице и Дево Марие,помагай на Твоя раб и го избави от неговите врагове и клеветници!
Ваня

#255 Re:

2014-02-11 11:40

#227: Православен -

Благодарим ти за добрата информация,относно скандала,който е направил Иван Желев срещу  този добросъвестен,честен и твърд във вярата православен монах. Нищо хубаво и добро не може да се очаква от такива продажници-икуменисти,които плюят по Православието.Но Господ Бог Иисус Христос няма да остави Църквата Си и  Своите Си,които Го обичат и са готови да дадат живота си за Него и св.Православие.

Инициативен комитет

#256

2014-02-13 13:38

Миряна

#257 Re:

2014-02-13 18:12

#256: Инициативен комитет -

Слава Богу за словото на Г.Тодоров. С дар чувство и дар слово. И дар истина. Защото иначе ще умрем от немота и тишина. Която вика за истина, за действие. Защото, както видяхме от писанията в последните седмици, болезнено се потвърдиха Христовите думи: "защото синовете на тоя век в своя род са по-досетливи от синовете на светлината"(Лк.16:8), уви; оказахме се слаби в доброто, в борбата(да защитим). Затова слава Богу за силата Му днес в Г.Тодоров, благодаря и го прегръщам.

Православен християнин

#258 Re:

2014-02-14 20:41

#256: Инициативен комитет -  

 Браво, Георги! Благодаря ти!

Красимир

#259 За престижа и славата

2014-02-15 07:01

За престижа и славата
Тъжно е човек да види като главен мотив в решението на Манастирския събор светската и недуховна дума престиж. Престиж е заемка от френски и произлиза от латинското præstigum, което значи „делюзия“, „илюзия“ или „трик“. До края на 18 в. в Западна Европа понятието “престиж” се използва в неговото пряко значение на “чар, обаяние, измама на чувствата, илюзия”. Обикновено се използва, за да опише висока или изключителна, добра репутация, т. е., когато в обществото като цяло има високо мнение за даден субект. Съвсем друго нещо е славата. Светите отци разбират славата като обожаваща тварта нетварна енергия. Желанието за слава (чест) от хора е суетно като стремеж към нещо несъществуващо, понеже слава не може да бъде получена от тварни източници. Дори може да стане така, че едно решение, взето уж против уронване на престижа, ако се окаже погрешно, да доведе до намаляване на славата, която само Бог дава.

Гост

#260

2014-02-16 17:59

Не е работа на миряни да съдят монаси и други духовни лица. А и това, в което грозно го обвиняват може да е клевета.

Гост

#261

2014-02-17 07:56

Ние,българите свято тачим нашите духовни труженици, Зографското книжовно дело! Подкрепям напълно богоугодното, родолюбиво дело на отец Василий Зографски.Бог да му даде сили и дълъг живот!

уточнение

#263 коментар от неделя

2014-02-18 09:13

http://m.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/otets_vasiliy_se_prechistva_v_aton-226348.html

Трябва комитетът да изясни точно какво е това "нещо много лошо" (по думите на дядо Амвросий), което е направил о. Василий. Господ да помага да излезе истината!
Инициативен комитет

#264 Re: коментар от неделя

2014-02-18 11:35

#263: уточнение - коментар от неделя

Инициативният комитет много ясно и точно е казал своето становище в публикуваното изявление и статията във вестник "Култура". Съобщението в "Стандарт" съдържа неверни факти. Не можем да излизаме с изявление след всяко съобщение или публикация, свободно интерпретиращи случая.

Миряна

#266 Re:

2014-02-19 17:47

#262: Гост -

Текстът на Руси Русев е много дълбок и много искрен. Мисля си, че е мн.нужно –заедно с Изявлението на Иниц. комитет и статията на Г.Тодоров– до Зограф да стигне на хартиен носител и статията на Руси Русев. Не мислите ли?

Станимир

#267 Мария избра добрата част, която няма да й се отнеме (Лук.10:42)

2014-02-22 09:36

Искам да поздравя монахиня Възкресия и всички жени, които защитиха и достойно защитават отец Василий. За тях и за всички останали, които не слушат призива на Господ “Не съдете, за да не бъдете съдени” (Мат. 7:1), с любов, искам да оставя три прекрасни образа на жени за подражание, които са одобрени, приети и оставени за пример нам – православните християни през вековете от Господ в Неговото Евангелие.
Първият от тях е на Мария (Лук.10:39) – сестрата на Марта, която е стояла пред нозете на Иисус и е слушала речта Му. На въпрос на Марта защо Господ небрежи, че Мария я е оставила сама да шета и не я покани да й помага, е чула от Него отговора, носещ живот в себе си: “Марто, Марто, ти се грижиш и безпокоиш за много неща, а пък едно е само потребно. И Мария избра добрата част, която няма да й се отнеме”.
Вторият образ за подражание е на мироносцата Мария Магдалина (Йоан. 20:1), която Иисус е излекувал от зли духове и болести. Тя е следвала вярно Господ през времето на Неговото странстване по земята и е била сред многото жени, които са Го последвали и са Му служили. Мария Магдалена е била сред първите удостоени от човешкия ни род да узнаят за възкресението на Христос от мъртвите.
И третият велик образ за подражание е този на Божията Майка Дева Мария - той е подходящ за онези жени, които се опитват да изобразят и носят в себе си образа на Божия син Иисус Христос, а също така и за майките, които отглеждат и възпитават деца, и които искат с Божията помощ да изграждат от тях благочестиви православни християни. Чудесен пример за нас е оставила Св. Императрица Александра Фьодоровна – съпругата на последния руски цар Николай, която е родила и възпитала пет деца. Тя е оставила за нас прекрасни послания, които могат да бъдат потърсени.
Горните образи са алтернатива за онези жени, които считат за недостоен за себе си и не желаят да носят образа, с който масово облича днес лукавия – този на неразкаяната блудница.
Простете и Бог да помага на всички православни християни.

Гост

#268

2014-03-03 17:31

Да не допускаме преустановяване на книжното дело на братята,защото то е изключително важно за всички ни.
Инициативен комитет

#269 Писмо от Игумения Валентина и сестринството на Девическия манастир “Свето Въведение Богородично” г

2014-03-11 15:49

До
Негово Високопреподобие
схиархимандрит Амвросий – игумен
и боголюбивите братя на
манастирския събор
Света Зографска обител – Атон

Копие до Инициативен комитет
за защита на Зогр. книжовно дело


Писмо от Игумения Валентина
и сестринството на Девическия манастир
“Свето Въведение Богородично” гр. Калофер

„Братя, и да падне човек в някое прегрешение, вие духовните поправяйте такъв с дух на кротост, като се пазите да не би и вие да бъдете изкушени” /Гал. 6:1/


Ваше Високопреподобие,
братя от манастирския събор,

Искаме да споделим болката си от предложението за низвергване на нашия духовен отец иеросхимонах Василий. То ни покруси. Виждаме го много жестоко и сме склонни да мислим, че липсва братската обич при вас. Вие му произнесохте смъртна присъда. Вие го убихте...
Вие му сочите покаянието, но не този е пътя към него, защото не го наказахте правомерно. Светският съд дори не би го направил така. Той ще се основе на „факти и документи”, а вие се основавате на „казано и речено” от озлобени, завистливи и недоброжелателни хора, като най-силният обвинител е една психически неуравновесена жена.
Не съдим, но като наши братя в Христа, ви молим да смекчите наказанието му. Сторете го с топла братска обич, защото с времето това ще затежава все повече на съвестта ви.
Молим ви от сърце и се надяваме да размислите, защото вие му налагате изведнъж три наказания, което не е канонично: снемане от манастирския събор, изгонване от манастира и лишаване от духовен сан.
Обнародването на вашето решение извика в просветените християни възмущение, а в другите – изгубване на слабата им вяра. Доверието към свещената обител намаля в голяма степен. Нека измием това петно!
Молитстваме Майката Божия и св. Георги Победоносец да помогнат за едно ново по-добро разрешение, за да не отговаряме пред Страшния съд, че сме осъдили неправомерно един брат, който петнадесет години работи усърдно за духовната просвета на нашия народ и спаси хиляди души. При това всеки месец пътуваше, за да изпълни манастирското си послушание да служи в храма.
Нека всеки от вас, боголюбиви зографски братя, се постави на мястото на осъдения отец Василий и да се опита да понесе тежкото бреме, което сложихте на раменете му.
Със сестринска обич ви молим за снисхождение. Не е късно да го сторите. Много християни ви осъждат за жестокостта. Прегърнете вашия брат, приберете го и тръгнете заедно по тесния път на монашеския подвиг. Имате право да го изгоните ако е еретик. Всички сме човеци и всеки човек е суета. Никой не е защитен от греха, защото носим немощите на повредената човешка природа.
Със сестринска обич коленопреклонно ви молим, Ваше Високопреподобие схиархимандрит Амвросий и скъпи братя в Христа, вслушайте се в нашия искрен зов. Това е зов на много хора. Ние сме сред българския народ и виждаме реакцията от вашето решение. Някои хора казват: „Ама и монасите ли са завистливи и злобни?” А други от простолюдието отсичат с една дума: „Утрепаха един човек, който ни отваряше очите за Бога”.
Хората не разбират сложната духовна бран на монасите със силите на злото. Вие я разбирате. Помогнете на отеца, помогнете и на слабите хора, които се съблазняват.
В навечерието на Великия пост просим прошка и вашите свети молитви.

02. 03. 2014
гр. Калофер

Игумения Валентина
и сестринството


Игумения Валентина
Мон. Теодосия
Мон. Анисия
Мон. Ксения
Мон. Серафима
Мон. Нектария
Мон. Макрина
Мон. Възкресия

Гост

#270

2014-03-11 19:14

Не е ли време да махнете петицията от сайта на манастира?
Инициативен комитет

#271 Re:

2014-03-12 10:58

#270: -

Не виждаме причини за премахване на петицията от сайта.

spr

#272

2014-03-19 15:35

"Който казва истината, Бог вижда, и който лъже, Бог вижда..." Съдът принадлежи на Бога. Важното е да не бъде допусната несправедливост по отношение на никого. За всеки може да се намери служение според характера и възможностите, което да не излага него самия или други на някаква опасност поради човешки слабости. А книжовното дело на Зографския манастир трябва да продължи - духовната му роля е огромна, приносът му - безценен. Оттам идват светлина, истина и живот. Зограф е бил опора в миналото, трябва да продължи да бъде и за в бъдеще.

Гост

#273

2014-03-21 14:39

Спаведлива

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2014-03-22 10:10


Станимир

#275

2014-05-15 16:11

Христоименните люде можем да продължим да поддържаме тук тихо отец Василий Зографски, Зографското книжовно дело и ВЯРАТА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ, ЩО СА БИЛИ ПРЕДИ НАС, от която Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят, като се предават на мамливи духове и бесовски учения (1 Тим. 4:1).
Свети Йоан Богослов отправя послание относно вярата към спасяващите се: ''И тъй, каквото вие сте чули отначало, то и да пребъдва у вас; ако пребъде у вас което сте чули изпърво, и вие ще пребъдете в Сина и в Отца. И това е обещанието, което Сам ни обеща - вечният живот. Това ви писах поради ония, които ви прелъстяват (1 Йоан. 2:24-26).
Христоименните люде можем да оставяме тук акатисти, молитви, изречения на Светите Отци, примери от жития на светии и всичко друго от съкровищницата на Православната църква през вековете, що са били преди нас, което ни е помогнало, което харесваме, или просто искаме да споделим.
И рече Господ: ''Но Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?'' (Лук. 18:8) Коя вяра? Вярата на Светите отци, отразена в техните писания и достигнала до нас благодарение на отец Василий и честни християни!