Против събарянето на паметника "13 века България" пред НДК


Гост

#51

2015-01-06 14:10

Случващото се с общественото пространство около НДК касае пряко не само Паметника "1300 години България", а и цялото обществено пространство около НДК. То губи своята идентичност и дух на пространство за култура и изкуство,пространство за национално възраждане, за патриотично себеусещане като българи, с най-старата държавност в Европа. Правят се опити и то в условията на демокрацията, по административен път, въпреки възраженията на СБХ, САБ и КАБ, чрез решения на Общинския съвет, то да бъде обезличено, да бъде разпокъсано на тематично разнородни, с крайно противоречиви послания и атмосфера скулптурни групи, включително мемориали. И всичко това умишлено се политизира, за да се осигури нужната хаотична социална среда, за прокарването на несъстоятелното, необосновано и дори незаконно решение.

Приканвам всички професионалисти - архитекти, дизайнери, художници, хора на науката, просветата и културата като цяло, всички граждани на София и страната, ценящи историята такава, каквато е, да подпишат петицията за възстановяване и запазване на ансамбъла на НДК и Паметника "1300 години България", в оригиналния му вид, този от времето на неговото създаване, преди 45 години.


Гост

#52

2015-01-06 16:53

''Вечно събсряме...време е да градим и надграждаме!!!'' Така е, но защо не събориха и унищожиха държавните предприятия като Кремиковци и мн.други, а ги разпродадоха като свои, а после си взеха милионите и на наш гръб станаха милионери... Каква наглост та сега и ни учат как да живеем и какво да рушим;( Може би защото този Паметник не може да бъде продаден, или пречи на някои от тези мутри-бизнесмени-крадци;((( Срам и моля не пипайте Паметника, Тато, Людмила и някои от старите комунисти/социалисти бяха много по-големи патриоти от Вас и мислеха и за хората, не само за себе си както е сега... Повишили заплатите с 20 лв. а пенсиите с 3 лв. Та ние взимахме такива заплати, каквито са сега, преди 25 год, а цената на храни и основни вещи беше в пъти по-ниска;)))


Гост

#53

2015-01-06 20:44

Категорично СЪМ СЪГЛАСЕН ТОЗИ ПАМЕТНИК ДА СЕ ВЗРИВИ. Тази шибана социалистическа грозотия, лишена от всякакъв смисъл, стърчаща над всички останали сгради в един престижен район на столицата ни обижда чувството ми за красота, естетика и историзъм. Това не е паметник, това е зле замислена пошла рушаща се простащина на някой червеногъз дебелосерковец с ограничено въображение. Той с години наред предизвиква недоумението и отвращението на всеки уважаващ себе си българин и чужденец, попаднал в близост до него. Крайно време е седмокрилият петохуй да бъде завинаги изритан от центъра на София.

Гост

#54

2015-01-07 03:53

''Тази шибана социалистическа грозотия'' Ето пак разни тролове политизират и културата и историята и традициите на Българите. Какво №53 е направил сам/а със собтвени ръце, за да взривява така лесно...много дрънкат някой индивиди..И разбира се ще се построи мол или банка, или чалгово заведение, каквито има на всяка крачка... И колко им плащат на такива, за да си ръсят глупостите... Да направим други неща първо - да премахнем бедността в България, да премахнем клошарите в България, да премахнем безработицат в България и срамната дума "бедни работещи"... Но тогава взривител №53 няма да се включи в тази градивна работа, защото е некадарен, дрънкало и мързел...горкия или горката;((((Видяхма някои от "взривителите" какво ги постигна;((( и това е само началото... Който върви срещу добруването на Народа си, върви срвщу себе си...

не се гневя

#55 Re: Re:

2015-01-07 20:02

#3: гневен - Re:  

 Може би, защото са българи.

 


Гост

#56

2015-01-08 04:57

Поредната малоумщина от ГЕРБ! Това е един от символите на София, как смеят да го разрушават!!! Дано народът час по-скоро ги измете, мафиоти долни! Повдига ми се от тях!!!

Гост

#57

2015-01-08 07:58

Напълно подкрепям запазването на паметника "13 века България" пред НДК. Голямата стойност на този паметник е, че е документ за времето, в което е създаден! Тази творба е дело на изтъкнати люде и само завистниците, които не са участвали в това дело, са настървените противници. Некадърникът е високогласен и може да подведе политиците! Аз вярвам в справедливостта и то именно сега, в този момент! Вгледайте се в идеята на паметника, помогнете с пари за да се възстанови спокойно- той е правен набързо и само това е недостатък, но простим!Идеята е ГОЛЯМА! Вярвам, че властимащите ще я оценят!
ПАРДОНЕ МОА

#58 Re: Re:

2015-01-09 13:50

#3: гневен - Re: ЯВНО СИ СЕЛЯНЧЕ, ЩОМ ЖИВЕЕШ СРЕЩУ ПАМЕТНИКА. ТЕЗИ ,КОИТО СА РОДЕНИ ТАМ, ГИ ИЗСЕЛИХА, ПРАТИХА ГИ В БЕЛЕНЕ И Т.Н. 

 

софиянец

#59

2015-01-20 10:33

Добре би било да има възможност за подписване с особено мнение. При сегашното положение подписах, но нямаше как да отбележа, че не споделям твърдението за естетически качества на паметника при сегашното му състояние.


Гост

#60

2017-07-03 09:06

Талибаните в София не знаят колко напомнят в доводите и разсъжденията си на събратята си в Афганистан или тези от Ислямска държава в Сирия - за грозните статуи на Буда, за разпадащата се Палмира, за възмутените граждани, които не могат да търпят подобни грозотии, за това, че тези паметници са издигнати от лоши хора по идеологически причини и т.н. Разликата в детайлите е без значение! И накрая оръдията взривяват статуи, стени, колони, фрески, така е в Азия и Африка, но не би трябвало да става в Европа, ако имаме претенции за цивилизованост.


Гост

#61 Re: Re: Подкрепям събарянето

2017-07-03 10:34

#15: Лора Райчева - Re: Подкрепям събарянето 

 "Боже, колко мъка има по тоя свят!"


Гост

#62 Re:

2017-07-03 10:39

#53: -  

 Вашето изказване може да вдъхнови и JK Jerom за написване на една осъвременена версия на "Idle thoughts of an idle fellow".