Национална кампания за възраждане на библиотеките

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Национална кампания за възраждане на библиотеките


Гост

#151 Re:

2011-09-28 12:11


Гост

#152 Възраждане на библиотеките

2011-09-28 13:04

Колеги, включвам се отново в дискусията. Подписах Петицията още на 19.09. Тогава гласа си бяха дали 400 души. Днес е 28.09. - гласувалите са едва 1600. Та само библиотекарите в България са повече!Зная че върви и подписка на хартия. Но въпреки това, за да не губим гласове и за да си осигурим по- голяма обществена подкрепа - А НИЕ ОПРЕДЕЛЕНО ИМАМЕ НУЖДА ОТ НЕЯ- искам да споделя своя опит и своите подозрения, че от един e-mail може да бъде регистриран само един човек. Втория, третия - вече са отхвърлени от системата и не се появяват на екрана, т.е. не се включват в бройката! Казвам го за тези колеги, които регистрират гласове чрез електронната поща на библиотеката си. Проверете и се убедете, че наистина е така.Нека не хвърляме гласовете на хората на вятъра! В този момент ние имаме нужда от ШИРОКА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА! И аз мисля, че можем да я осигурим, защото в населеното място в което живея, аз, само за два часа събрах над 100 подписа на хартия и нито един човек не ми отказа! Значи, подкрепата съществува, само трябва да намерим начин да я регистрираме.
И още нещо. Не зная дали тук му е мястото, но от моята десетгодишна библиотечна практика стигнах до извода, че в много голяма степен, виновна за отлива на млади хора от четенето е нашата образователна система.Тук визирам списъците за извънкласно четене, които децата получават още в РАННА училищна възраст. Погледнете ги: дете в четвърти-пети клас трябва да прочете разказите на Вазов,например. Но Вазов не е писал своите разкази за деца! Те неслучайно се изучават чак в единайсти клас! Но в неговото творчество има и няколко разказа, които могат да бъдат разбрани и от деца. Например "Апостолът в премеждие". Да, но в списъка е написано "Ив. Вазов - Разкази". И прилежното дете, което е дошло в библиотеката за книжка, взема и започва да чете наред. И естествено, то нищо не разбира, защото разказите на Вазов съвсем не са детски четива. Какво следва от всичко това? - То захвърля книгата с възгласа "Скучна е!" и повече никога няма да посегне към нея! Тази книга е вече осъдена! Осъдени са и разказите на Елин Пелин , на Йовков, защото в списъците не е посочено конкретното произведение,което ще се изучава, а само обобщаващото "разкази".
Всичко това отблъсква малките читатели от книгата. Не може да им се препоръчват неща, неподходящи за възрастта им! Да не говорим за архаичния език, който определено се нуждае от осъвременяване /колкото и кощунствено да звучи!/ Никой не чете нещо, което не разбира! / например "Маминото детенце", с което дори и аз не мога да се справя/. Все едно, да четеш Дан Браун на шведски!
Колеги, как мислите?

Гост

#153

2011-09-28 14:28

библиотеката е съкровище и неоценимо богатство

Гост

#154 Re:призовам всички читалищни библиотекари да включат в тази кампаниял.Подкрепям въпросите.

2011-09-28 14:34


Гост

#155

2011-09-28 14:44

Нека тази петиция бъде приета от държавните мъже с необходимото внимание, защото образованието е една от наи-добрите черти на българския народ,който и в наи-тежките си години е отделял от залъга си за да изучи и образова децата си!Прави го и сега!Та нали сме единствената нация в света,която празнува своята писменост и култура!Нека да ги пазим!Да бъде и за читалищните библиотеки,те са първите средища на книгата в Българиа!!!Пролет Борисова Цолова с.Градец,Видинско НЧ"Просвета28.11.1928"

Гост

#156

2011-09-28 16:10

Преди две - три години имаше отпуснати средства за книги по проекти и за училищните библиотеки от Министерството на културата. Бяха обещали и втора фаза, но тя така и не се осъществи до този момент. А децата харесват новите и по-хубаво илюстрирани детски книжки.

Гост

#157

2011-09-28 16:43

Незнам.

Гост

#158

2011-09-28 20:02

Библиотеката е най-уютното публично място, което приютява духа и осмисля контактите ми повече от четири десетилетия. Тази кампания за мен е лична кауза!

Гост

#159

2011-09-28 22:03

Библиотеките са необходими!

Гост

#160 Re: Възраждане на библиотеките

2011-09-28 23:17

#152: - Възраждане на библиотеките

Наистина, немалко хора нямат интернет и не могат да гласуват онлайн, а биха подкрепили петицията. Затова ще е добре подписите им да се събират на хартия. От библиотечната асоциация бяха писали, че очакват хартиени подписки. Трябва да съберем хиляди подписи и да покажем, че сме единни в исканията си и че ни подкрепя обществото. Петицията е адресирана до Бойко Борисов, който със сигурност не знае какъв е халът на библиотеките. Със сигурност няма и кой да го информира. Чиновниците по министерствата няма да си мръднат пръста, ако няма обществен натиск. Практиката у нас досега го доказва.


Гост

#161

2011-09-29 00:02

Миналата година подарих почти всичките си книги на едно селско читалище. Имам грамота и благодарствено писмо. Мисля че всеки има излишни книги в своя дом и може да ги дари на някоя библиотека вместо да си пали печката с тях. Държавата също трябва да помага.

Гост

#162 Re:

2011-09-29 08:23

#161: -

Това е прекрасно, старите книги си имат своето място. Но аз като читател бих искал да намеря предимно нови книги, да не говорим за справочната литература, която остарява като информация и става приложима само като историческа справка. Доколкото ми е известно, библиотеките в другите държави са грижа на държавата, тя не само помага, а ги издържа и регулира тяхната дейност на базата на някакви принципни положения. Както виждам, в петицията се говори за международни стандарти. Според мен това е истината - приемането на правила и финансирането върху тази база. Финансирането би трябвало да включва доста неща - осигуряване на нормални помещения, заплатата на библиотекаря, компютърно осигуряване, читалня и т.н. Така си ги представям нещата.


Гост

#163

2011-09-29 08:53

Колеги, я вижте какво съобщение се е появило на страницата на Министерството на културата. Ей така, ни в клин, ни в ръкав дават отчет. Май са се бъзнали от кампанията.Били отпуснали над два милиона! И кого лъжат. Парите по допълващата субсидия на читалищата отиват най-вече за пояси и цървули, за да могат читалищните деятели да ходят със съставите насам-натам. Знаем, че това е масовият случай. На колко библиотекари са им дали председателите на читалищата да пишат в проекта книги? Тук-таме по 100-200 лв.! Другото е върховна рядкост. Слушах по радиото, че министърът бил обещал милион и половина за библиотеките, но досега конкурс не сме видели. И кога ще се проведе той, тя, годината, комай изтече? Сега пишат за някакви си 500 хиляди за книги. Кога и как са ги предвидили, че сега ги чуваме? Да прочетат петицията и да се научат какво е нужно и за какво е нужно. Програмата "Глобални библиотеки" прявели - прекрасно, но парите са на Бил Гейтс, пак отвън трябваше някой да помисли за нас, че да има с какво да се хвалят нашите чиновници. Може би той трябва да помисли и за заплатите на библиотекарите, че то май такива не останаха. Масово се пишат хората секретари за по-висока заплатица. А за стандарти в страницата на Министерството дума не отронват.
Мисля, че най-доброто, което могат да направят, е не да се сучат и усукват, та да измислят несъществуващи добрини, ами честно да кажат: "Извинявайте, че сте забравени и от нас, и от Бога." И да вземат да направят нещо. Целево и не кампанийно, и не в общ кюп, а само за библиотеките!

Гост

#164

2011-09-29 09:05

Уважение към българската книга и библиотека

Гост

#165

2011-09-29 09:07

Тази петиция за възраждане на библиотеките е една чудесна идея. Повече от 17 години работя в библиотека и знам, колко трудно се осигуряват средства за попълване на фондовете с книги.
Благодаря Ви за тази петиция! Успех!

Гост

#166

2011-09-29 11:15

Аз съм библиотекар в училище в краен столичен квартал. Бюджетът ни е много малък, тъй като сме ОУ, с по две паралелки до 7-и клас. И дума не може да става за пари, отделени за библиотеката. И съм принудена непрекъснато да пиша писма с молби за дарения на средства и/или книги до издателства, фирми (най-общо казано), банки, политически партии... Казано с две думи - прося си!!! В 90% от случаите ми се отговаря отрицателно, ако въобще си направят труда да ми отговорят!
Слава Богу, намират се и добри и щедри хора, които отделят суми според възможностите си, за да могат децата и преподавателите в нашето училище да четат и нови книги, а не такива но по 30-40 г. (каквито преобладават във фонда ни!)!!!
Обръщам се с молба към управниците ни и специално към господата, към които е отправена тази петиция: Моля ви от сърце, стига пари за асфалт! До голяма степен сме оцелели като нация, благодарение на образованието и книгите в частност! Длъжни сте да намерите средства и да възродите училищните и читалищни библиотеки, ако искате да има България и занапред! А вие искате, нали?!
Или?...


Гост

#167

2011-09-29 11:39

БРАВО! Ще се моля за чудо! Книгоиздаването и следващите етапи не се подкрепят от държавата.
Тя няма нито настояща,нито бъдеща програма. Тя и в тази сфера не присъства. Моля четящите - подкрепете тази идея. Нека намалява броят на лумпените.

Гост

#168

2011-09-29 12:25

Желаем възраждането на българските библиотеки, за да се покачи нивото на културата сред младите.

Гост

#169

2011-09-29 13:12

възраждане на библиотеките!

Гост

#170

2011-09-29 13:54

Вие сериозно ли смятате, че тези господа, с изключение на Вежди Рашидов, ще подкрепят тази петиция. Че това да не е рязане на трикольорни лентички или постоянно променяне на мнението си за руските енергийни партньори. Или пък да имат мнение, след като още не се е изказал по въпроса всестраннокомпетентният американски посланник.
Не звучи сериозно. Все пак пари има само за избори, за коли на парламента и за командировки зад граница и по родните депутатски места. Не го забравяйте това! За българската култура, за издаване и представяне пред широката публика на български автори (но не на онези, които постоянно се преиздават, а после издателствата се чудят какво да правят с тиражите им, защото вече са им платили авторските хонорари) няма и никога не е имало. И преди години се издаваха само книгите на близките до ЦК на БКП автори. Сега е същото. На останалите искат спонсори и т.н. Без това да смеят да се впише в договорите им с издателствата.

Гост

#171

2011-09-29 14:25

С всички сили и средства и постоянно трябва да защитаваме Българското!

Гост

#172

2011-09-29 14:54

Най-накрая!

Гост

#173

2011-09-29 16:38

"За" възраждането на библиотеките!

Гост

#174

2011-09-29 19:43

Необходимо е младите хора да заобичат четенето и да не могат да живеят без нова книга.Нека четенето да не остане аристократично занимание, само за избрани, а да бъдем един четящ народ, какъвто бяхме преди промените.

Гост

#175

2011-09-29 20:36

Да се чете е прекрасно! Съжалявам глупците, които не четат...