Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Подписка за запазване на обучението от 5-ти до 7-ми клас в МГ


Гост

#26

2012-02-19 00:54

Насочването и стимулирането на деца с наклоностти от ранна възраст, може да доведе до изключителни успехи и реализация.

Гост

#27

2012-02-19 06:24

Като възпитаничка на МГ знам, оценявам, а и от реализацията на бившите ми съученици е видно какво ни даде обучението там. Сега предстои детето ми да кандидатства след 4-ти клас и сме ориентирани към МГ.Нека не разрушаваме един доказано добър модел на обучение!

Гост

#28

2012-02-19 10:27

Всички съвременни технологии изискват задълбочена подготовка по математика и естетвени науки. Затрудняването на специализираното обучение по математика в МГ и по другите естествени науки (напр. по биология, химия и физика в НПМГ) ще намалят силно възможностите на нашите деца да се реализират на високо ниво в компютърните технологии, инженерните дисциплини, медицинските и фармацевтичните направления. Талантът и интересите на децата се развиват от ранна възраст - не трябва да пречим на това развитие, а да му помагаме.

Гост

#29 Re:

2012-02-19 10:56

#24: -

Думите САБОТАЖ  и ТЪПОТИЯ са много точно определение на намерението на една зам. министърка да разруши училища, доказали своята необходимост и полза за образованието.... Как спят спокойно авторите на това безумие?


Гост

#30

2012-02-19 11:46

Защо трябва всяка добра традиция в образованието да бъде отхвърлена?

Гост

#31

2012-02-19 12:17

А как бихте обяснили следните факти:
1. Едва около 35% от учениците, завършили 7 клас в МГ, избират да продължат образованието си в МГ. Останалите предпочитат предимно ЕГ. Не знам как е в СМГ, но в провинциалните МГ е точно така.
2.Едва около 10% от приетите в 8-клас в ЕГ са завършили 7-ми клас в МГ. Как останалите приети са успели да бъдат конкурентни без да са учили в МГ? Как "неблагоприятната среда" в ОУ не е повлияла на развитието, на подготовката им?
3. След 7-ми клас приемните балове в провинциалните МГ (без МГ–Варна и ПМГ – Бургас)падат до 22, а има случаи и на приети с бал 19. Това ще рече 3.00–3.25 на изпита по математика. За какъв математически талант говорим в случая, за каква благоприятна среда?
4. Голяма част от учениците в МГ (6-7 клас)посещават курсове и частни уроци не само по БЕЛ, но и по математика. Защо? (Става въпрос отново за провинциалните МГ, не знам как е в СМГ).
5. Постиженията на учениците на провинциалните МГ датират от времето, когато не е имало прием след 4-ти клас. Липсата на такъв прием не е попречила на десетки математици, физици и информатици да завоюват медали от международни олимпиади.
Примери за медалисти от международни олимпиади, приети в МГ след 7-ми клас, има и сега – физиците от една МГ, в един малък град.
6. Таланта си до 5-ти клас децата развиват по курсове, школи и частни уроци.
Какво пречи тази практика да продължи до 7-ми клас и едва тогава децата да решат сами къде искат да продължат образованието си, а не в 4-ти клас да бъдат принуждавани от родителите си да учат в МГ единствено, заради безплатната(според тях) подготовка по математика и след 7-ми клас да поемат към ЕГ?


Гост

#32

2012-02-19 12:17

МГ ми даде невероятно качествено образование и "силен старт" в живота. Съжалявам, че за мен нямаше прием след четвърти клас

Гост

#33 Re:

2012-02-19 12:22

#31: -

Аз няма да коментирам всичките ти точки, но ще кажа нещо специално за моето "провинциално" МГ - средата в МГ - като възпитание от учители, като равнище на знания и умствен капацитет, е значителнно по-различна от тази в средните училища. Учителите гледат малко по-различно на децата - като на по-зрели.

относно т. 3 - донякъде е нормално да се влиза в НЯКОИ паралелки с такъв бал, защото има прекалено много места във всички училища (как може да се влиза в Алма Матер с чисто 2 на матурите и заявление?)

Аз съм твърдо ЗА приема след 4ти клас, дано не го отменят


Гост

#34

2012-02-19 12:37

...

Гост

#35 Re:

2012-02-19 12:41

#31: -

Това, че много деца после продължават в ЕГ, а не остават в МГ значи само едно - че са търсили добра среда, където да се подготвят добре и да получат по-добро образование докато дойде време да отидат в ЕГ, накъдето ги влече. Не е нужно всички да стават математици.

Че "голяма част" от учениците в МГ ходят на уроци е силно преувеличено твърдение. В СМГ доста деца ходят само на уроци по БЕЛ. И дори и това е за презастраховане, защото средният успех на изпита по БЕЛ на седмокласниците от СМГ миналата година гони 5,50. На практика няма дете от СМГ, което да не е влязло в елитно училище.

Едно изследване на една колежка показа, че от медалистите на международни олимпиади през последните години към 80-90% са учили в МГ още от 5 клас. За останалите...не беше намерена информация къде са учили. Сиурно има и медалисти, идващи от обикновени училища, но са символичен процент.

В МГ изобщо не става дума за безплатна подготовка по матекатика. Става дума за СРЕДА. Среда, в която не ти казват "зубър", когато спечелиш състезание, среда, където има здравословна конкуренция, среда, където учителите преподават, а не се правят на пъдари. Да продължавам ли?

 


Гост

#36 Re:

2012-02-19 12:44

#31: -

и аз няма да коментирам написаното от #31, но МГ не са САМО люпилни за таланти в областта на природните науки и математиката. Те успяха да създадат най-добра учебна среда за възпитаниците си, стимулираща и подпомагаща най-доброто в децата. Как без да е пренесен този опит в някаква друга форма ПРЕДВАРИТЕЛНО унищожаваме тази среда? Ами ако "новаторския" нов закон не проработи, а се окаже поредната недомислица? Кой ще плаща последствията за децата и родителите им?

Има ли лошо в това, че не всички деца от МГ след 7 клас не отиват отново в МГ? Какъв е проблемът???? Та тези училища дори не се финансират допълнително... Тогава в чии очи са трън?


Гост

#37

2012-02-19 12:59

Подписването ни на тази петиция ТРЯБВА да стигне до министъра на образованието и до комисията по образование в Народното събрание. Трябва да ОБЯСНИМ ЗАЩО настояваме да продължи приемът на ученици след 4-ти клас в математическите гимназии, ако управляващите не са анализирали и стигнали до ТОЧНИТЕ изводи. Трябва да защитим искането ни децата ни да имат право да учат:
1. в среда, в която са установени правила и дисциплина;
2. с учителите, които са загрижени и полагат усилия децата да напредват и успяват;
3. с учителите, които мотиви децата да учат, да искатт да постигат успехи;
4. и с учението да израстват като самостоятелни личности.
А в крайна сметка това е полезно и за самите деца, и за нацията ни!

Гост

#38

2012-02-19 13:01

Бидейки възпитаник на СМГ от 5-ти до 11-ти клас, мога да кажа, че подготовката до 7-ми клас беше на много по-високо ниво в сравнение със средностатистическите основни училища. СМГ е училище с традиции и твърдо подкрепям тази петиция. Нека не съсипваме вече създаденото и добре функциониращото! Михаил Христосков

Гост

#39

2012-02-19 13:30

Реформите в образователната система на Република България трябва да са добре премислени и винаги да са в интерес на оптимизацията и подобряването на статуквото. От тази гледна точка понякога е необходимо новите идеи и предложения за разпоредби да бъдат прилагани и обмисляни индивидуално когато става въпрос за институции, създали и грижещи се за своя имидж и имиджа на България по света. Софийската математическа гимназия заслужава специален статут и субективен подход! Не правете грешката да я приравнявате с другите школа - сравнението е несъстоятелно!

Гост

#40

2012-02-19 13:32

В момента най-доброто образование 4-7 клас дават МГ гимназиите.
Ако желаят, ЕЗИКОВИТЕ ГИМНАЗИИ могат също да помислят за прием 4-7 клас...

Гост

#41

2012-02-19 13:51

В момента съм ученик в СМГ в 6ти клас и през изминалата учебна година ми се изгради мисленето, логиката и т.н, смятам че периода от 5ти до 7ми клас е основата в математиката и най-добре се изгражда в МГтата!! Освен това и средата е много добра!


Гост

#42

2012-02-19 13:56

Подписвам петицията с две ръце, защото знам как преобрази детето ми дадената му възможност да се занимава с това което обича, как за първи път намери приятели сред сродните души с които се събра в СМГ, как се отвори и заговори отново с любов за математика , информатика, български, история и пр. предмети, за любими преподававтели, за приятели, за весели случки, за всеки един ден изпълнен с приятно за него учене. Защото интересът му към точните науки още от детската градина намери благоприятна почва да се развива и увеличава едва след 4 клас и то именно тук в СМГ, попадайки в подходящата за него специфична спезиализирана среда.

Не може и не бива да искаме децата ни да са еднакви, трябва да поощряваме и подпомагаме обаче всякоедно дете в областта на неговия талант и то от най-ранна детска възраст. Бих гласувала даже от 2ри клас деца с изявен талант и възможности да имат шанса да учат в специализирани училища, които да ги развият по най-добрия начин, за доброто бъдеще на нацията.


Гост

#43 Re:

2012-02-19 14:01

#39: -

Подкрепям на 100%!


Гост

#44

2012-02-19 15:07

Поредната глупост и поредното безобразие, което сте на път на извършите, с меркантилни цели.
Имайте малко съвест и морал, за Бога!
Наистина някой трябва да ви спре!

Гост

#45

2012-02-19 15:09

В последно време всичко, което излиза от МОМН са козметични промени за лошо, свързани или с корпоративни интереси (частниците) или с отчитане на дейност. До момента, в който няма реално обществено обсъждане с участие на родители, учители, директори и експерти (!), а не политици от МОМН, нищо, което произведете няма да има реален ефект, освен поредното затъпяване на децата.

Гост

#46

2012-02-19 15:57

Напълно подкрепям градивен диалог между обществото и институциите с цел постигане на компромисен вариант, който да е едновременно устойчив и в интерес на опазване на силното образование и насърчаване на таланта!
b?a?t

#47

2012-02-19 16:21

Всяка година кандидатстват по минимум 6 деца за място в СМГ. ЗАЩО?
Заради средата.Някой си писа по-горе, че после напускали и отивали в езикови гимназии.
Отиват защото са получили перфектна подготовка в СМГ.Перфекта подготовка в 5, 6, 7 клас.

Гост

#48

2012-02-19 16:35

Zelaja uspeh v tova nachinanie!

Гост

#49

2012-02-19 16:55

Без коментар. Съгласието ми с тази подписка говори достатъчно.

Гост

#50

2012-02-19 17:03

Надявам се здравият разум да надделее над недомислието и личните интереси на някои хора!