Против неправомерното придобиване на трактор "Ланц-Булдог"


Гост

#1

2013-01-11 13:29

e na dali e darenie ot rusnacite
ilisie ostanalo v seloto ot voynata toi nee rusko proizvodstvo
a germansko
gagenzaupravnici

#2

2013-01-11 21:37

Срам и позор,това си беше паметник!

Гост

#3 Re:

2013-01-12 14:41

#1: -

да германско производство е но след войната руснаците са го дарили на селото

гост#4

#4

2013-01-15 01:11

Недопустимо е свидетелства за нашето културно-историческо наследство да стават посегателство на лица с неясни намерения за тяхната бъдеща съдба! Те трябва да бъдат защитени в името на нашата българска история и памет!

Гост

#5

2013-01-15 17:03

ОТКРИТО ПИСМО

ИЛИ ГНЕВЕН ПРОТЕСТ


за един башибозушки вандализъм
в Поповското село Гагово, извършено от лицето Нурхан Хюсеинов Нуриев

Неразумний младежо НУРИЕВ,
Чудех се с какви встъпителни думи да се обърна към теб – като към интелигентен човек, съвестен гражданин на Република България, мой приятел или.... все едно вече какъв, когато твоята неразумна постъпка аз, моите близки, а и всички родолюбиви жители на нашето родно село Гагово оприличаваме като акт на един злобен и алчен башибозушки вандализъм!
Да, ВАНДАЛИЗЪМ, защото повече от седем десетилетия на входа на стопанския двор на селото ни, на специален постамент бдеше като верен страж на трудовата всеотдайност и патриотичен дълг една машина-светиня - античния трактор-музей (немска марка “ЛАНЦ-БУЛДОГ”), с която на 22 юли 1945 г. беше прокарана първата бразда на плодородието при основаването на Трудовото кооперативно земеделско стопанство “Стефан Писарев” – първото в тогавашната Коларовградска (Шуменска) област. Този Булдог е единствения немски трактор у нас и между общо четирите останали от онова време в Европа, което недвусмислено превръща неговата трофейна и антикварна стойност в достойна емблема на трудовата памет и гордост на селото ни, посрещнало първо в страната партизаните и руските освободителни воиски още на 8 септември 1944 г. Тогава руските войски подаряват на нашите деди – будните гаговски селяни този безценен дар и ти, Нурхане, заедно с твоят природноалчен баща си позволихте да го продадете на небезизвестна немска фирма (все едно коя е!) за ... (вие ще кажете колко стотици хиляди евро), в името на вашето лично бизнесблагополучие! (Не вярвам, но из цяло село се носи мълвата, че тракторния трофей се е харизал от вас за 200 – 250 хиляди евро!)? Не ми се иска да вярвам, защото дълбоко в себе си знам, че тази свята реликва не струва пари, а съвестта на нашите покойни деди!
Каква жестока и нелепа постъпка на антиродолюбие, гражданска доблест, бизнесбезочие и безгранична алчност! Каква подлост към всички нас – днешните потомци на първите учредители на кооперативното движение по земите на българския Североизток! Какво измамно и престъпно деяние срещу нашите майки и бащи, по – скоро върл башибозушки вандализъм, граничещ с оскверняване на нашата родствена памет..... Всички по – горе изписани редове са бледо изражение на всенародното негодувание и гневен протест на повече от 500 добросъвестни жители на нашето село, стотици от Попово, общината и цялата ни Търговищка област, хиляди възмутени от постъпката ти български граждани от страната!
Израснал и възпитан в нашето гаговско училище, изучен в свободния Варненски университет, работил в областната Агенция по разплащанията на селскостопанските труженици по европейските агропрограми, ти беше издигнат с квотата на Движението за права и свободи като общински съветник, лидер на младежката организация на общинското ДПС – гр.Попово. Твоя пътеводна звезда в родния политически небосклон бе председателя на ДПС – гр. Попово и зам. кмет на общината Емел Мустафова Расимова, на която имах честта да бъда учител и за която до този момент пазя най-добри впечатления. Дори като научих от кметицата на с.Гагово Петя Владимирова, че възмутително е споделила за решението си: да те предложи за изключване от редовете на ДПС, разбрах, че ненапразно нейните родители в Гагово са дали своя подпис в списъците на подписката срещу твоето вандално деяние. Интервюта в местни вестници, изяви на национални срещи на животновъдите в Арбанаси, в присъствието на министъра Найденов и какви ли не други прояви на ..... изглежда не на обмяна на опит, а хитроалчен стремеж за използване на служебното положение и склонност към незаконни деяния и политическа престъпност!
От теб самия зная, че гости на вашето семейство са били Касим Дал, Четин Казак и други депутати и политически представители на ДПС. В това няма нищо лошо, но аз бих попитал дали те, във вярно съдружие с кул(хал)турния министър Вежди Рашидов нямат значителен дял в подкрепата ви да извършите тази престъпна постъпка?!?А и щом търсите с баща си Хюсеин подкрепата и съдействието за фалшиви разрешителни документи от Велико Търново на съмнителни “експерти”, (оценяващи трофея само на снимка!) дали не е замесен и нашият вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов? А щом той знае за печалния казус, това означава, че и самият Бойко Борисов е съдействал по “продаването”, т.е. предвижването на въпросната антика – паметник на културата зад граница, като добре знаем и помним популярния телефонен разговор на българския премиер с шефа на митниците Ваньо Танов... Не зная, не мога да твърдя и не ми се иска да е така, но след като ти самия в директен разговор с мен ми заяви, че имаш перфектно издадени документи от институции и самото правителство, както и от Районния съд в Попово, какво друго бих могъл да си помисля?!?
Нурхане, ти приемаш всичко така с иронична усмивка и видимо безразличие (не ми се иска като педагог и психолог да преценя поведението ти пред мен като повод за вредно самочувствие....), но не си прав, защото с каквито и разрешителни документи да разполагаш, те са (повярвай ми!) безмълвни и пусти хартийки пред огромният народен гняв и човешка справедливост! Твоите съселяни негодуват и насън, дори смея да ти споделя и съвсем страшната новина, че някои от тях искат да те линчуват... Ти сам се замисли защо! Дори всички те, гаговци ме обвиняват за досегашното ми доверие към вас, с което ви бранех в продължение на цяло десетилетие, когато баща ти Хюсеин го издигахме за кмет на селото... Боже, ако беше станал кмет, какво ли повече лошо щеше да се случи на Гагово?
Днес цялото ни село иска възмездие! И е право, защото вие зад гърба на всички загърбихте тяхното лично и гражданско право на потомци и родолюбци, на български европейци!
И моя дядо Тошо като твоя дядо Нури, на когото си кръстен, не са учредители на това ТКЗС, на което е дарен този трактор Булдог. Ти сигурно не знаеш, че до него е пяла великата народна певица Атанаска Тодорова, историята е запазила спомени, че пред него са се възхищавали Юрий Гагарин, Тодор Живков, Пенчо Кубадински, Димитър Ненов, Иван Маринов, Митко Григоров, дори и футболната мегазвезда Христо Стоичков, който гостува на 13 декември 1989 г. в нашето село и за първи път в света беше учреден фен клуб “СтоичГОЛ”... Пред него са се правили снимки за спомен и много други изтъкнати личности, а ти го оприличаваш като желязна твар за скрап... Жалко! Но за друго ми беше думата. Че твоя дядо Нури и впоследствие не се е включил в кооперативното движение, докато моят е разполагал с вършачка, коне и други животински добитък, както и със стотици декари обработваема земя. Това означава, че моя принос като потомък на въстаник от 1923 г. и орденоносец за високо трудолюбие, дал своя вършачка в името на кооперативното стопанство, е далеч по – голям от твоя. Да не говорим и за книгите, които оставих в библиотеката на читалищния ни дом, посветени на Гагово и родния ни Поповски край, приносът ми като двукратен голмайстор на Търговищка област в името на родния гаговски футбол...
Затова си позволих да ти напиша това открито писмо, за да се опомниш всъщност ти кой си, откъде си тръгнал и правомерно ли си предал своята човешка и гражданска съвест...
Историческия музей – Търговище с Изх. № 58 от 14 април 2004 г. се е обърнал с писмо – документ към кмета на с. Гагово по повод на това “историческо свидетелство и музейна ценност – паметник на културата”. Ако не си го чел, прочети го сега и после добре си помисли какво си свършил, може би под чадъра на некомпетентни и измамни властни родоотстъпници:
До кмета
на с. Гагово

Уважаеми Г-н Кмете,
На територията на с. Гагово като наследство от Земеделската кооперация се намира трактор – марка „Булдог”. Машината е закупена преди 1940г. Днес тя представлява историческо свидетелство, както за достиженията на техническата мисъл, така и за наличната механизация и модернизация на селското стопанство в България, респективно в Търговищка област през първата половина на ХХ в. Това прави трактора историческа и музейна ценност, а същевременно и паметник на културата.
По силата на чл. 3, ал. 5 от Закона за паметниците на културата музеите носите отговорност за опазване на паметниците на културата в обхвата на подвластната Ви територия. Законът предвижда наказателни санкции в чл. 34, ал. Д, за всеки, който продава, дарява или заменя движими паметници на културата без знанието на държавен музей и Министерството на културата или не съобщава за промяната на собствениците. Според чл. 22 на този Закон, който узнае за повреждане или разрушаване на паметници на културата е длъжен да съобщи в тридневен срок в най-близкото кметство или държавен музей.
Имаме сведение, че кооперацията в селото, отговаря за поддържане и охраняване на трактора до сега, понастоящем е прекратила своето съществуване и към него има проява на нездрав интерес поради неуточнените параметри на неговата собственост.
На основание разпоредбите и правомощията, които ни дават нормативните документи, считаме, че съвместно с Вас трябва да направим възможното за да спасим историческия паметник на кооперацията, който е на територията на Вашето село.
Настоятелно молим за Вашата отговорна подкрепа и съдействие.

Директор
М. Жечева

Оставям те да решиш сам, или да решите всички ония, замесени с това пъкло и башибозушко престъпно и вандално деяние!

Стефан НИКОЛАЕВ

с родствената подкрепа на журналистите Пламен ГЕОРГИЕВ и Ганчо ВЕЛИКОВ от Шумен

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-01-15 17:16



Гост

#7

2013-01-16 21:13

Открито Писмо от възмутени жители на село Бисер
НЕПОЗНАТИ ЗА НАС Нурхане!
Ние,жителите от Харманлийското село Бисер, което преди близо година го сполетя страшното природно бедствие-наводнението, отнело и човешки жертви, прочитайки писмото на поета Стефан Николаев от село Гагово, когото много добре познаваме и уважаваме, останахме безкрайно възмутени от твоята постъпка.
Интересно, че като лидер на младежката организация на ДПС в Поповския край и с вандалската си осъдителна постъпка, ти даваш много лош пример по отношение европейзирането и патриотичното възпитание на младото поколение не само в родното си село и района, но и в цялата страна!
В разговор с кметството в Гагово разбрахме, че си и баща на две деца.Ако така възпитавате и тях, тежко им в нашето бурно и динамично време на Прехода! Но Демокрацията не е майка за едни и мащеха за други, а за всички нас тя е една! Друг е въпроса кой как е възприема.Днес младото поколение на България пое неуверено по неведомите пътища на съдбата из Европа и по света, защото в продължение на близо четвърт век у нас все още не е настъпил ония демократичен преход, за който всички мечтаем... И Вие, лидерите на младата интелигентна вълна на нацията трябва да бъдете водачи от трудния път на Европейзацията, да служите с личните си постъпки на другите.За голямо съжаление, твоето необмислено деяние е най-лошия пример за обновлението на демократичния ни облик в обществено-политическия и културно-просветен живот.Ние осъждаме постъпката ти като грубо и подло посегателство не само върху оценен от държавен исторически музей в Търговище Паметник на културата, но и като крайно вандално отношение към нашата родствена памет!
Показателни са редовете в Откритото писмо на поета-издател Стефан Николаев, който пръв и единствен между литературните творци в страната откликна със своите стихове и бе съпричастен на пострадалото население от с. Бисер! Това за нас бе достойно изпълнен патриотичен и граждански дълг, съпричастност, състрадание и вяра в Доброто към хората... Поетичните му книги ,,Бисерна сълза", ,,Глътка обич" и ,,Златните струни на "Бисерския Паганини" са ярко доказателство за това.Ние сме му благодарни, че посвети своите стихове за трагичната участ на нашето население. Стефан Николаев ни гостува два пъти в село и се срещна с пострадали от наводнението, подари им безплатно свои книги и различни подаръци в нашето читалище ,,Пробуда" със съдействието на библиотекарката Ваня Килова е уредена музейна етнографска сбирка, в която е отреден специален кът на капанците от Поповския край. Тук са книгите на писателите Иван Аржентински и Никола Гаговски, които са родом на вашето село. Безценен дар и личната писалка и други ценни вещи на Иван Аржентински, историята на село Гагово от авторството на Трифон Иванов, които лично Ст. Николаев ни е предоставил. За половин година той издаде пет книги на Бисерският поет Лилян Паунов и заедно с Иво Папазов-Ибрям (дълголетен музикален кумир на с. Бисер) ще гостуват отново през Февруари в нашия край.
Ние си имаме емблематичната за селото ни ,,Герганина чешма"- паметен знак на вечния български дух и непреклонно родолюбие.За съжаление тя е Паметник на културата като вашият трофеен трактор ,, Ланц Булдог"- свята музейна реликва на трудолюбието на Гаговските стопани. Заключение искаме да запомниш това, че този трактор за вашето село, но и за всички нас, българските граждани, поели по пътя за Европа...
Само че, ти даде най-лошия пример на българските граждани и трудолюбиви стопани- да ни пазят и тачат светините си, завещани от дедите. За нас ти си алчен родоотстъпник и жалко земно същество, с което ще останеш в паметта на поколенията!Дано да те осъдят справедливо!
Таня Колева, Павел Павлов, Лилян Паунов, Димитър Попов, Антоанета Абаджиева, Марина Павлова, Катя и Илиян Тодорови, Димо Чолаков, Петър Янев, Янко Славов, Красимир Минчев,Християна Димитрова, Гергана Христова, Женя Христова др...

Гост

#8

2013-01-16 23:51

Ужасно съм възмутена от тази ситуация,и това което се случи вероятно е наша вина!Би трябвало този паметник отдавна да е регистриран и законно вписан където трябва и ясно да е обявено е ,че не е собственост на частни лица ,а на селото(общината/държавата)!
...N

#9 ...

2013-01-18 13:46

Баща ти купи фермата, а ти, Нурхане продаде трактора и си възвърнахте парите с шест нули, понеже сте бедни. АХ, вие ГОРКИТЕ "хора"!

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2013-01-19 14:48