Сталинският "Альоша" или културна сцена на Тройката в Бургас


Гост

#1

2013-12-26 17:39

Поздравявам авторите!

Гост

#2

2013-12-26 19:55

Споделям напълно всички доводи против паметника и заеманото от него централно място в града и затова подкрепям петицията.

Гост

#3

2013-12-28 11:13

Стига с вашата история! Този паметник не е част от историята на Бургас, проумейте го! Историята на Бургас е морето, рибарите, първата моливна фабрика на балканите, Тройката БЕЗ паметника както е било в годините на развитието на Бургас. Много преди тъпите комунисти да развалят красивия и европейски облик на Бургас със грозните си бетонни коптори, бургаските архитекти заедно с Рикардо Тоскани оформят визията на града като модерен европейски град, приличащ си по архитектура с градове като Париж и Виена. Тяхна е била идеята за голяма централна улица, която почва от гарата и стига до тогавашния край на града - днешния БСУ. Този паметник е като един цирей, сложен там от малоумните комунисти, които винаги са строяли без умисъл, идея и най-вече без грам естетика. Преди да се появи като цирей на пъпа на Бургас, Александровска е била внушителна широка и дълга почти 2 км улица, от сегашния БСУ тогава се е откривала гледка чак до гарата, която сега е "запушена" от един бетонен символ на една история, която дори не е пряко свързана с развитието на града ни. Просто не му е там мястото. След като толкова е вжано да бъде съхранен - да бъде преместен от там, но нека не заема централно място в града и не натрапва безвкусието си. Аз съм за един красив, изчистен, модерен и европейски площад, който да приютява много хора по празниците, а не да се тъпчем като в консерва около монолитни соц творения!


Гост

#4

2013-12-28 11:15

Историята не се променя с паметниците, но паметниците се трупат с историята.
Не може "Альоша" да е символ на този град во веки веков само защото в един отрязък от историята си България е била сателит на СССР
Имаме си пре достатъчно символи на подмазвачеството и най-внушителния паметник на най централното място което вижда
новодошлия в града ни е паметник на чужд воин. В същото време, Левски и Ботев са скромни бюстове в морската градина.
Какво символизира това?
Символ на града ни трябва да е нещо непреходно, българско и бургаско!

Гост

#5

2013-12-29 07:17

До 1953 година го е нямаше този паметник. Той е, като размахан юмрук над българският народ, да не поглежда към свободата, да стои мирен в лагерът зад "желязната завеса" наречен социалистически лагер.
Тук, в Бургас няма загинали в сражения червеноармейци. Тук в Бургас има разстреляни червеноармейци за пиянство и мародерство от тяхната военна милиция. Този паметник е паметник на тези, разстреляните, но защо "с вечна признателност"?
Николай Чудотворец

#6

2013-12-29 09:57

"Петицията на групата граждани и техните исторически и културно - художествени доводи за премахването на Паметника са проява на необяснимо как събудил се по коледните празници призрак на антикомунизма и русофобията..." - така БСП скочи срещу разрушението на „Альошата” в Бургас.
Твърдението " проява на необяснимо как събудил се по коледните празници призрак на антикомунизма" може да бъде направено единствено от закоравели болшевишки потомци.
На 26 април 2000 г. XXXVIII Народно събрание прие " ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН". Чл. 3 (2) гласи: "Българската комунистическа партия е била престъпна организация."
На 25 януари 2006 г. бе приета Резолюция 1481 на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за международно осъждане на тоталитарните комунистически режими.
По този начин ПАСЕ става първата международна организация, осъдила ясно и категорично престъпления на тоталитарните комунистически режими.
Така изглежда един " призрак на антикомунизма по коледните празници" по комунистически.
Петицията на групата граждани на гр. Бургас и техните исторически и културно - художествени доводи за премахването на Паметника "Альошата" заслужават действително особено внимание. Преди всичко доводите на имените бургаски историци, архитекти, изкуствоведи, художници, общественици и заслужили уважението на бургазлии "ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ" на гр. Бургас.
А доводите на бургаските комунисти за запазването на паметниците на руския окупатор на България вече са пределно ясни за всеки непредубеден българин.
Тези паметници трябва да останат , за да могат те да полагат цветя и венци, да празнуват колаборационистите, вечно благодарни на руския си господар, превърнал България в "задунайская губерния “, за охолния живот, подарен им за вярната им и раболепна 45-годишна служба, която продължава и до днес. Живот, за какъвто те не смееха дори и да мечтаят.
Те знаят много добре, че властта им беше подарена на 9-ти септември 1944 г. от една чужда сила, с щиковете на една чужда армия. Те знаят много добре, че със собствени сили те никога не биха получили властта в България, защото народът не беше с тях, комунистите. Затова така бързо приключи и тяхното "първо антифашистко въстание" през септември 23 год.
Затова те днес така усърдно и любвеобилно чистят и лижат руските бутуши.
Изходът от полемиката относно съдбата на "Альошата" в Бургас ще е емблематична. Не на последно място и по отношение на амбициите на български градове като Бургас да станат културни столици на Европа. За да не дочакаме момента, в който Европа ще ни отговори, че на градове с такива паметници като "Альошата" подхожда повече да станат културни столици на Евразия, отколкото на Европа.
Николай Чудотворец

#7 "Альошата"

2013-12-29 10:10

"Това е част от историята, която не може да се промени и затова не трябва да се събарят" - твърдят българските комунисти относно паметниците на съветския окупатор в България. Не да се събарят, а да бъдат демонтирани и преместени на едно специално за тях отредено място. До тях трябва да бъдат поставени паметниците на руските лакеи и национални предатели, като Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков, Антон Югов, Тодор Живков и всички останали комунистически "величия". Това място да бъде наречено МУЗЕЙ - ПОЗОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ. За да помнят и никога не забравят идните поколения една от най-черните страници от българската история.
ИСТОРИЧЕСКИ АРХИВ
Гост

#8 МОЛЯ, НАПРАВЕТЕ ТАКАВА ПЕТИЦИЯ И ЗА ВАРНА И СОФИЯ !

2013-12-29 12:11

ДОЛУ БКП ! О С Т А В К А !!!

д-р ГЕОРГИ СТОЯНОВ - главен редактор на " ИСТОРИЧЕСКИ АРХИВ " - орган на Съюза на учените


Гост

#9

2013-12-29 12:21

Всички комунистически символи трябва да бъдат премахнати.
ТЪМНОСИН ОТ ДСБ

#10

2013-12-29 12:22

Туморите от комунизма трябва да се премахнат.

Гост

#11

2013-12-29 16:09

Искам да се махне и пловдивският Альоша. Стърчи на върха на тепето, а паметникът на Васил Левски е сбутан някъде долу. Срам!!!

Гост

#12

2013-12-29 16:47

Да си направят музей с комунистически атрибути и да си го издържат от входни такси,няма нужда във всеки град да навяват мъчителни спомени на хиляди потърпевши.

Гост

#13 Re: "Альошата"

2013-12-29 16:49

#7: Николай Чудотворец - "Альошата"

'Това място да бъде наречено МУЗЕЙ - ПОЗОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ. За да помнят и никога не забравят идните поколения една от най-черните страници от българската история.'

Може и да е позор, но Истинския Позор за България и българите са последните 25 год, които нямата нищо общо с БКП... Години, през които българинът бе доведен до просешка тояга, убиван, унижаван, изгонен от собственив си дом, за да слугува на чужди държави и български олигарси и монополи...Истинската Черна Страница на България е СЕГА, в този момент, когато населението се топи като свещ, раждаемостта е отрицателна, клошари, такова нещо нямаше преди 25 год, наркоманията, проституцията, неграмотността, чалгата, душат като плевели духа на българите... Живели сме и през двата периода и също така на 3 континента и можем да сравняваме... Къде е социалното и материално равенство през сегашния период??? Защо огромно количество от малдите пък и не толкова младите нямат сега работа, а тогава имаха??? Когато се пише трябва да се базираме на социалната политика на едно общество и партия...Каква социална политика и грижа за хората имат партиите през последните 25 год/ - Никаква:( Никога не сме били комунисти, но когато сравняваме живота сега и тогава, сравнението е 100% в полза на социалните грижи и законност преди 25 год.. Погледнете само сегашното 'правосъдие'... Когато прокурор/ка прави документирана фалшификация без да и мигне окото, тогава тези неща не се наблюдаваха...Истината е в социална и материална справедливост, връщане на откраднатите народни имоти, предприятия, заводи, земи...Кой купи Кремиковци от държавата за 1$ (открадна го) и го продаде за милиони, парите разбира се отидоха в частни джобове.. Кой продаде народните Манастирски ливади на олигарси и други паразити, те не са за продан, те са на народа... и много други антинародни престъпления Това е Позорът,а и кой отвори границите на стотици нелегални араби, африканци, якои от тях идващи директно от затвора...  ПОЗОР И ЗАТВОР за убийците на България...И тези дискусии за разни паметници са поредното отклоняване на вниманието на населението от истинските проблеми на България, които ще стават още по-тежки...

Здравко

#14 Re: Re: "Альошата"

2013-12-29 17:04

#13: - Re: "Альошата"

"последните 25 год, които нямата нищо общо с БКП."

Това е или ваша собствена заблуда или такава каквато се опитвате да внушите.

Ще си позволя да цитирам Алекс Алексиев:

Всички правителства след 1989, с изключение на мимолетното управление на Филип Димитров, в една или друга степен служеха на олигархията, създадена с комунистически пари. В резултат , България в момента е не само напълно зависима от Русия в енергетиката, но и служи като Троянски кон на Москва в Европейския съюз, както стана пределно ясно от политиката ни по отношение на „Южен поток”, „Белене”, шистовия мораториум и т.н.

suhi

#15

2013-12-29 17:10

на кого е нужно това купище от гранит? годзила с шмайзер на главите ни, не всяка памет става за праметник, позор!

Гост

#16

2013-12-29 17:12

Престъпната от човешка гледна точка болшевишка диктатура,завладяла и нашата страна,доведе до огромни загуби страните,които владя.Нека има паметници и следи от нея в музейте,но от места,където те господстват над околната среда трябва незабавно да бъдат премахнати.

Гост

#17

2013-12-29 18:42

''Това е или ваша собствена заблуда или такава каквато се опитвате да внушите.''

Уважаеми Здравко, не съм заблуден, защото говоря от личен опит и наблюдения, а и не се опитвам да внушавам неверни неща, както някои хора тук, това е просто под достойнството ми...Аз основно говоря за созиалната политика и грижата за българското население. Как Вие можете да сравните живота, созиалните придобивки, материалното равенство, качеството на живот, които имахме преди, макар и с някои проблеми, и сегашния ужас на съществуване и унищожаване на хората???? Какво общо може да има тук между тези партии... Да сегашните управнци бяха (много от тях) в партииния, комсомолски състав, но това бяха най-ниското ниво и качество хора (познавам някои от тях лично)... И те показаха истинското си лице, когато дойдоха на власт... Тинята на тогявашната олигархия е на власт сега, разбира се в съюз сас световната мафия и монополи... Докато не ги изчистим няма да има живот в България.. Да, ние искахме промени, но не това, което е сега..или Вие смятате, че сега животът в България е добър:((( Може би сте млад и не познавате миналото, но най-важното за хората е материалната и социална база, работа, жилише, достъпно здравеопазване, етц. един показателен пример от Америка.. Имаше предаване, в което един сенатор каза, че капитализма не може да осигури на населението достъпно лечение, образование и др, това може да се осигури само от социализма.... Веднага започнаха да се обаждат хора и да коментират, че искат да се установи соц в Америка... Хората не се интересуват от името, интересуват се да имат Работа, да имат жилише, да имат нормални условия да отглеждат децата си...Интересуват се да има созц и материално равенство, което сега не съшествува и което преди съществуваше (особено сравнено със сега)... Когато говорим за която и да е партия това е задалжително условие - Създаване на много добри условия за цялото население, не само за себе си, патриотизъм, силна съдебна система или закони, премахване на клошарството, борба срещу корупция, проституция, дрогата, етц. Весели празници на всички сънародници и честита 2014 дано да е по-справедлива и щастлива... А за сведение аз съм политически емигрант и съм бил против БКП:)))) Но като видиш и опознаеш много нови неща, континенти, народи и полит, системи, 25 год по света тогава е нещо друго.. Силно се надявам 2014 да си дойда в България и да си поговорим лично на едно кафе и коняче.. Сигурно си по-млад от мен,, но няма значение:)))

Гост

#18 За размисъл:

2013-12-29 20:10

Малко съм скаран с историята и вероятно ще отнеса много критики, но имам следните въпроси:
- Руснаците помогнали ли са по някакъв начин на българите през Втората световна война и заслужават ли благодарност?
- Какво означава паметникът да няма културно-историческа стойност? Има ли изкуство в него и свързан ли е с историята?
- Защо, според вас, във Виена (например) все още има паметник на руския войн?
- Какво предлагате да има на това място? Символите на Бургас са часовника, моста, казиното, морската градина, охлюва.
- Да започваме ли да мислим за събарянето на пантеона?

Гост

#19 Re: За размисъл:

2013-12-29 21:12

Николай Чудотворец

#20

2013-12-29 21:37

Уважаеми Гост 17, Вие питате: "Как Вие можете да сравните живота, социалните придобивки, материалното равенство, качеството на живот, които имахме преди, макар и с някои проблеми, и сегашния ужас на съществуване и унищожаване на хората???? Какво общо може да има тук между тези партии..."
Точно това се опитва да Ви отговори Здрако с:"Това е или ваша собствена заблуда или такава каквато се опитвате да внушите."
Това беше действително проблемът за всички държави от соцлагера. Поддържаше се един мним, нереален стандард на живот, какъвто всъщност те не можеха да си позволят. Ние всички сме живяли през тези години живот на кредит. За да поддържат този мним стандард комунистите бяха принудени да взимат заеми, милиарди западна валута, които накрая ни бяха отказани поради застрашителните размери, до които бяха достигнали. И цялата соцсистема фалира. Гърция е последният, най-пресният пример за това. Тя също живя десетилетия с висок жизнен стандард, но на кредит, и фалира.
Комунистите бяха реалисти, те знаеха, че така може да се живее само до известно време. И този край дойде през ноември 1989 г. Тогава те казаха на българския народ - съжеляваме много, "светлото" бъдеще комунизма ще трябва да го отложем за известно време и да направим една крачка назад, по ленински, обратно към капитализма. Комунистите знаеха обаче, че народното богатство, което българският народ създаде през всичките тези години, не стига, за да станат всички богати. Затова просто го запазиха за себе си, но не за всички комунисти (пак нямаше да стигне), а за тези най-горе. Така се роди новата червена буржоазия, само за месеци, по план. По плана "Ран-Ът". Планът, наречен още "Планът за разорение на България".
В увода на проекта "Ран - Ът" (Ричард Ран и Роналд Ът) е казано: "България е избрала пътя към демократичния капитализъм и е направила редица важни стъпки в тази насока, но има да се вършат още много и много неща. Признавайки този факт, новото правителство на България се обърна за съдействие към Фондацията на националната камара на САЩ..." Следователно Лукановци, Младеновци и Лиловци още в първите месеци след промяната са поели път към "демократичния капитализъм", направили са "редица важни стъпки" по него, поискали са и външно съдействие. А това означава, че БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА е истинският инициатор на „Планът за разорение на България”. Това са истинските ГРАБИТЕЛИ и РУШИТЕЛИ на България. До днес.


Гост

#21

2013-12-29 22:13

''Това са истинските ГРАБИТЕЛИ и РУШИТЕЛИ на България. До днес.''Аз точно това казвам, това са най-големите мръсници (имах нещастието да познавам някои лично), които са влезли в партията за лично облагодетелствуване, същите тези номенклатурчици убиха вярата в соц, идея и разрушиха системата отвътре. А що се отнася за 'кой живее на кредит' кредитът на соц България е просто смешен в сравнение с кредита на американските правителства, включително и сегашното. Весели празници на всички и да се обединим в борбата срещу истинското зло.

Гост

#22 Re: За размисъл:

2013-12-29 22:44

#18: - За размисъл:

Да почвай да мислиш и з апантеона, другарю. Всичките ви капища в прослава на престъпници и майкопродавци трябв ада се премахнат.

Историк

#23 До 18

2013-12-30 06:11

Вие господине след като сте скарани с историята защо не запазите неадекватното си мнение . Като за начало прочетете текстът на петицията и току виж да ви се изяснят някои неща .
Първо помощта която получаваме през ВСВ от СССР е пълната окупация на България, налагането на престъпния комунистически режим последствията от който все още ни мъчат и пречат за развитието на България и българите. Във Виена съветските войски са губили войни и са преминали единствено през територията без да вредят десетилетия наред на австрийския наод така че сравнение не може да има.
А това изсипаното в Морската трябва също да бъде унищожено и без това единствената му функция (която и му приляга най-много е тази на обществена тоалетна)
Съвременик

#24 Писмо до Ванка с танка

2013-12-30 06:13

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.
Здравко

#25 Re: За размисъл:

2013-12-30 09:52

#18: - За размисъл:

"- Защо, според вас, във Виена (например) все още има паметник на руския войн?"

За разлика от Альошата и останалите паметници на съветската армия в България, построени по идея
на БКП с цел подмазване на СССР, този във Виена е построен през 1945 г. от Червената Армия в почит на около 17 000 загинали червеногвардейци по време на виенската операция през същата тази година.

В България такива сражения не е имало. Още повече, паметниците в България са изградени от комунистическия режим, обявен със закон за престъпен и възхваляват армия, която на практика е окупирала България.
Между другото паметникът във Виена е познат сред местните като „Мемориал на мародера“ и „Мемориал на незнайния изнасилвач“.