За намаляване броя на депутатите
Свържете се с автора на петицията
с уважение М.Попжелев
Re: Забравяте над 1 000 000 българи по селата!!!!
#176: ГОРД СЪМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!! - Забравяте над 1 000 000 българи по селата!!!!
Винаги може да пишете тези които искат да участват!
Re: Забравяте над 1 000 000 българи по селата!!!!
#176: ГОРД СЪМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!! - Забравяте над 1 000 000 българи по селата!!!!
Да, много точно. Очаквам предложения и подкрепа от граждани които да помогнат за петицията. Сега е момента, нека променим нещата на време. Очаквам предложения от юристи и будни граждани! Пишете ми, ще отговоря на всеки.
Всеки може да разпечата листовки и да ги разлепи. Хората да знаят за какво става дума. Не е толкова сложно. Гледам, петицията е подписана от хора из цяла България, и по света. От къде ли не.
2. Страница в интернет. Такива не съм правил, не съм наясно. Но все ще се намери начин.
3. Когато петицията бъде подкрепена от 4-5000 човека, може би ще е време да се сформира координиращ комитет, с адрес за кореспонденция и т.н. Това ще е необходимо и по процедурата на Референдума. Не виждам да трябват някакви средства по въпроса. Но, ако е необходимо за нещо, ще давам, пък и други ще се намерят.
Много скъпо ми струват тия свинщини от 23 години насам.
И все пак, нека помислим. По двама народни представители от област, както беше писала една госпожа по-горе, ми звучи разумно. Това прави 56.
То тръгне ли народното събрание като хората, после нещата ще си се подредят, едно по едно.
Правителството подава оставка
Важно е нашите искания да залегнат при избора на нов парламент. Хора, помагайте, говорете с познати, това неможе да продължава още 4 години. Безобразия.
Re: Правителството подава оставка
#188: Гошо - Правителството подава оставка
Прав си Гошо, трябва да действаме бързо. Свързах се с създателя на петицията, отговори ми веднага, до колкото разбирам, иска бързо предложения и хора които да последват идеята.
Правителството подаде оставка
За да се чуят нашите искания, трябва да се говори. Бих предложил всички да публикуваме и защитаваме исканията на петицията по сайтовете на всички медии, държавни сайтове и интернет групи. В наш интерес е да защитим идеята си, да и дадем гласност. Не ми се ще още 4 години да участвам в сегашния филм.
Няма ли кой да оправи грешката в думата депОтати?
Одобрявам идеята, но мисля че, трябва да се направи дискусия по въпроса за да се намери най-доброто предложение. Подписвам петицията с резерва
Относно броя, числото 46: Доста коментираме, има разумно предложение за по двама от област, тоест 56. Но темата е отворена. Каква е идеята?
Относно партийните листи: не виждам как народен представител може да бъде отзован, след като е влязъл с партийна листа. Разумно предложение би било полезно. И, предвид действията и бездействията на партиите в последните години, доста съм скептичен.
Относно финансирането : ами в момента по Закона за държавния бюджет финансирането е по 12 лева на гласоподавател, годишно. Това са десетки милиони. Не са малко пари. Разбити на петдесетина народни представители, също не са малко. А партиите си имат членски състав, членски внос ... Не зная, дайте идеи.
Re: 196
Всички тези промени / намаляване броя на депутатите, въможност за отзоваване на отцепилите се от партийните групи депутати/ могат да се осъществят само с промяна на конституцията. Следователно само от Велико НС. Съмнявам се че, решение на референдум може да промени конституцията. Можеби някой от участниците в този форум е чел закона за референдумите и е наясно. Но опрат ли нещата до ВНС значи стигаме пак до политическите партии. А те нямат никакъв интерес от подобни промени. Само гражданският натиск в тази насока може да стимулира някоя партия да обещае подобни реформи. А дали ще ги изпълни?
Що се отнася до финансирането на предизборните кампании на независими кандидати /защото мажоритарни кандидати издигнати от партии е безсмислено да има/ то не може да бъде прозрачно и създава опасност от лобистки зависимости. А отзоваването на мажоритарните народни представители от избирателите в съответния район е изключително трудно да се организира. Затова мисля че, трябва да се откажем от независимите нар. представители и партийните ръководства да имат право да ги сменят щом решат да проявяват независимост. Те са избрани с вота на избирателите за определена партия и отказът да следват линията на тази партия е неизпълнение на задълженията им.
Радвам се че, започна някаква дискусия по въпроса.
Re: Re: 196
Лично съм проверил. Става, и законите, и Конституцията позволават тези промени да се извършат чрез Референдум.
Относно финансирането - е инициативен комитет от 50000 души, по 10 лева да съберат, са 500 хиляди лева.
Относно партиите - все повече съм против партийни листи. Не пречи да представят индивидуален кандидат , и после да може да се отзове. Да, трудно, но нека е трудно. Ама ако имаше възможност, 90% от тия, дето са сега, да ги няма. А по сегашните закони е невъзможно.
| This discussion has been closed. |
Забравяте над 1 000 000 българи по селата!!!!
Трябва да се сформират комитети, които да събират техните подписи!!! Тогава няма да гледам как за 4 дни тук брия на подписалите са 2 000, а ще са над 200 000!!! Може и идеята ми да не е перфектна, но давайте предложения, как да я шлайфаме!!!