Отворено писмо на учители и родители във връзка със законността на предлаганите мерки от МЗ и МОН за учебната 2021/22 година
Относно опасенията от децентрализация на училищата...
Отворено писмо на учители и родители във връзка със законността на предлаганите мерки от МЗ и МОН за
Благодаря ви, за адекватната подкрепа.
Аз съм родител на 2 деца в едно и също училище.
Разпространявам вашата Петиция и действия на всякъде.
Масово общността има нужда СЕГА ОТ ВАШАТА ПОДКРЕПА.
БЛАГОДАРЯ ВИ.
С ВАС СМЕ.
ДЕРЗАЙТЕ, НИЕ ВИ ПОДКРЕПЯМЕ И ПРАВИМ ВЪЗМОЖНОТО ЗА НАС В НАШИТЕ АРЕАЛИ.
ВАЖНОТО Е ДА СЕ ПРЕУМНОЖИМ.
БЪДЕТЕ!
В нашето училище (19 СУ в София) има нареждане физическото възпитание да се играе с маски, защото два класа делят един салон.
Също така децата нямат право да излизат от класната си стая в нито едно от междучасията. До тоалетна само с разрешение.
Re:
Ужас! Все едно децата не са в училище, а в изправителен дом със строг режим. Ръководството на училището има ли право да налага такива ограничения?
Re:
Там, уж директорката е свестна, ама явно хората се променят...пишете й, тя не е над министъра...
Re:
ЗПУО е Законът за предчилищно и училищно образование. В него и в наредбите/стандартите за прилагането му са описани правата и задълженията на училищните общности - директори, родители, учители, ученици. Фактът, че право или задължение за здравни мерки не фигурира в текста, означава, че няма законово основание да се налагат такива мерки.
Болшинството училищни ръководства познават правната материя и спазват законовите изисквания. Що се отнася до мерките - във всяко училище се търси (а дали се намира е друга тема) нужния баланс, произтичащ от Насоките на МОН и МЗ. Ще се радвам тези Насоки да бъдат утвърдени със заповед на поне едно от двете министерства.
Добре ли разбирам ? Децата са задължени да носят маска и в час по физическо възпитание, освен ,когато не се провежда на открито? Ако е така, нали в ЗПУО не фигурира текст с право или задължение за здравни мерки, което значи, че няма законово основание за налагането им. Тогава на какво основание могат да задължат децата да са с маски и в час по физическо възпитание ?
Имам ли аз, като родител , законово право / основание децата ми да не носят маски в тези часове ?
Благодаря !