В защита на отец Василий Зографски и на зографското книжовно дело

В защита на отец Василий Зографски
и на зографското книжовно дело

 

Отворено писмо до  Негово Светейшество патриарх Неофит и до Св. Синод на Българската Православна Църква

 

копие:        до средствата за масова информация

 

Ваше Светейшество,

 

Наскоро в някои недобросъвестни медии се разгърна кампания от злословие срещу отец Василий Зографски. Наред с личните клевети срещу духовника, на прицел беше поставена и досегашната книгоиздателска дейност на Зографския манастир. Считаме, че враговете на тази дейност накърняват не само нашите верски чувства, но и духовните интереси на обществото ни, и че на хулите трябва да бъде даден достоен отговор.

Издателската дейност на Зографския манастир в наше време датира от 15 години и включва превод и издаване на поредици от книги, които са в основата на православната духовност. Такива са поредиците "Добротолюбие", "Жития на светиите" (12 тома), творенията на Светите Отци: Макарий Египетски, Ефрем Сирин, Симеон Нови Богослов, Йоан Златоуст и мн. др., тълкувания на Евангелието, на Псалтира; многотомните издания на творенията на св. Теофан Затворник, слова на стареца Паисий Светогорец, животоописания на съвременни подвижници на благочестието, и още много други книги – близо 400 заглавия.

Повечето от тези книги не са били издавани на български език, а сега обогатиха духовната съкровищница на нашия народ. Книгоиздателската дейност на Зографската света обител по своя обхват и светоотеческа насоченост има голяма историческа заслуга към съвременна България. Но не е възможно такова богоугодно дело да не предизвика клеветника, за да си отмъсти. Чудното е, че клеветата се проявява толкова късно – след толкова много добре свършен труд. Да хвалим о. Василий – духовно не го ползва. Лично за него хулите, които получава, могат да бъдат път към блаженство. Защото е казано:  “Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене”. (Мат.5:11)

Но за Зографската света обител, за монашеството, за Православието в България тези хули изискват достоен и незабавен отговор. Защото понастоящем, наред с личните врагове, зложелатели и завистници на о. Василий, се развихрят и злорадстват враговете на Зограф, на Света Гора, на Православието.

Проверката на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий Зографски по повод клеветата отправена по адрес на отец Василий доказа, че той е невинен по отправените срещу него абсурдни обвинения. Досега това не бе оповестено официално по медиите. Вместо това продължават да се тиражират кои от кои по-нелепи и недостоверни обвинения, които имат за цел да оклеветят личността на духовника, а оттам и дейността му.

Всъщност отец Василий продължава една старинна зографска традиция като съчетава служението си като монах в св. Зографска обител с просветителска дейност в родината – главно чрез книгоиздаване. Това става вече 15 години, с благословението на игумена и братята на манастира, пред очите на цялата Българска Църква.

През годините се създават добри отношения между него и сестрите от Калоферския манастир „Въведение Богородично”, и тогавашната игумения Възкресия го кани за изповедник. С благословението на блаженопочиналия митрополит Арсений и игумена на Зографския манастир, а по-късно и на Негово Високопресосвещенство Пловдивски митрополит Николай, той е изповедник на обителта от повече от 10 години. Калоферският манастир също се включва в книгоиздателската дейност на Зограф, включително и чрез издаването на 14 тома под авторството на игумения Валентина.

След падането на атеистичния режим, вече четвърт век Българската Православна Църква се намира в състояние на редовно медийно очерняне. Това поругаване протяга пипала и към Зографската обител. А Зографският манастир, носител на хилядолетна традиция, неопетнен от комунизъм, разкол и досиета – остава като сияен светилник, вдъхващ надежда и упование не само във вярващите, но и във всяка българска душа. Чрез зографските книги много души се обърнаха към Бога и намираха помощ в трудни моменти, зографските издания доближиха Зограф и Света Гора до отечеството ни, направиха ни съпричастни на светогорската и светоотеческата духовност.

Всеохулващият дух, който властва в много медии, се стреми да преобразува нашето съзнание по свой образ и подобие. Нашият достоен отговор спрямо него следва да бъде именно все по-голямото разгръщане на духовно-просветителската дейност, каквато е дейността на Зографското издателство и на неговия двигател отец Василий. Зографското книжовно дело не само не трябва да бъде поставяно под въпрос, а напротив – тъкмо сега то има най-голяма нужда от нашата подкрепа, както и ние в тези тъй трудни за България и за Българската Църква времена имаме най-голяма нужда от подкрепа чрез светогорския и светоотеческия дух.

 

Целуваме светейшата Ви патриаршеска десница

И оставаме на Ваше Светейшество

Верни в Господа духовни чеда

 

Писмото излиза от името на Инициативен комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности с членове:

Негово Високопреподобие Схиархимандрит Амвросий - игумен на Зографската света обител, иеромонах Пимен Зографски - игумен на Германски манастир " Св. Йоан Рилски ", ставрофорен ик. Павел Гърбов, Георги Тодоров - богослов и публицист, инж. Галя Тодорова - туроператор, Александър Попов – управление проекти /индустриален мениджмънт/, Анелия Попова - финансист /CIB London/, Евелина Георгиева-банков експерт, Илия Еленин - предприемач, Катя Еленина - икономист, Георги Чочев - богослов, Василена Куманова -студент медик, Красимир Обретенов - публицист

и православни християни от цялата страна

 


Инициативен комитет за подкрепа на Зографското книжовно дело и православните духовни ценности    Свържете се с автора на петицията