Петиция към главния прокурор Борис Велчев

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Петиция към главния прокурор Борис Велчев


Гост

#1551

2011-05-26 22:52

НЕ НА ЕТНИЧЕСКАТА ДИСКРИМИНАЦИЯ В ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА
честния

#1552 АТАКА на ВОЛЕН

2011-05-26 22:57

Да се опитаме да разгледаме религиозния конфликт, развил се на покрива на обществена тоалетна в София, извън матричното мислене за „Атака” и ДПС. За да видим кои са подбудителите и изпълнителите на този абсурден сблъсък, който много напомня на палестинската интифада.

Да започнем от ключовите реплики на Ахмед Доган, изречени по време на традиционните възпоменателните прояви, свързани с жертвите на възродителния процес в Кърджалийска област. Пред актива на ДПС в Кърджали Доган казва: „До 5-6 месеца очаквайте ново правителство в България”?! После отива в ардинското село Бял извор, където ДПС и лидери на изселнически федерации и сдружения от Турция почитат всяка година паметта на Кязим паша, убит през 1972 година по време на възродителния процес (Кязим паша е роден през 1934 година, когато Турция вече е светска държава).

Там пред събраните на турски език (който Доган употребява, когато не иска да бъде разбран от журналистите) изрича: Zaman gelecek, goreceksiniz ne olacak, или „Ще му дойде времето… и ще видите какво ще се случи”. Денят е четвъртък. В петък е инцидентът пред джамията, ерго-Доган се изявява като един от новите пророци?! Тук е мястото да добавим и още една реплика към подреждането на пъзела, този път изречена от Рушен Риза (цитиран от БНР), че в някои джамии в България има заложени бомби?

В Джебел, където нямаше активисти на „Атака”, пък стана меле между мюсюлмани. А в събота на събора в местността Демир Баба теке (където се събират алитяни казълбаши, а не традиционните български турци сунити) не бяха допускани хората на Касим Дал, а охраната на Корман Исмаилов беше отстранена. Пак от трибуната на събора Ахмед Доган призова НАТО и ЕС да видят какво се случва с мюсюлманите в България. За някои може би това са отегчителни подробности, но всъщност са бекграундът на случилото се в петък пред Баня башъ в София.

Защо се стигна до кървавия инцидент по време на петъчната молитва в джамията? Службите, които разследват случая, трябва да потърсят отговор на следните въпроси:
Първо да разберат била ли е в петък джамията пълна? Защото от средите на мюсюлманите твърдят, че на петъчната молитва рядко ходят мюсюлмани, които живеят трайно в столицата. По много и разбираеми причини. Изясняването на профила на традиционно посещаващите джамията в столицата е от изключителна важност за следствието. И след този инцидент може се поиска влизащите да се записват в книгата за посетители, което не нарушава правата на вероизповеданието, обратно, то е част от порядките в един мюсюлмански храм.

Второ - джамията има възможност да събира около 700 вярващи, а много рядко в петък се събират повече от 300 души. Трето - дори и да е била запълнена от редиците на правоверните, има вътрешни тераси, които се отварят в подобни случаи. И ако се изчерпят всички тези възможности, тогава мюсюлманите изнасят в двора на джамията килими за събратята си по вяра. Нека прокуратурата разпита онези, които влязоха в стълкновение с атакистите, откъде са знаели, че джамията ще бъде пълна, та да носят със себе си арабски килимчета?

Да не говорим, че според традиционните сунити тези хора са извършили грях, като са напуснали джамията по време на 90–те секунди на езана (призива за молитва) и преди да е започнал същинският петъчен намаз (молитва). Прокуратурата може да зададе и друг въпрос – с каква цел предизвикалите инцидента са носили ножове и камъни (които няма как да бъдат събрани край джамията), отивайки на молитва? Защото знаем, че и султанът, преди да влезе в мюсюлмански храм, е оставял отвън оръжието си.

Важно за изясняването на случая е и присъствието на Али Юзеиров по време на инцидента. Както и щрихи от неговата биография. Кой е Али Юзеиров и защо се представя за етнически турчин, след като по паспорт е Атанас Йорданов, а по произход ром от село Славяново? И още - бил ли е той преди 2009 година част от ръководството на партия „Евророма” - факти, които в съвременната си публична битност той съзнателно прикрива.

Вчера сутринта по една от националните телевизии въпросният политически активист поздрави аудиторията с един арабски поздрав, който е провокация към местните сунити, и прочете в ефир сура от Коран, който му беше подръка. И така оскверни свещената книга на мюсюлманите, която се пази на специални места в домовете на вярващите и в техните молитвени храмове и преди са се отвори, се извършва обредно миене.

Да не говорим, че е извън догмата Коранът да се чете на светски места. Всичко това пък показва, че Йорданов (Юзеиров) чете Корана по начина, по който дяволът - Евангелието. Обаче изпълнява точно поставените му задачи от един ювелирно подготвен сценарий от ДПС. Целта на този сценарий е преди изборите да се нагнети изкуствено етническо и религиозно напрежение в България с отзвук извън страната, а партията на Доган да „блесне” отново като единствения гарант на етническия мир в страната.

Колкото и да е банален, този сценарий винаги проработва. И сплотява електората на ДПС. Че как няма да гласуваме за Доган, като бият мюсюлмани в страната ни, ще си кажат хората от смесените райони и със смесени чувства ще отидат отново да дадат гласа си за тази партия.

Поведението на Волен Сидеров и на „Атака” е ясно, макар и осъдително от всяка гледна точка. Но да се поиска забраната на „Атака”?

Тук е мястото да попитам дали президентът Георги Първанов, който отиде „случайно” в Кърджали след Доган и като се видя с кмета Хасан Азис заяви, че "всеки тръгнал от Кърджали може да бъде успешен президент на България” е в състояние да свика Консултативния съвет за национална сигурност и да признае, че т.нар. успешен етнически модел у нас, който години наред беше гордост за Доган и Първанов, е всъщност една куха фраза. И че ако българи и турци живеят нормално, то не се дължи на Ахмед Доган, а въпреки него и неговата оядена клика.

Някои анализатори заговориха, че случващото се в България ни тика към Босненско-хърватския сценарий. Едва ли. По много причини - исторически, геополитически и народопсихологически, които не могат да се разгледат в този текст. Но най-важната е, че Доган, който наистина експлоатира противоконституционно религиозните чувства на мюсюлманите в България (което е чиста проба изява на политическия ислям), не иска автономия. Понеже прекрасно знае, че тя неминуемо е форма на маргинализация на общността на етническите турци и на неговата собствена партия и персона. Ахмед може да тласне държавата в подобен сценарий, единствено ако неговите задкулисни господари го принудят към такава стъпка.

Той обаче не иска автономия, защото предпочита да е незаобиколим фактор и политик, с когото всяка власт и мнозинство ще трябва да се съобразява. Това е една устойчивост, която той трудно би подложил на риск. С последните си действия просто иска да даде знак на Бойко Борисов, че плановете му с Ердоган да го елиминират персонално като фактор за предстоящите избори, няма да се осъществят. Доган триумфира, Волен падна в капана, който му заложиха.

Въпросът е кой е правилният политически ход в този момент? Забрана на партии или въвеждането на задължителното гласуване? Което единствено може да намали тежестта на гласовете на ДПС. Както и да омаловажи в голяма степен купуването на гласове.

Гост

#1553 Re: АТАКА на ВОЛЕН

2011-05-26 23:11

#1552: честния - АТАКА на ВОЛЕН

o6te pet pati po tolkoz da ispi6ete nqma smisal za6toto osven 4e nikoi ne vi vqrva se izlojihte stra6no mnogo i ni6to ne moje da opravdae deistviqta na ataka,no vie si popi6ete za6toto o6te malko i nqma da ima za kakvo da pi6ete


Гост

#1554

2011-05-26 23:23

Van ataka otbalgaria neka ostane v istoriqta ,kolkoto po skoro tolkova po dobre.
демократ

#1555 Re: АТАКА на ВОЛЕН

2011-05-26 23:38

#1552: честния - АТАКА на ВОЛЕН 

 Господине /госпожо/ "честен". Всички тези Ваши разсъждения, макар и в някои отношения да са правилни, в конкретния случай те са напълно излишни и безполезни. Тук конкретно става въпрос за провокативните и варварски изстъпления на "шпиц-командите" на Атака начело с "фюрерчето" им срещу молещите се в храма /джамия/ мюсюлмани. Този храм  служи за богослужения и никой не може и няма право да контролира от кого се посещава и да забранява на някой да прави това. А извън храма, в територията на столицата и на страната има закони в тази държава, който са задължителни за всички (не само български граждани, а и пребиваващи в страната ни чуждестранни такива), независимо от расовата им, етническа и др. принадлежгност. А за прилагането на тези закони си има определени правила и органи на властта, а не партии като Атака и някакви самопровъзгласили се водачи, като Сидеров да налагат тези правила, нарушавайки законите. В "демократична държава" не важат "законите на джунглата", а този който се опитва да ги прилага веднага трябва да бъде спрян и да си понесе наказанията и полагащите се последствия за нарушаване на законите.


Гост

#1556

2011-05-27 05:29

Kraino vreme e nyakoi ot znachimite darzhavni organi da se samosezira!!! Volen Siderov nevednazh e narushaval zakona i tryabva veche da se otstrani zavinagi ot politikata i da si ponese posledstviata. Spored men toi e vrag na darzhavata i samo vredi s lumpenskite si izpalnenia,a nie si malchim i si go tarpim!?! DO KOGA?

Гост

#1557

2011-05-27 08:00

#601: -

V Istanbul ima Curkvi i te si funkcionirat bez problemno.Edin ot Zavetite na Levski e:Bratstvo sus vsi4ki bez zna4enie viara i narodnost.

Кирчо

#1558 Re:

2011-05-27 08:54

#1556: -  

 Пиши на кирилица бе келеш! Баси, 2 изречения не може да скърпите на родния си език, а седнали да се отварят!


Гост

#1559

2011-05-27 09:05

misliace siderovnarocno sabra xoratasi tam vav tozi den predizborna agitacia vseki ima pravo da ispoviadba religiatasi ataka eorganizacia koiato triabva da bade zabranene zastoto nastroiva xorata sazdava razmirici

Гост

#1560 Re: Re:

2011-05-27 09:12

#1558: Кирчо - Re:

Ето че тоя , който не пише на кирилица, стана "келеш", та и "ба.си" , ето ти толерантността на нашия български човек, Ами ако е нямал възможността за кирилица, и той ли вече враг ти стана? И какви епитети, защото езикът ти е ограничен и не ти позволява други? Че и се обръщаш към мнозинството, "не може да скърпите" . Просто да се смееш или да плачеш, ако не беше толкова тъжно всичко това!

 

 


Гост

#1561

2011-05-27 10:16

Благодаря на организаторите за твърдата позиция срещу тези алчни и безотговорни хора

Гост

#1562

2011-05-27 10:23

Харесвам национализма по принцип.Но Волен Сидеров и неговите изяви нямат нищо общо с него за съжаление...
Derek

#1563 Re:

2011-05-27 11:43

#1557: - V Istanbul ima Curkvi i te si funkcionirat bez problemno.Edin ot Zavetite na Levski e:Bratstvo sus vsi4ki bez zna4enie viara i narodnost.

Правилно!

Лично аз познавам над 20 българи, живеещи в Истанбул. Когато стана скандала пред джамията се обадих на един приятел, живеещ в Истанбул и го попитах дали при тях случвало ли се е такова нещо и възможно ли е да се случи?

Неговите думи бяха - "Невъзможно е да се случи, защото ние си се молим в църквите, турците в джамиите. Нито ние, нито те напускаме храма и се молим отвън"

Питам ви - защо мюсюлманите, живеещи в България си правят каквото искат: "окупират" тротоарите с килимчетата си и ни задължават да случаме тяхната религиозна музика, след като без проблем могат да влязат вътре и да се молят на спокойствие, а християните в Турция въобще и не си мислят за подобни неща???


Гост

#1564

2011-05-27 12:02

Trqbva da razbere Volen 4e tam ne e DPS a sve6tenno mqsto ot vekove... !

Гост

#1565 Re: Re:

2011-05-27 12:26

#1563: Derek - Re:

Защото в цяла София има само една джамия! Защо?

Derek

#1566 Re: Re: Re:

2011-05-27 12:54

#1565: - Re: Re: Защото в цяла София има само една джамия! Защо?

Добре, тя е една, но специално в онзи петък не е имало повече от 250 мюсюлмани, които без проблеми са могли да влязат да се молят вътре, тъй като джамията е за над 400 души!

А защо е една не знам. Малко хора могат да отговорят на този въпрос...


Гост

#1567 Re: Re: Re: Re:

2011-05-27 13:28

#1566: Derek - Re: Re: Re:

400 души ПРАВИ!

 


Гост

#1568

2011-05-27 13:29

sprete bezumieto

Гост

#1569

2011-05-27 13:35

и това не е начина. Представяш ли си правителството да не одобрява чалгата или хеви метъл и да им подпали студиото?!

Гост

#1570

2011-05-27 15:59

towa e nedopostimo

Гост

#1571

2011-05-27 16:00

Този човек, трябва да бъде спрян ... разпалва омраза

Гост

#1572

2011-05-27 16:55

Дано има успех.

Гост

#1573

2011-05-27 18:46

Твърдо За

Гост

#1574

2011-05-27 19:10

Това държание , бе непростимо, един нормален човек неможе така да напада хора заради религията си, защо в Турция църквите не са нападани???Хората там имат уважение към всички религии, а тук какво става нападат се джамии, дайте тогава в Турция да разрушат всички църкви, как ще се почуствате???И какво можете да направите, едно нищо, тези хора с тази постъпка изложиха България и всички български граждани...Срамотаа....
.......

#1575 Re: ГЛУПОСТ

2011-05-27 19:24

#51: - ГЛУПОСТ

Глупав и неуместен коментар, тогава никой не е длъжен да чува звъна на къмбаните по твоя логика???Това си е напълно нормално нещо, какво като е столица???Нали уж всички хора са на ендо ниво, това деление го има само в България, дадената вяра се изповядва по този начин, става на въпрос за един единствен ден в България..., а вие пак с вашите глупостии, ЩЕ НИ ИЗХВЪРЛЯТ КАТО МРЪСНИ КОТЕТА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ , заради това държание