ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията ДА СПАСИМ СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ!

учен (все още)

#26

2015-09-26 13:41

Ще се борим да запазим малкото останали селскостопански институти! Без тях нашето селско стопанство няма бъдеще!

научен сътрудник

#27

2015-09-26 14:02

Просто не е за вярване! Искат да съсипят малкото останали научни звена в селското стопанство! На всички е ясно,че без тях наистина няма да може да се развива селско стопанство в България!

докторант

#28

2015-09-26 14:08

Моля помогнете да спасим Селскостопанска академия и всички научни звена към нея!


Гост

#29

2015-09-26 17:46

Да спасим селскостопанската наука в България, докато още я има!

Гост

#30

2015-09-27 07:29

Благодаря за информацията,относно състава на злополучната комисия! Вече е ясно какви са целите и намеренията и. Кои и какви са членовете и. Преди всичко това са политически поставени лица, представители на БСП, ДПС /ректорите/ и СДС- "реформатори" в лицето на председателката на ССА и директорката на "Пушкаров".Крайната цел на тази комисия е разбиване на аграрната наука,която все още се напъва да помага на земеделието, а по този начин да злепостави управлението на ГЕРБ. Жалко,че  министърката на земеделието се е включила в този пъклен план! Бойко Борисов трябва незабавно да се намеси!  Няма кой друг!

Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#31 Re:

2015-09-27 09:58

#30: -  

Не е ясно откъде идва идеята за разрушаване на ССА. Възможно е да не са виновни ректорите, на тях това им се предлага. Мисля, че председателката и ръководството на ССА се опитват да спасят Академията, но не им се дава възможност, всичко им се спуска като предварително решено... Министърката като че ли не взема отношение... Има някакви сили, които дърпат конците, те трябва да бъдат спрени!


Гост

#32

2015-09-27 18:31

 Селскостопанска академия има своите проблеми, но те не се решават с тази реформа. Да вземем оптимизацията на личният състав, тя отдавна не е оптимизация, а орязване. Докато административната шапка е твърде раздута и прекалено скъпа. Да вземем сливането или съкращаването на звена, за да се намалят незначително административните разходи. Мисля че създаването на централизирано счетоводство и личен състав могат да постигнат същият, та и по-голям ефект на икономия без да се извършват франкенщайнски сливания. Да не говорим за начинът, по който по напълно неведоми пътища се спуска ръководството на академията и на отделните институти – академичност, не виждам по-скоро сталинизъм. Проблемът с недофинансирането и липсата на вътрешни научни фондове, както и проблемите в националният (ФНИ), не виждам как проектът за реформи променят нещо в това жизненоважно отношение. От друга страна в очите на хората, които се занимават с земеделие селскостопанската наука, която се прави у нас е или твърде фундаментална и откъсната от тяхната действителност или откровено неефективна. Ами, няма как  иначе при положение, че няма никаква държавна стратегия за внедряване на иновациите от една страна и каквато и да е стратегия с ясно определени цели за развитие на земеделието от друга. Най-страшното е че това което вече стана ясно от бъдещата реформа не решаваща проблеми, а е поредната стъпка към окончателното решение (ликвидирането на аграрната наука). Всички вече си даваме сметка, че движещата сила на тази реформа е как да се харчи по- малко за аграрна наука, което при настоящето финансиране (под жизненият минимум) повдига много тъжни въпроси.

Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#33 Re:

2015-09-28 09:52

#32: -  

Независимо от всичко, ще продължим да отстояваме запазването на Академията! Силите, които искат да я разрушат, трябва да бъдат спрени!


Гост

#34 Re: Re:

2015-09-28 13:44

#33: Румяна Василева - Re:  

 Вместо да се занимаваме с важните за деня проблеми на научното обслужване на земеделието ни, а именно защо нашите сортове се изместват от чужди и то далеч по скъпи, защо не можем да задоволим пазара с родно българско ноу-хау, защо се пренебрегват качествата на нашите научни продукти, а се предпочитат количествените и прехвалени чужди продукти, защо на трапезата ни липсват родните растителни и животински продукти и т.н.,  защото когато загубим това което сме имали тогава осъзнаваме, колко ценно е било то. Защо не обсъждаме мизерните си заплати, защо не обсъждаме липсата на мотивация за младите, а и за старите кадри, защо не обсъждаме обурудване и апаратура, машини и липсата на кадри за тях при тези заплати, как е при нашите колеги от съседните ни държави и така мога да изредя още толкова важни неща.  За пореден път важните теми се изместват от "важните реформи", които водят до обезличаване на институти и ОС, а не до развитие, а последиците са за тези които сме превърнати в "опитни мишки", които на инат пак оцеляват.    А именно в ССА се намира малкото останало "произведено в България", което дразни чуждите интереси прокарвани доста умело и от  наши политици и управници. Оправданието че пазара и конкуренцията са водещи в нашата "лъжлива демокрация" е  по-скоро за наивници. Водещо трябва да е човешкия фактор, с неговия интелект и опит, който да твори, да се обучава, да се образова, да произвежда, да води сносен живот, да бъде полезен и на обществото и на себе си и на семейството си. Институтите и опитните станции освен научни организации имат и социална функция, която също трябва да се отстоява. Останали сме толкова малко, че и дори да не ни реформират, по естествения път на живота сами ще се самозакрием. Трябват условия за работа, за мотивация на млади кадри, за разкриване на работни места, а не на реформи, които нищо не решават и създават проблеми. Ще получим ли заплатите на унивирситетските преподаватели като минат институтите към тях? Едва ли.  Такава е истината, а човек струва толкова, колкото истини може да признае. 

Lilith

#35

2015-09-28 20:41

Университетите да си гледат обучението на студентите. Има ли по-ненормално нещо обучаващ студенти университет да "поглъща" научен институт. Играта на ректорите е ясна - да оберат активите. Научните кадри в институтите считат за пасиви които не им трябват. Реакцията на председателката на ССА е абсолютно неадекватна.  Пределно ясно е на всички, че земята която ще бъде взета от частни арендатори е следващата апетитна хапка. Че ще се затрият наши български сортове и животни, тъй като няма да има специалисти който да се занимават със селекция и поддръжка.

Тази публикация е изтрита от своя автор. (Покажи подробности)

2015-09-29 17:16



Гост

#37

2015-09-29 17:48

ССА-то се самозатрива! Колко директорчета са се подписали с имената си в петицията -ТРИМА! Останалите се крият или търсят депутати и управници да си спасяват собствените  кожи!Иначе ще загубят келепира. Какво прави ръководството на ССА? НИЩО! Да излезе това ръководство със своя програма за реформа, да я обяви публично и ако тя е по-добра ще я подкрепим.Иначе ще излезе прав колегата под № 30,че това е политическа и ликвидационна комисия. НО НЕ Е ЛИ ПО- ДОБРЕ ДА СЕ СЪСТАВИ НОВА КОМИСИЯ ОТ НЕЗАВИСИМИ И КОМПЕТЕНТНИ ЛИЦА,КОЯТО ДА РАЗРАБОТИ СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА НАУКАТА В БЪЛГАРИЯ КАТО ЦЯЛО, ВКЛЮЧВАЩО БАН, ССА И УНИВЕРСИТЕТИТЕ? И това да стане не за ден-два, а за 7-8 -10 месеца!!!

Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#38 Има надежда

2015-09-30 06:16

Има надежда, вчера 29ти септември, е създадена комисия в ССА за обсъждане на предложенията на институтите. Това ни дава надежда, че проблемите на Академията ще бъдат решени в положителна посока. Много е важно да се дадат смислени предложения, сега е моментът! Повечето от подписалите петицията са хора от институтите и опитните станции, има 6 директори на институти, трима на опитни станции, 6-7 бивши директори, хора от институти на БАН и от университети, както и бившия председател на ССА проф. Христо Бозуков, който положи много големи усилия за извеждане на ССА от кризата, но не му дадоха възможност да направи каквато и да е реформа. Дано сега положението да се промени! Идеята за обща стратегия за развитие на науката е добра, такава стратегия е правена, но не е ясно дали се прилага...


Гост

#39

2015-10-01 10:41

Едно от моите работни места, където оставих 25години научна мисъл и натрупах знания и опит след висшето си агрономическо образование е Селскостопанската Академия.
Благодаря на всички бивши и настоящи колеги, които наистина търпеливо все още се борят Академията да не се разпилее и погуби напълно.

Гост

#40

2015-10-01 14:31

Готви се чудовищно престъпление спрямо България и българите. Готви се разграбването на ССА. Ръководството на Министерство на земеделието и храните подготвя разграбването на ССА и за тази цел е назначило комисия, която да подготви разграбването. Съставът на тази комисия се пази в тайна и това е напълно нормално защото всички престъпници се крият от обществото. Има подозрения, че двигател на този престъпление акт е зам.министъра Костов. Преди няколко години той беше подготвил една анкета с въпроси които водеха до изразяване на недоволство от ССА, особено ако се питат артистите. Земеделие без наука има в Тимбукту и явно, че ни водят на там. Разграбването, което се готви и престъпление срещу нацията!
Георги Танев

#41 Re:

2015-10-01 14:38

#37: -  

 Мисля, че няма шанс да се прави обща стратегия защото сегашната българска държава има нужда от ксаквато и да е наука. Не забравяйте, че Дянков още е жив и не е сам! ССА е много богата на земя, активи, апаратура, научен продукти, учени мозъци и технологии. Всичко това блазни алчността на хора близки до управляващит ХОРА БДЕТЕ ИДЕ  РАЗРУХА И НОВ ГРАБЕЖ


Гост

#42

2015-10-01 16:45

Защото ценя качествата на истинските български плодове и зеленчуци,които останаха в миналото! И Германия отказа храните с ГМО!...☝️

Гост

#43

2015-10-02 06:26

Да се предложи добре разработената програма за бъдещата структура на ССА, която да бъде разгледана от всички звена на Академията, а не обратното.

Гост

#44 сса

2015-10-02 07:12

Някой е хвърлил око на генната банка!!!!


Гост

#45 Re: Има надежда

2015-10-02 07:13

#38: Румяна Василева - Има надежда 

 Г-жо Василева, поздравявам Ви  за хъса, желанието и компетентността,с които защитавате аграрната наука!Не защитавайте обаче директорите,които освен за себе се не мислят за нищо друго!Били се подписали 6 директори! А къде са останалите 20? Предложете ваша комисия от независими експерти, а не директори от ССА или политически лица!

Румяна Василева
Авторът на тази петиция

#46 Re: Re: Има надежда

2015-10-04 14:16

#45: - Re: Има надежда 

 Важното е, че все пак се предложи алтернативна комисия от хора от ССА, а не от МЗХ и университетите. Сега е моментът да се дадат смислени предложения от звената.


Гост

#47

2015-10-06 16:19

След завършване на висшето си образование постъпих на работа в системата на Селскостопанската академия. Работих в продължение на повече от 19 години. Това бяха едни от най-успешните в професионално отношение години. Това е и причината да бъда съпричастна с настоящия проблем.
Потдържам това, че е необходима реформа, но не и крайно решение за ликвидиране на тази висша институция.

Гост

#48 Re: Re: Re:

2015-10-07 12:23

Bernard de Clairvaux

#49 Дами канят

2015-10-07 20:31

Поздравления за автора на петицията! Явно дамите са по-смели!

Bene diagnoscitur, bene curatur.

Наблюдател

#50 ЖАЛКО ....

2015-10-27 03:41

Понастоящем тази система се превърна за сигурно и комфортно убежище за незнаещи и неможещи. Недопустимо е хора със средно образование да заемат управленчески длъжности срещу месечни възнаграждения от .... (сумите ще бъдат публикувани в журналистическо проучване) - Поздравления!!!

Очаквайте скоро актуалната ситуация за ССА с дела и документи