ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА ЗА ЦЕЛЕВИ ОТПУСК ЗА ОСИНОВЯВАНЕ

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА ЗА ЦЕЛЕВИ ОТПУСК ЗА ОСИНОВЯВАНЕ


Гост

#26

2016-03-14 12:26

Когато се появи, нашето дете беше в най-ранна възраст, но нямахме възможност да ползваме полагащия се платен отпуск до 2 г. възраст. Нямахме възможност да покриваме всички ежедневни разходи с минималната месечна сума за втората година. Подкрепям 100 на сто петицията!

Гост

#27

2016-03-14 19:28

През 2011г. осиновихме синът ни, той беше на 1 година и 6 месеца, ползвах отпуск от 6 месеца, в който получавах обещетение в размер на 340,00 лв. Изключително трудно понесе тръгването на ясла  така и не свикна с нея и спря да плаче последните два дни преди да я напусне. През 2014г. когато осиновихме дъщеря ни, тя беше на 1 година и 2 месец, ползвах отпуск 9 месеца и половина, с обещетение в размер на 340,00, слава бого тя е по адаптивна.Надявам се тук е мястото да вметна, че еднократната помощ за живо родено дете може да се поиска в срок 3 години от датата на раждане, защо еднократната помощ за осиновяване да не се поиска в същия срок от датата на влизане на решението на съда. 


Гост

#28

2016-03-18 09:53

Здравейте моето семейство решихме да осиновим дете и за нас е много важно да имаме това време .Синовете ми са на 13год. и 7год. и за това пиша решихме ,обяснихме им и смея да твърдя съзнателният им отговор..-Кога ще ходим да си вземем братчето /сестричката? Мечтата ни е момиченце ,но за мен този избор е погрешен ,аз бях 2-пъти бременна и не аз реших пола на децата и сега мисля нямаме право(човешко).В нашия дом има смях ,обич и място за още един -целта ни е на Коледа да сме 5-ма(от както взех документите за попълване имам усещането ,че някой ме чака ,някъде.... сигурно е нормално не зная)Родих 2-пъти и твърдя ,че не раждането те прави майка ,а всичко след него и всеки ден в който обичаш,прегръщаш плачеш ,,,полудяваш,, и Живееш за тях!

Гост

#29

2016-03-31 09:36

Най-важното в една страна са децата и тяхното възпитание

Гост

#30

2016-03-31 14:43

Zashtoto e pravilna i zashtoto vsichki i maiki i deza trjabva da sa shtastlivi. Ne e vazhno koi e rodil edno dete, a koi go e otgledal!

Гост

#31

2016-04-07 06:29

Защото не е редно да има такава дискриминация. В моя конкретен случай се наложи да отглеждаме близнаци с 340 лева обезщетение и само 1 месец реално платено майчинство

Гост

#32

2016-04-22 18:50

Децата трябва да имат равен шанс и възможност да бъдат обгрижване от майките си, независимо от това дали са родени от тях или осиновени.

Гост

#33

2016-04-28 11:16

Осиновихме дете на една година и естествено получавахме майчинство в размер на 340 лв - 11 месеца до постъпване в ясла. Еднократна помощ за новородено не получихме тъй като по новия закон има давност 6 месеца, а до влизането му в сила беше минала почти година...


Гост

#34

2016-05-02 14:37

Осинових две деца в разстояние на 9 месеца. Познавам трудностите по адаптацията на по-големите деца. Съгласна съм, че осиновителите на деца между 1 и 2 години и над 5 са ощетени, още повече, че задължителното обучение влиза в сила от началото на учебната година /15 септември /, а не от рождения ден, който може и да е през януари.


Гост

#35

2016-05-03 05:59

Осинових дете над 5 год. За осиновяване на дете в тази възраст в КТ няма абсолютно нищо упоменато. Такива осиновители нямаме никакви права и каквато и да е подкрепа от държавата и КТ. А адаптирането на такова дете в семейна среда е изключително трудно. Това е дете с изграден вече характер и навици. Поисках от работодателя да ползвам Неплатен отпуск за осиновяването, но бях освободена от работа. Какво да коментирам повече.
майка - осиновителка

#36

2016-05-03 10:07

Когато осинових дъщеря си тя беше на 3г. и 4 м., силно изоставаща както във физическото, така и в нервно психическото си развитие. Не говореше. Без отказ, до последния ден имаше контакт с биологичната си майка, нито преди нито непосредствено след осиновяването с нея не е работил психолог. Отказваше да яде, крещяла съм от безсилие и страх да не умре в ръцете ми от глад. Хранех я насила, притисната като зверче в някой ъгъл, лъжичка по лъжичка. Тежеше около 9 килограма, правеше 2-3 крачки и падаше. Сядаше на масата, поглеждаше храната и извръщаше глава. Нощем имаше кошмари, мяташе се и стенеше на сън. Месеци след това се будех след полунощ в очакване на поредната безсънна нощ. Никой не ме подкрепи. Бях съвсем сама! Социални и педиатър-неонатолог ми казваха "Спокойно, няма да умре от глад" и ми предписваха безполезни сиропчета за апетит, когато и двете имахме нужда от подкрепата на психолог, специалист в проблемите на осиновяванията. Месеци по-късно, психоложката от ДМСГ, която я пое реагираше на всичко с думите "Тя при мене не прави така" и нито един реален съвет как да се справя с агресията, възбудимостта, смукането на палеца, стереотипните движения... Добре че два месеца след като осинових влезе в сила промяната в закона и ползвах платено майчинство, по време на което осинових второто си дете - бебе на 4 месеца. Благодарна съм на хората от АБЕТ, които поеха дъщеря ми - кинези и ерготерапия и логопед и спомогнаха за наваксването. Все още 2,5 години по-късно имаме обучителни трудности/детето е в предучилищна възраст/ и отново се налага ходене по мъките и убеждаване на "специалистите", че има нужда от насочване за ресурсно подпомагане.

Независимо на каква възраст е детето, което осиновяваме ние имаме нужда от време за адаптация /поне 6 месеца/ и за наваксване при по-големите деца от поне 1-2 години. Освен всичко друго осиновителите се осигуряваме за майчинство, а ставаме родители от момента, в който си вземем детето у дома.

Отпускът за гледане на осиновено дете не трябва да бъде прекъсван с тръгването на детето на ясла, градина или училище - престоят на детето в училище е 4-5 часа на ден, предучилищното обучение може да е полудневно, за да бъде спазен закона за задължително предучилищно обучение, като същевременно се даде възможност на осиновителя и детето да бъдат повече време заедно, да се адаптират и да наваксват.

Законът трябва да се промени така, че майките  да запазват работата си, а не да бъдат съкращавани или притискани да напуснат, защото "законът те пази от съкращение / в моя случай/, но не и от дисциплинарно уволнение".


Гост

#37 Гергана

2016-05-11 19:54

Сега действащите нормативни уредби поставят в позиция на дискриминация част от осиновените деца и техните родители.
Мисля, че всяко дете трябва да има гарантирано време за адаптация с новото си семейство у дома.


Гост

#38

2016-05-13 10:56

Подписвам, защото това искане ще отстрани една съществуваща несправедливост, а и защото е много важно - повече за осиновените деца, отколкото за майките им. Майките, които не раждат децата си, нямат 9-те месеца, в които да са били едно цяло с тях. А осиновяването е като второ раждане за детето - и не е редно то отново да бъде лишено от присъствието на майка си. Нещо повече - изоставените деца, които намират своето семейство месеци или години след раждането си, имат сериозни психологически дефицити и нужди, които се компенсират само с много грижа, любов и най-важното - физическо присъствие на майката в първите месеци, в които се гради новата връзка!

Гост

#39

2016-05-16 07:24

Аз осинових моят син през 2009 г. и той беше вече на 3,5 г. Нямах никакво право на отпуск след осиновяването освен полагаемият се годишен платен отпуск. Наложи се да взема неплатен отпуск за да можем да се опознаем и детето да се адаптира. Поради това съм абсолютно съгласна с тази петиция и гласувам ЗА.


Гост

#40

2016-05-16 10:37

Защото и ние със съпруга ми се смятаме за дискриминирани и ощетени. Нужни са грижи, контакт с детенцето и време за адаптирането му. Ние смятаме, че повече време прекарано с него е само в полза и на детенцето и на родителите му. Едва ли има родители, които да не искат да са непрекъснато заедно с детето си! Та това е сбъднатата им мечта!!! А излиза, че закона те принуждава да го дадеш в детска ясла или градина, за да можеш да му осигуриш средства. Никой не се замисля, че в повечето случаи това е дълго чакано и изстрадано щастие!

Гост

#41

2016-07-11 11:05

Защото тя въплъщава справедливостта. Отлично обмислено и формулирано. Истински хуманно!

Гост

#42

2016-08-26 12:55

Всички трябва да имат равни права. Когато родиш дете ползваш 2 години майчинство. Считам, че осиновитвлите имат същите нужди.

Гост

#43

2016-09-22 20:38

Абсолютно недоносче. Родителите, осиновили дете между 1 и 2 години попадат в абсолютна законова дупка. Може би законодателят не е имал точно това предвид, когато е писал закона, но в резултат се е получило, че:
При осиновяване на дете на 6 месеца - 6 месеца се получават 90 процента от заплатата и 12 месеца по 340 лева.
При осиновяване на дете на 1.5 години се получават 6 месеца по 340 лева
При осиновяване на дете на 2 години 12 месеца по 90% от заплатата.
Пълен абсурд

Гост

#44

2016-09-23 05:29

Защото да осиновиш и отгледаш, възпиташ и образоваш чуждо дете, не е по-лесно, отколкото да родиш и отгледаш детето си. На такива деца и родители им е необходимо,/освен всичко друго/и достатъчно време за адаптация. Хвала на такива родители! Нека бъдат равнопоставени , защото те също ще отгледат граждани на нашата държава!

Гост

#45

2016-11-17 08:03

Подкрепям петицията, защото положението, в което се поставят осиновителите е несправедливо, а отношението към дечицата е неравностойно, спрямо децата родени в семейството. Твърди се, че държавата защитава интересите на децата, които са оставени, но фактически не е така. На тези деца им е необходим период, през който да се адаптират към новата среда и колкото са по-големи, смятам, че и този период трябва да бъде по-голям. По никакъв начин не се създават условия и не се стимулира осиновяването, а в същото време непрекъснато се говори колко много дечица са изоставени.Държавата ти предава детето и не се интересува нататък ти как ще се справяш.