Ветеринарни лекари срещу задължителното членство в БВС

Велизар

#1

2012-12-11 23:02

Някой , надява ли се нещо да се промени с тази петиция ?
то е ясно

#2 brown nose

2012-12-11 23:47

губим от конфликтите между БВС и държавата. Категорично сме против задължителното членство в професионална организация (БВС), която защитава тесни интереси.!!!!!!!!!!!!!!!!!! НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ КАРАМЕ С ДЪРЖАВАТА?????
сериозно?
тва се нарича brown nose.
Меме

#3 има полза

2012-12-12 09:14

От БВС твърдят, че най-добре защитават интересите на ветеринарните лекари. Също така много държат на монопола си да защитават интересите на ветеринарните лекари.
БВС обаче изобщо не се интересува от моите проблеми и нужди, камо ли да започне да ги решава. При това положение монопола много ми пречи. Искам да съм член на съсловна организация, която да работи за моите интереси (например да използвам спокойно лекарства по каскадния принцип).
Идеята за федерация ми харесва. Харесва ми и становището на КЗК, което е проевропейско становище.

Ползата от моят глас е, че БВС не могат да се бият в гърдите и да твърдят, че моите интереси са защитени. Ако голяма група колеги подпише петицията това може да натежи при промените в закона. Сега закона не се променя, защото държавата си мисли, че сме доволни от БВС.
НЕ СЪМ ДОВОЛЕН !

Гост

#4

2012-12-12 11:20

Браво! :)
Андрей Куртенков

#5 +

2012-12-12 15:45

Като изключим, че е объркано името на министерството, доста добър текст :-)
Няма да има в България истинска ветеринарна медицина, докато не се отървем от трите глупави ограничения от чл.25, ал.1 от ЗВД:
- за задължително членство в една съсловна организация;
- за практикуване само на територията на един ветеринарен участък;
- за практикуване само във ветеринарно лечебно заведение.

Гост

#6

2012-12-12 15:48

Не съм съгласен с отпадането на изискването за 3 години стаж за управител на ветеринарна практика.
към Гост #6

#7 Към гост

2012-12-12 17:17

Към #6
Не си съгласен, защото си някой местен феодал, който не иска да има конкуренция и печели от това, че закона е такъв! Демек така ти отърва! И не ми излизай с теорията, че като завършат колегите не били достатъчно подготвени да работят на терен. Мога да ти дам много примери с колеги, който имат много стаж, ама чеп за зеле не става от тях!
А какво ще правят всички колеги, които завършват !?
Освен да ги пратим при теб, за да им даваш по 300 лв заплата само и само да не са ти конкуренция ?

д-р Владимир Йорданов

#8 3 годишният стаж е задължителен

2012-12-12 17:51

Ако на някой новозавършил колега не му се взимат 300лв., никой не го спира да си направи клиника и да си наеме лекар със стаж за неин управител. Защо е важен стажът? Управител може да бъде само този, който умее да поема отговорност за всичко което се случва в управлявания от него обект т.е. както за успехите така и за неуспехите в работата на своя екип. Това неминуемо изисква опит, който идва с практикуването на професията. Опитът означава да умееш да прилагаш правилно своите знания и да учиш на това колегите. Представете си, че инвестирате в бизнес от който не разбирате професионално, просто имате капитал и искате да го увеличите. Ще си наемете ли за управител новодипломиран специалист без никакъв опит? Аз мисля, че никой от вас няма да го направи. С едно изречение искам да кажа, че професията ни само ще изгуби ако отпадне изискването за 3 годишния стаж.
Да, бе, да!

#9

2012-12-12 18:31

Е, БВС не е това, което е именно защото има хора, които вместо да участват в създаването на правилата в професията, се борят с всички сили против тях. Така е по-лесно... и без това държавата ни е разграден двор, защо да не се възползваме от това, ами да го заграждаме?!
Е, при такива разсъждения може да бъдете сигурни, че ще се намери кой да ви загради "професионалното дворче"! Само дето правилата ще ги определят други - при това далеч по-неприемливо...

Гост

#10 аж не е нищо лошо - и ролята на БВС не е само да го иска, но и да осигури условия за товRe: Към гост

2012-12-12 18:41

#7: към Гост #6 - Към гост

 

Тригодишният стаж не е нищо лошо и ролята на БВС не е само да го иска, но и да осигури условия за това. Както и да отсее тези, от които"и чеп не става". Ама от препирни "дали да го има" печелят само тези, които не искат да има правила...и наливат вода в мелницата на фермери и администрация, запазвайки статуквото!

Местен феодал, казваш... Да, ама не всички "не стават и за чеп". А за тези, които могат, изобщо няма да е проблем да смачкат всеки новозавършил при условия, в които той ще се учи и ще се опитва да се наложи... Това ли смяташ, че трябва да е целта на всички, които имат стаж и умения?!

Изверг

#11 Реалист

2012-12-12 19:20

Към д-р Владимир Иванов
Никой не говори за създаване не клиника от току що завършил колега.Става дума за обикновена практика, която се създава на село.По отношение на отговорността и опита това са коренно различни направления. Иначе съм съгласен, че може да се сложи ограничение за стажа в зависимост от това, дали ще се създава амбулатория или клиника.Ако е амбулатория, на кой му трябва 3 години стаж за да слага ваксини и да обезпаразитява овце примерно.Ако е управител на клиника мисля ,че е редно наистина да има стаж ! Това е най-компромисния вариант мисля !

До Гост
В нормалните държави, отсяването на кадрите в даден бранш става на пазарен принцип, т.е. , който става остава на пазара , който не става пазара естествено го изхвърля! Закона за съсловната организация и БВС в случая не създават правила ,а репресират всички нови кадри излизащи от университета и защитават интересите на всички с натрупан опит на феодален принцип.
Щом си можещ и знаещ, защо си против да се отворят практики, които да те конкурират, просто ги мачкаш и това е.Аз знам отговора.Против си, защото ще те конкурират много добре дори и без опит.
Разбирам ,че всеки си пази хляба , ама чак пък толкова ... !

Гост

#12 Re: Реалист

2012-12-12 19:48

#11: Изверг - Реалист

Пазара - да! Но у нас пазар няма. Да не говорим, че и правила няма - имам предвид такива, които са Закон - след като никой не следи да се спазват... Може да ме конкурира само този, който разчита на това, че за него данъци и закони няма. Което у нас си е реалност... Вярно, че всеки иска да яде, ама... да няма правила за него...

А БВС не създава правила, защото тези, които тръбят, че ги искат, правят всичко възможно, щото правила да няма... и БВС да няма...кой ги спира да участват в изработката им?! в инициирането им?! Ама - по-добре е да се лови в мътна вода... както беше преди БВС...

Изверг

#13 Реалист

2012-12-12 19:59

БВС , не спазва собствените си правила !!!
Давам няколко примера:
1.Има работещи практики в България , които не са членове на БВС и никой не им налага санкции, за разлика от такива работещи, на който редовно се налагат санкции (излиза така ,че да не си член на БВС е по добре , от колкото да си ... независимо ,че си длъжен по закон)
2.БВС измисля правила , по който провежда събранията си , но повечето от тях са не легитимни поради фалшифицирането на вота и липсата на кворум (визирам пълномощните , които се пишат за вдигане на 2 ръце вместо една )Ако някой ги атакува в съда , ще се окаже ,че голяма част от взетите решения са незаконни и всички взети глоби в следствие от такъв вот са незаконно събрани.
А бе ... не ми се мисли , ако някой се заеме сериозно с този казус !
3.Определени председатели на областни колегии , пак на феодален принцип водят събранията в определена посока и като местни дерибеи отнемат участъци и раздават такива до приближени до тях.
Това се нарича ВЕТЕРИНАРНА МАФИЯ !
Д-р Конов

#14

2012-12-12 21:07

Как може да се подписвате под нещо, което не знаете кой го е писал?
На българина все някой друг му е крив! Като толкова искате промяна, променете БВС с дискусии и конструктивни предложения на общо събрание! Не плюйте анонимно по знайни и незнайни форуми и сайтчета! Успех !

Anonymous

#15 Re:

2012-12-12 22:25

#14: Д-р Конов -

д-р Конов, под Петицията пише от чие име е пусната за подписване!!!


Гост

#16 Re: Реалист

2012-12-12 22:29

#13: Изверг - Реалист

Това, че има ветеринарни практики, работещи без членство в БВС, е съзнателно провеждана политика от БАБХ, която регистрира практикуващите лекари и ветеринарните лечебни заведения. Така противопоставя колегията, защото не прави нищо за спазване на ЗСОВЛБ, не налагайки санкции на практикуващи нерегистрирани ветеринарни лекари - това съвсем не е нито във функциите, нито в правомощията на БВС. Между другото - в твърде много случаи не си изпълнява и контролните функции по ЗВМД, който и сега не е лош, просто не се спазва.

А за феодалните принципи, по които се водят събранията в някои области... в това има истина. Но нали колегията е тази, която избира председателя си?! А много от тези, които ще се подпишат под тази петиция, гръмогласно не одобряват "феодалните" похвати, но не правят нищо против тях, не искат да си губят времето, изобщо не присъстват на събранията... А "феодалните" похвати на ветеринарната администрация са много по-жестоки, ама... ще им обърнат внимание тогава, когато ги засегнат!  Каква ли петиция ще изфабрикуват тогава - и кой ли ще я подпише?!...


Гост

#17 Re: има полза

2012-12-13 08:57

проф. Сапунджиев

#18 Ветеринарни лекари срещу задължителното членство във БВС

2012-12-13 10:49

Разделението на професията е пагубно за нейните членове и е мехлем за тези, които искат да я владеят. Мислещият човек може да се досеща, защо това състояние се повтаря през определени години. Желанието за себеизява не може да скрие финансовия интерес на представители от съвременното технократично съвременно общество, което в този момент е на гребена на вълната. Не е маловажен и фактът, че сега действащият закон има противоречия и с действащите Закони за висшето и средното образование. В най-общ смисъл това са текстовете, в които се изземат функциите на ВУЗ и специализираните училища, а също и в смисъла, че преподавателят не е частнопрактикуващо лице. В закона трябва да са защитени интересите на всички, работещи в различните ниши на икономиката ни ветеринарни лекари
ivaynanay

#19 Re: Re:

2012-12-13 10:54

#15: - Re:

На сайта на FVE федерацията на дребните животни (накратко) не фигурира като член...


Гост

#20

2012-12-13 14:11

Най-накрая ............
д-р Пламен Грозданов

#21 Ветеринарни лекари срещу задължително членство в БВС

2012-12-13 18:53

Интересно ми е ,че повече от половината пишат под псевдомини или се подписват скрити от къде тоя страх.Сякъш най важното в професията е стажа на управитела.Този въпрос се повдига от време на време чисто пополистки.Никой не ходи за се бе си при току що завършил хуманен лекар но кучето може,за клиника да трябват 3 години ,но за овце да не трябват.Ако искаме да издигнем професията трябва да искаме ситемата за продължаващо обучение да е задължителна и други подобни ,а не да закриваме съюза чрез вливането му в във федерация оглавена от държавните ,защото просто са 3 пъте повече от нас.Тази "петиция" е пълна глупост и не я подкрепяйте.
д-р ВЕТ до приемане на закона

#22 Да си върнем свободата от окупатора БВС

2012-12-13 19:22

Откакто БВС го има,ветеринарна медицина и лечение на животни - няма
Д-р Коко

#23

2012-12-14 08:52

Към колегите - Първо Честит празник! Такаа, БВС, СВЛБ, БАВЛДЖ и всички останали организации реално са членовете в тях. Като казвате БВС не ми решава въпросите означава, че всички ние, които по закон сме вътре не ги решаваме. По-точно не ги решава ръоводството, което демократично е избрано от нас. Ами изберете ново работещо ръководство. Или поемете инициативата сами. Защото си мисля, че в която и да е организация да членувате все ще се оплаквате, че тя не ви върши работа. И моля ако тук чете някой от ръководството на БАВЛДЖ да каже има ли право тази асоциация като член на ФЕКАВА да се занимава с политиката на ветеринарията в България или единствената и функция е непрекъснатото обучение, че ми писна как някои кадри искат да участват в изготвянето на проектозакони и прочие пък реално не са упълномощени за това. А това, че трябва да има задължително съсловие смятам, че никой трезвомислещ няма да обори.
Към неколегите - мълчете и ни гледайте сеира!

Гост

#24 Re: 3 годишният стаж е задължителен

2012-12-14 09:24

#8: д-р Владимир Йорданов - 3 годишният стаж е задължителен

Първо трябва да се разграничът понятията, собственик,  управител и практикуващ

д-р Нели Канева

#25

2012-12-14 09:36

Честит празник,колеги!Пожелавам ви здраве и много професионални и лични успехи!
Ще напиша и аз няколко думи- По някаква случайност бяхме "изпуснати"да си създадем съвсем законно САМОФИНАНСИРАЩА И САМОРЕГУЛИРАЩА структура.Нещо,което вие наричате понякога "недемократично",заради факта,че членството е задължително-за мен БВС е най-демократичната и една от малкото такива създадени ДЕМОКРАТИЧНИ И СВОБОДНИ структури.Демокрация обаче може да съществува единствено и само,когато ние приемем факта,че права и задължения вървят ръка за ръка- това,което е в момента е "демокрация по български"!!!Да,БВС е с много недостатъци,но колеги,вие сте тези,които избирате и тези,които решавате в крайна сметка!