Безусловен Базов Доход за българите(ББД)

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Безусловен Базов Доход за българите(ББД)


Гост

#51

2013-04-09 14:01

!

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-04-09 16:42



Гост

#53

2013-04-10 14:26

всичко е много добре,но как ще се преборим с безработицата,защото за българина е от значение как,в какво и колко ще се реализира,струва ми се ,че се полагат всякакви усилия ,за да се "смачка"дребния бизнес...

Тази публикация е изтрита от автора на петицията. (Покажи подробности)

2013-04-10 16:11



Гост

#55

2013-04-11 03:25

Tova e bqdeshteto ili razpad na dqrjavnoto upravlenie.

Гост

#56

2013-04-23 20:51

При седа сьществуващата избирателна система,отново се канят да ни управляват сьщите стари корумпирани политици и мислите ли,че те ще вьзприемат тази идея,която не е в техен интерес,и че няма да изтькнат хиляди против?Как да накараш хора сьс старо мислене да вьзприемат новото.

Гост

#57 Видях, че си вече в групата и ти се отговаря. Ето: Красимир, много правилно разсъждаRe: Безусловен!

2013-04-25 06:27

#10: Красимир Петков - Безусловен!

Видях, че си  вече в групата и ти се отговаря. Ето: "Красимир, много правилно разсъждаваш, но нали идеята е да представим един РАБОТЕЩ модел на ББД, а не модел, който като се въведе - и след 1-2 години да фалира бюджета?
В този смисъл има и рестрикции, но тяхната цел е именно в това - да предпази ("имунизира") Проекта от провали!

Много правилно си схванал, че ББД НЕ Е СОЦИАЛНА ПОМОЩ!
Погрешно обаче схващаш нещата, че този доход е като - заплата, пенсия, рента...
Каква е разликата? - тя е в това, че за получаване на такива пари ти УПРАЖНЯВАШ някакъв вид труд, губиш време (дори и како рентиер е трудно да намериш наематели понякога и се луташ месеци!)... Ако получаваш обаче ББДоход, ти можеш и да не излезеш от вкъщи... Има разлика нали?
ИМЕННО подобна разлика, смятам че може да оправдае "рестрикциите", за които се притесняваш?! Моля те, помисли малко и в тази насока...

Конкретно по ограниченията (моите отговори са в скоби!) -
г) ИПК може да се използва само за покупки на хранителни стоки, здраве, заплащане на данъци и такси за висшето образование. (това са ПЪРВОНАЧАЛНО потребителски пера. С времето те ще се разрастват, когато ББД се увеличава. Целта на тази мярка е да се стимулира конкретният сегмент от икономика и така да падат цените, и да се вдига стандарта!)

д) ИПК може да се ползва само на територията на РБългария. (представи си казуса - някой взема 2000 долара на запад, да ползва картата си там? Явно, че той няма да се откаже от нея, нали? Значи ние искарваме пари тук и му ги даряваме, а той ги дарява като косвени данъци на друга страна - това справедливо ли е? Нали искаме да оправим българската икономика и българската бедност, а не - световната! Разбирам те, че има и много изключения, но трябва да разбереш, че все някой трябва да се жертва и НИКОГА всички не може да са доволни на 100% !)

е) ИПК не може да се унаследява. (това е така защото не е пенсия! При пенсиите има механизъм за такова нещо. ББД е ЛИЧЕН доход за издръжка, а не фамилен капитал, на който да разчита едно семейство... Еми ако утре фамилията се разпадне - всеки си взема ББД-то и си живее самостоятелно, нали? И друго - ако семейството не се разбират и започнат да се чакат кой по рано ще умре, за да унаследи дохода на другия? Не си ли срещал семейства в каква "агония" и взаимно отричане живеят, че дори не могат да се понасят? При положение, че ББД не се заработва пряко, мисля, че е много несправедливо да се онаследява!)

ж) ИПК може да се ползва само лично или от член на семейството. (защо съм написал така си представи картинката със стари хора, които са обрани от внуци или "загрижени" деца... Колко е да вземеш кредитните карти на бабите и дядовците си и да заминеш на море или да ги прахосаш в мола? Честно ли е така?
и друга гледна точка... Еми как ще се реши въпроса с търговията? нали няма да имаме кеш разплащане - следователно ще започнат да се предлага карти за продан и ако си представиш какъв бизнес ще се завърти по този начин,... ще се главозамаеш?! Погледни само сега ромите как продават социалните си помощи (купони за дърва и въглища например!), за да си купят бутилка ракия?! Не си ли слушал за каква търговия са вихри, при тях!? Примери мога да ти дам и с българи,... но ще спра за да не стане дълго...)

з) Парите в ИПК нямат право да се натрупват, тоест - ако не се ползва за текущия месец, парите се връщат в същия фонд.
( чел ли си Библията и с какво са се хранили евреите в пустинята? Всеки ден са получавали "манна небесна"! Те се се опитвали да я натрупат, но тя се е разваляла! Тоест - точката е инспирирана от мъдростта на Свещената Книга. Идеята е ББД да достига до тези които имат нужда и ще го харчат, а не до тези които ще го спестяват! Може да се пише още в тази насока, за стимулиране на оборота, за движението на капиталите, но ще спра до тук.)

Извод - по добре малко по строго и с рестрикции в началото и при старта на ББД, а с времето да се "развързва колана",... от колкото като начало да се направим на много раздаващи се, благородни и демократични,... а това да доведе до фалит на бюджета и държавата!

Накрая - съжалявам, че стана толкова дълго, но можех да напиша 10 пъти по толкова...
Моля те запомни едно - идеята на рестрикциите е да направим РАБОТЕЩ МОДЕЛ! Ако модела е такъв след всички ОГРОМНИ плюсове от него, на всичко отгоре - ще може да избегнем и популизма на политиците, които ще спекулират тепърва много с ББД - повярвай ми! Рестрикциите ще са "юздите", с които да ги направляваме!"

28 март в 08:43


Гост

#58

2013-04-29 06:10

Желая успех, идеята е гениална !

Гост

#59

2013-04-29 07:05

Не се отказвайте...Смятам,че трябва да се пробва как ще заработи това правило.Нека му се даде пробен период поне една година,през,който да се ревизират слабостите му и съответно се отстранят за в бъдеще.Въпроса е кой ще има "ВОЛЯ" да го направи на практика...?Пробвайте с ГЕРБ и Бойко те твърдят,че имат в изобилие от нея.

Гост

#60

2013-04-29 12:21

Подкрепям петицията,подкрепям каузата,която е за благоденствието на българите.Това е най-малкото,което може да направи всеки един от нас.
Б.Генчева

#61 ББД

2013-04-29 13:01

Страхотна идея,поздравления за тези които са се сетили да я разпространят.Доста навреме се случва.Днес я видях по телевизията и съм я разпространила на 20-тина приятели.Не знам дали до изборите ще получи нужната популярност и как ще ги кандардисаме нашите политици, но поне ще опитаме.

Гост

#62

2013-04-29 13:15

Идеята е отлична. Пари ще се намерят, ако успеем да запушим течовете от ДДС и от акцизи.

Гост

#63

2013-04-30 05:52

къде да намеря повече информация

Гост

#64

2013-04-30 05:52

къде да намеря повече информация?

Гост

#65 ввв

2013-04-30 14:01

Подкрепям идеята. Не искам да звуча по български , че на всичко намираме първо кусур и оплюваме всичко и измисляме нелепи вицове и съждения. Имам предложение  ББД да се дава само на навършили 18-годишно пълнолетие , произхождащи от семейства с до три деца и завършили основно образование. Същото правило да важи и за децата и родителите със социални помощи до 18-та завършена година - само помощи за три деца , които редовно ходат на училище и забавачка от 5 години и основно образование на родителите. При неявяване на детето на училище с повече от разрешените неизвинени отсъствия спиране на месечната помощ.


Гост

#66 Re:

2013-04-30 18:52

#1: -

Радвам се, че младите хора започват да мислят за себе си. БРАВО! Напълно подкрепям тяхната идея. Изпратих само 5 евро/в момента съм в чужбина/,  но в момента и аз съм безработна и без право на помощи. Надявам се, че повече хора ще направят такова дарение, за да има по-голяма информираност и подкрепа. Децата ми са в България и искат да се реализират и работят там. Подкрепям ги. Пожелавам им успех. Дано по-скоро да се осъществи тази невероятна идея. Браво и на Бареков.


Гост

#67

2013-04-30 20:57

Уникална идея,

Гост

#68 Re: има сайт www.bbd.bg ,има и линк към него по-горе(с виолетов цвят)

2013-05-01 03:11

#63: -

Re: има сайт  www.bbd.bg ,има и линк към него по-горе(с виолетов цвят)


Гост

#69 Re:

2013-05-01 03:16

#64: -

Re: има сайт  www.bbd.bg ,има и линк към него по-горе(с виолетов цвят)


Гост

#70 Re: ввв

2013-05-01 04:15

 

#65: - ввв

Хубаво е,че давате предложения,проекта трябва да се надгражда и развива,но те се отнасят до друга различнна от ББД система.ББД е икономически модел за по-справедливо разпределение на приходите от косвените данъци(ДДС и Акцизи),които плащаме всички ние!Четете внимателно проекта и ще се убедите как и колко благотворен е той за страната ни.

 


Гост

#71 Re: Re:

2013-05-01 04:19

#29: - Re:

Въпросът ви показва,че не сте прочели проекта!

 

Българския Народ
Авторът на тази петиция

#72 Re:

2013-05-01 05:18

#63: -

www.bbd.bg

Българския Народ
Авторът на тази петиция

#73 Re: Re:

2013-05-01 21:02

#29: - Re:

Ако бяхте прочели проекта щяхте да разберете:"...Финансирането на ББД е възможно единствено и само при демократични системи, които имат развито пазарно стопанство.
Основните средства за финансиране ще идват предимно от две пера в хазната – ДДС и Акциз. Това са КОСВЕНИ данъци, в чието формиране участва всеки краен потребител с еднакъв процент, но НЕ при всеки се връщат пари като някакъв личен приход, както е в момента.
Чрез ББД се поправя тази несправедливост!
ББД позволява справедливо и по равно преразпределение на тези събрани средства. Така всички, които са добре финансово и потребяват повече в даден момент, ще могат солидарно да помагат както на себе си, така и на своите сънародници, изпаднали в труден момент. Запомнете едно – няма гаранция, че колкото и добре да живее човек в даден момент, той няма да изпадне в безизходица, или да стане безработен в някой бъдещ етап от живота си. При трудни условия за съществуване, настоящата социална система предвижда безброй документи за доказване на бедност. Подобно нещо унижава хората и те остават без капка достойнство, принудени да се редят по гишета за социално слаби, просейки милост и помощ от държавния администратор. Нека да спрем това унижение! Нека да запазим достойнството си, което дори и поробителите, не са успявали да ни отнемат!

...Уточнявам – ДДС е косвен данък който се взема от всички, които сме крайни клиенти по магазините, но СЕГА не се връща към всички! По този начин политици се оправдават, че уж социално преразпределят благата към по-бедни и социално слаби, а дефакто източват събраните пари, обикновено чрез машинации или чрез кухи социални структури.
Накратко ,  ако даден данък (в случая ДДС и Акциз!) се преразпределя правилно и отива по равно към тези, които го плащат – тогава няма страшно от банкрути или пирамиди…"

 

Българския Народ
Авторът на тази петиция

#74 Re:

2013-05-01 21:19

#56: -

Из Въпроси-отговори:"...35.Dimitar Nikolov Krastev – “Как може да се отстрани тази огромна съпротива на така наречени управници, целия престъпен контингент, хората приспособили бизнеса си към сивата икономика, алчните хора и просто високомерните и надменните”
Отг. : “ДА! Съпротивата ще е голяма и нещата лесно няма да станат! Но трябва да се знае и друго – ЕДИН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА СЕ УНИЩОЖИ ЛЕСНО!
В този смисъл във Варна трупат вече пирамида от камъни и тя става голяма…
Замисли се … 7 милиона да сложат по един камък върху изброените по горе прослойки – така ще им се направят на тези хора една вечна пирамида, където тяхната глупост, алчност, безхаберие и безочие,… ще се увековечат!
НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ НАРОДА! Спомни си блокадите от 1996г.! Само Дупница блокира цяла югозападна България и “пиле не можа да прехвръкне” цели ДВЕ седмици. Ами спомняш ли си онези “велики” мишоци в Парламента, които се чудеха през коя дупка да избягат, но не намериха нито една?!
Накратко – в тези “величия”, страхът никак не е малък и знаят, че ако Народът  въстане като ЕДИН – спукана им е работата”!"

...Въвеждането на ББД сменя досега съществуващата социална система. Това е НЕСПРАВЕДЛИВА система, при която по усмотрение на управляващия политик, се подпомагат само отделни прослойки от обществото – социално слаби, безработни или етноси. Това е нищо повече от „законен“ начин за купуване на бъдещи избиратели! Това е несправедлив начин, подхранващ политическото лицемерие и популизъм… Така определени политици, за да се домогнат до властта, проявявайки своята „загриженост“, яхват нечие недоволство от народните маси, или стремейки се да се харесат на някой етнос, се домогват до властта. Позната картинка от 23-годишния ни демократичен преход, нали?
ББД няма да позволи повече подобно политическо лицемерие и демагогия!
ББД ще пресее кадърните управници от меркантилни и корумпирани политици, чиято цел преди всичко е лична облага от участието в политиката.
ББД ще подсигури лесен контрол върху политиците, които ако не докажат с дела своята загриженост за Народа си, ще отидат безвъзвратно в бунището на Историята, с етикет на гърдите си „некадърен“, независимо коя партия представляват.
В този смисъл ББД е НАДПАРТИЕН Проект и национална Кауза, който трябва да се прегърне от всеки отговорен политик!...“

t.key

#75

2013-05-03 13:35

Тоя народ малоумен ли е?!!! Мазохист ли е?! Облъчват ли го с нещо?!
Тука в тая петиция трябваше до сега да има 100000 подписа. Не са информирани ли хората? Много са богати ли? Бягат от 200лв. ли? Какво става в тая държава?