Сталинският "Альоша" или културна сцена на Тройката в Бургас


Гост

#51

2014-01-02 17:04

Отдавна трябва да се разгледа въпросът с многобройните и безсмислени паметници на съветската армия в България. В същото време почти не се сещам за паметници у нас на другите армии от антифашистката коалиция.Не мисля, че техните заслуги са по-малки. Ако някой възрази, напомняйки за техните бомбардировки над български градове, да сравни последиците от тях с националната катастрофа, която ни причини съветската окупация и създаденият от нея режим.

Гост

#52

2014-01-02 20:25

Много добре обоснована.Ако греша нека някай да ме поправи. Ще се извиня, ако представи сериозни доводи. Дано някой организира такава петиция и за паметника на Червената армия(Так се казваше тогава) и "осмоъгълния пето....ик" в София.

Гост

#53

2014-01-02 23:02

Крайно време е да се отърсим от комунистическите символи, особено тези, свързани с една армия завоевателка.
dimitar

#54

2014-01-03 03:23

Точно сега е времето да се премести този позорен символ от сърцето на моя роден град Бургас. Ако кметът е истински бургазлия, ще подкрепи идеята! Ако някой каже, че такива паметници има и в други градове, аз ще му кажа, че тези паметници и от там трябва да се преместят. В Будапеща на хълма Гелерт се намира Паметникът на Свободата, но от там унгарците доста отдавна преместиха фигурата на съветския войник, а и той не беше на най-високото място върху постамента като бургаския Альоша, а в основата му. Но унгарците въпреки всичко го преместиха!
До сега бургаският кмет Димитър Николов доказа, че сериозно мисли за града и постигна много! Да свърши и това родолюбиво дело - освобождаването на Тройката от съветския "освободител" - и завинаги ще остане в историята на Бургас!

Гост

#55

2014-01-03 03:35

Jiveq v US i s cqloto si syrce i dusha jelaq Bulgariq da se otyrve ot lyjata. Promqna trqbva da ima. Ostavka! Kuraj burgazlii!
dimitar

#56 Re: Re: За размисъл:

2014-01-03 04:46

#25: Здравко - Re: За размисъл:

И освен това той не е в центъра на Виена, като тези в Бургас, София и Пловдив.  Паметника на Свободата в Будапеща на хълма Гелерт, за който вече писах, вече е "освободен" от фигурата на съветския солдат, въпреки, че там са се водили сражения и има загинали срветски войници и офицери, а в България такива е нямало. Махнат беше паметникът на маршал Толбухин и булевардът, който носеше неговото име стана "Демокрация".  Сега да се премести и този огромен паметник на поробена България. Подходящо място за него ще е в парка, известен като старите гробища - край басейна, близо до стария Булгарплод, но постаментът му да не е повече от три метра. Ако е съвсем без постамент, циганите ще го разфасоват набързо и бъдещите поколения ще останат без ценно свидетелство на времето. Пак около темата - на времето писах, че мавзолея на Георги Димитров не трябваше да се разрушава, а да се превърне в Музей на престъпленията на комунизма в България, но явно на някои им е било по-удобно просто да го бутнат.

Киро Проданов

#57 Re:

2014-01-03 04:53

#55: -

Благодарим на всички, които се подписват и коментират петицията, с което подкрепят нашата инициатива.

Молим ви, препращайте я до възможно повече хора от своя кръг познати, близки и приятели. Стотиците и хиляди подписи биха били сериозен аргумент пред местната власт в Бургас да придобие куража и сложи най-сетне прът в колелото на тоталитарната система, която продължава да мачка духа и съзнанието на българите. А като махнем един такъв паметник на системата, това неминуемо ще повлече и останалите десетки в страната. И само тогава ще вкараме в българските училища изучаването на комунизма наравно с хитлеризма и националсоциалицма. За да възпитаваме децата си като истински граждани в европейските ценности, а не в преданост и сляпа вяра...


Гост

#58

2014-01-03 18:15

Изцяло подкрепям идеята площад "Тройката" да бъде превърнат в културна сцена на прекрасно обновяващия се Бургас. Не съм убедена в смисъла на поставяне на паметник на жертвите... Ако ще е културна сцена, нека всички тези паметници - минали и настоящи, намерят своето подходящо място, а площада да се краси от произведения на изкуството, нежели символи на нови и стари идеологии. Нека историята ни обединява - дори само с "уроците си". Така че - ДА за преместването на паметника и съхраняването на паметта историческа - тя е безпристрастна /за разлика от нас/.

Гост

#59

2014-01-03 21:58

Русия и СССР са били и продължават да бъдат най-лошото нещо, което се е случвало на България. Руският ботуш миреше по-лошо от турския фес! Тоз, който ни освободи, той ще ни пороби. А от освободителите кой ще ни освободи?

Гост

#60

2014-01-04 08:24

Присъствието на този грозен символ на прогнилото величие на една чужда нашественическа армия в самото сърце на Бургас е нагла демонстрация на присъствие и продължаваща доминация. Архитектурно неуместен и исторически неправдоподобен. Мястото му е му е в музея на забравата на бунището на Историята

Гост

#61

2014-01-04 08:57

Закъсняхме с 24 години комунетата станаха и олигарси на наш гръб!

Гост

#62

2014-01-04 16:42

За пръв път виждам сред подписалите една петиция толкова много уплашени хора, които не смеят да застанат с името си. Не ги разбирам.
Титка Пацирева

Гост

#63

2014-01-05 18:02

ДАНО И НИЕ В ПЛОВДИВ СЕ СЪБУДИМ...И НИЕ СИ ИМАМЕ ЕДИН ТАКЪВ МЕТАСТАС...

Владимир Бенев
Гост

#64

2014-01-05 20:07

Докато не решим задачата с очистване на околната среда от символите на Сталинизма-Живковизма, няма да решим нито един от важните въпроси на днешния ден.


Гост

#65

2014-01-07 22:08

Абсолютно съм съгласен с тази петиция и я приветствувам!                                                                                                      dimitar dimkov

priqtel
Гост

#66

2014-01-07 22:54

ti normalen li si ili si ot karlukovo
ima6 li osnnovno ubrazuvanie
uchil li si istoriq ili prosto da se namira6 v neta
znae6 li koga stalin e umrql i koga e napraven pametnika
zmnae6 li che ako ne sa ruskite voyski koito sa ni osvobodili ti 6te6e da prelicha6 na nqkoy ot ss i bg ne bi sa6testvuvala. Takiva kato teb uni6tijiha bg
NAPRAVIHA MLADITE DA IZBQGAT I DA BQGAT IZVAN BG
NE SE MISLI CHE SI GOLQMATA RABOTA KATO NE ZNAE6 ISTORIQTA NA SOBSTVENIQ SUI NAROD
SIGURNO I NE ZNBAE6 ZA BATA6KOTO KLANE

priqtel

#67 Re:

2014-01-07 23:00

#61: -

a ti znae6 li kakvo si napesala razbira6 li go az ne sam komunqga no sdam i jivql togava

nikoga ne sami otkazvali medicinska pomo6 za6toto ne moga da si platq ,nikoga ne sa mi iskali pari nito na ba6tami

daje i za viz6ewto mi obrazuvanie napriotiv davaha mi stependiq da ucha

a tri kakvo obrazovanie ima6

 

priqtel

#68 Re:

2014-01-07 23:03

#59: -

ti obicha6 mai da ne izliza ot gaza ti

za6toto rusite ne obichat zadnici no turcite gi obojavat

 


Гост

#69

2014-01-08 01:39

Da obrazovanieto beshe mnogo dobro i ne se plashtashe, obshtejitiyata byaha pochti bez pari, a kyponite za hrana za stola byaha sas simvolichna zena. Koeto e pravo pravo e. A pametnika toi nyama nishto obshto s tova, ako ne go haresva Burgas i jitelite my da se mahne... Edno parche kamak ne e zaplaha, drygo e po-golyama zaplaha.. Po-dobre da se glasyva ot samite byrgazlii i te da reshat vaprosa kato e tolkova vajen za nykoi. Yspeh v nachinanieto...i neka osoavim malko energiya za drygite golemi bitki, koito predstoyat. Burgas shte ostane v pametta na nas neburgazliite s garata, pristanishteto, gradinkata pred garata i razbira se chasovnika... Tam si pravehme sreshti s priyatelite ot drygite gradove kato otivahme na morenzeto... ne s nyakakv 'pametnik'

Гост

#70

2014-01-08 21:32

ако искаме промяна трябва да не спираме да я търсим ....духовно развитие и себереализация от всеки един от нас ще допренесе за общото благо не само на града ни но и на целия свят :)

Гост

#71 Re:

2014-01-10 11:32

#66: priqtel -

"priqtel"

като ти гледам писането на маймуница и УбразУванието дето са ти го плащали, май нахалост са го направили точно както и ляха бетон за прослава. А пролетарий като теб на дали ще разбере че онези безплатните благинки (както и бетона) сега си ги плащаме с лихвите и то пак на добрите комунисти (тия същите дето много даваха) но вече са капиталисти и няма гювеч... самоче ти ще си останеш дребен пролетарий жалеещ за ефтиното кебапче дето така и не разбра кой ти го взе.

Проблема с паметника не бива да се политизира или идеологизира. Въпроса е принципен. И България и Бургас съществуват от много преди Червената армия. Със сигурност щяха да просъществуват и без нея. Има къде по значителни фигури благодарение на които въпросната армия е имала какво да "освобождава".

Това ли е най значителното нещо в историята на България и Бургас че да заема най високото на най централното място в този град?

Хайде де... историците... кажете ми че руския войн е по значителен от Аспарух, редица български царе, пълководци, Паисии, Левски, Ботев.... та дори и Коджакафелията?

 

Марин Пройков

 

dimitar

#72 Re: Re:

2014-01-10 11:59

#67: priqtel - Re:

Писал си, че имаш виЗше образУвание и даже са ти давали стЕпендия.

И като какъв си работил значи?! Само да не кажеш, че си бил учител по български език и литература! Една от последиците на този паметник е, че хората с истинско образование бяха заменени с такива, получили твоето образУвание със стЕпендии, осигурени от труда на истински образованите и работещи българи.


Гост

#73 Re:

2014-01-11 10:52

#17: -  

 Napqlno sqm sqgkasen s va6ite razsqjdenia, o6te pove4e 4e moiata sqdba e podobna na va6ata. Za sqjalenie predri4am 4e niama da se razberete s tozi Zdravko ta toi sigurno se e rodil kogato vie ste emigrirali...vsiaka godina se vrq6tam s Bqlgaria i opitvam da pogovoria s niakoi ot tiah no bezuspe6no. Omrazata im e mnogo diva, vpe4atleniiata im ot tova vreme e primitivno nasadeno glavno ot podobni na redaktora na tazi peticia.

Prez April se vrq6tam za 6 meseca v Burgas. Po-dobre e nie dvamata da se sre6tnem na kafe i.... 

Chernomorski

#74 Re: Re:

2014-01-11 18:14

#73: - Re:

Моля, пишете на кирилица! Защо не уважавате родната и при това призната писменост в ЕК? Освен това не спазвате  транскрипцията на българските и латински букви! Моля Ви, поправете се!


Гост

#75

2014-01-12 10:47

Да сложим край, веднъж завинаги, на десетилетните въжделения на продажните български комуняги да превърнат България в губерния на имперска Путинова Русия!