НЕ на унищожението на РПС"Вакарел", символът на българското радио


Гост

#1

2015-01-07 10:06

Дано спасим "Вакарел" от разрухата!

Гост

#2

2015-01-07 10:12

Трябва най-накрая да се спре унищожаването на България! Затварянето на РПС Вакарел е една от последните крачки към турцизацията на страната ни, не позволявайте това да се случи. РПС Вакарел е една от 26те дълговълнови предавателя останали в света, не е ли това възможност България да бъде по нещо на челно място в света. Защо трябва сами да се отказваме от това, защо трябва сами да се заличаваме от картата на света. Разходите по поддръжката и експлоатацията на един такъв предавател са незначителни (колкото и да ни лъжат че е много скъпо) така че не може това да става повод за унищожаването на тази стратегическа предавателна станция. Антената на предавателя е една от 6-ти останали такива антени в Европа.

Гост

#3

2015-01-07 10:16

Освен това, като изключим Хоризонт, Радио София и може би Класик и Джаз ФМ, от останалите радиа на УКВ се сипе една и съща виеща помия и реклами 24 часа!!! На УКВ радиото е заприличало много на повечето телевизии.


Гост

#4

2015-01-07 11:22

В България трябва да има поне 5 работещи предаватели на средни и дължи вълни. По света се пускат нови в употреба, а у нас ще ги нарежем за скрап.

Гост

#5

2015-01-07 12:12

Не съм съгласен да се унищожи които и да е предавател от до сега съществуващите, напротив даже трябва да се построят поне още няколко и на къси вълни.Едно време имаше, а сега няма.
Някои твърде много държи да унищожи българската реч в световен ефирен мащаб.
Има токова много българи по света които няма да харесат това което се случва.
Хайде не ни взимайте българското.
Как може всяка друга държава да подържа радиоразпръскването на големи разстояния а ние ще си загасиме всичките.
На кого отново угаждаме, нека истината излезе на яве.

Гост

#6 Re:

2015-01-07 12:20

#5: -  

 Както се казва: Следете пътя на парите ...... и ще изкочат отговорите.  Един генерален финансов одит - от - до , от независими НЕбългарски одитни организации ще извадят за какво се харчи космическия бюджет на тази обществено финансирана институция БНР !

 


Гост

#7

2015-01-08 06:16

На бомбандировките устоя,ама на безхаберието на някои властоимащи-на дали...

Гост

#8

2015-01-08 06:46

Искам българско радио навсякъде в България и старите български земи. До кога няма да има българско радио по черноморието а турско има даже във Варна!?

Гост

#9

2015-01-08 09:24

Радиото е източник на просвета - култура, наука, история, изкуства. Не е само забава. А точно в това са го превърнали. Къде е радиотеатъра? Къде са предаванията на научни теми? Къде са предаванията, в които се обсъждат глобални проблеми? Къде са предаванията за световна музика? Защо радиото се превърна в "нещо там да пее за фон", един без-образен вариант на МТV? Защото е медия. А всичките медии са подчинени на политиката на глобалистите за масово затъпяване, заслепяване и оскотяване на масите. Да сме добрички, да не мислим много-много, да си оставяме децата на самотек и в ръцете на една без-образователна система, да си пазаруваме боклуците, да си плащаме данъците, да си живеем на кредит и да не виждаме по-далеч от носа си.

Гост

#10

2015-01-08 12:57

Абсолютно безхаберие от страна на БНР .КРС знае ли за това?

Гост

#11

2015-01-08 14:03

Съмнявате ли се? Всички, освен слушателите знаят.

Гост

#12

2015-01-08 14:04

Спирането на дълговълновия предавател ще лиши от възможността да слушат българското национално радио, много хора отдалечени от големите градове, които не разполагат с модерни технологии и интернет.

Гост

#13

2015-01-08 14:10

Абсолютно! Освен това погубването на средновълносвите предаватели ще доведе до същото. Може и да споменем хилядите верни слушатели на Радио България на къси вълни, българи и чужденци, които изпратиха хиляди мейлове на БНР с въпроса защо съсипаха една от най-невероятните програми на БНР и прекратиха излъчването на КВ за целия свят...

Гост

#14

2015-01-09 09:31


Гост

#15

2015-01-09 09:44

В България все още ли има неща за унищожаване и продаване,след 25години на разграбване????????
40 г. работих в РАДИО СТ.ЗАГОРА

#16 средновълновите предаватели

2015-01-09 11:22

Израснал съм в предаватела в с. Могила ,баща ми там работеше .Спомена ми за тези години е най - хубавия за едно дете .Колектива беше сплотен и всеотдаен ,раздаваха се без корист .От 1943 г. баща ми е започнал там работа.9г. след неговото пускане ,това е 2- рата средновълнова радиостанция ,след ВАКАРЕЛ .С годините ,баща ми, Никола Танев и инж. Несторов от РАДИО СОФИЯ ,РАЗРАБОТИХА ,грандиозен проект за онова време .От 2 киловата ,вдигнаха мощноста на 20 киловата .Това при днешните михлюзеви години е НЕВЪЗМОЖНО !Това за старата антена ,която е 72 метра ,стъпила е върху порчеланов пръстен и тежи тонове с три обтяжки.ГЕРМАНЦИТЕ ПРЕЗ 1935 г.са избрали това място ,защото лежи върху подводно езеро и благоприятства за радиовълните.Мога да пиша много ,но не е това задачата . Ще спомена и факга ,че до 60 -десетте години на миналия век се построиха още 10 предаватела от чешката фирма "ТЕСЛА" ,с които се покри ефира на цялата страна .ТРИМА  специалисти ръководиха този обект ,ШИРЕК,МАРЕК и КРАМАРШ ,не си спомням ,кой от тях беше и преводач.30 КИЛОВАТОВИЯ предавател бе пуснат в срок и си спомням ,че бе свързан с КУБИНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ .Антените на теслата са 2 високи по 63 метра ,от дърво х3 в пакет и намазани със смола .

Всичко до тук е като в съня ми ,помня го и не го забравям .Райска градина беше района ,засадиха се овощтки ,голям ентосиазъм с доброволен труд .Чехите спяха в стаи в предаватела ,няма ресторанти ,няма капризи ,майка им готвеше  даже ,нямаше сухи храни .След години ,баща ми направи рационализация в охлаждането на крайното стъпало ,която бе приложена във всичките 10 предаватели "ТЕСЛА ".Топлота вода от охладителната система се използваше за оранжерии от които се печелеше .НЯМАТ КРАЙ СПОМЕНИТЕ МИ .През 70 -те се построиха  още 2 антени ,за най мощния предавател на БАЛКАНИТЕ ,2 х 250 киловата ,за работа в паралел и по отделно . Тези предаватели бяха руски .ЧУВАХА СЕ В ЕГИПЕТ !Тираджиите плачеха на "моя страна ,моя българия ".НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ МИНАЛОТО ,ТО Е И БЪДЕЩЕ !!!!!


Гост

#17

2015-01-09 12:01

Господа депутатите даже и не знаят ,че вече няма да се излъчват директно заседанията на парламента за страната на живо!Няма ли кой да им каже в Понеделник на първото им заседание за тази година?

Гост

#18 Re: средновълновите предаватели

2015-01-09 12:13

#16: 40 г. работих в РАДИО СТ.ЗАГОРА - средновълновите предаватели 

 Разбирам огорчението Ви от случилото се не само с предавателя в Стара Загора, но и като цяло с държавата ни. Аз, за съжаление, не съм работил в предавателна станция, макар че много ми се иска, но знам много добре каква е тръпката, когато се намираш до такива внушителни съоръжения. Радио Стара Загора на средни вълни го слушах редовно преди да спрат предавателя и много ме беше яд когато го спряха. За руските антени и предаватели от 70-те предполагам че говорите за предавателният център край село Пъдарско, Пловдивско. Това бяха едни наистина внушителни съоръжения. Стоял съм в близост до въртящата се антена, която беше с огромни размери и съм изпитвал гордост, че такова нещо съществува и работи в България. Предаванията на радио България (преди това Радио София) в определени моменти са се чували чак на другия край на света - Япония, Владивосток и др. Сега този предавателен център е вече в миналото. Безвъзвратно е унищожен, всички антени са предадени за вторични суровини и всичко е откраднато.

Понеже имам няколко въпроса от любопитство за предавателите в с. Могила, ако желаете оставете някакъв начин за връзка с Вас, за предпочитане електронна поща. Добре е да се събере всякаква информация, дори и маловажна, за тези апаратури, докато все още има хора, които помнят. Защото после ще е късно да покажем какво сме имали и с какъв хъс и ентусиазъм се е работело и градило.

Поздрави


Гост

#20

2015-01-09 16:05

НЕ на унищожението на РПС"Вакарел", символът на българското радио
Кумец

#21 Ех, Радио, Радио....

2015-01-09 22:58

 Хора, само погледнете интернет-сайта на Българското национално радио   http://bnr.bg/  и веднага ще разберете, че няма нищо Българско там, а още по-малко има Радио !!!

Казали са древните хора - "Не режи клона, на който седиш !" Но все пак трябва да имаш поне малко ум и въображение, та да го разбереш. Една наистина независима държава никога няма да се остави да разчита само на американските интернет и спътници. Утре Бардак О'Балама като ни наложи Ебарго, пощенски гълъби ли да внасяме от Гугутания ? Хора, мислете и бдете !

Щастлива, мирна и успеша Новата 2015-та !  


Гост

#22 Re: Ех, Радио, Радио....

2015-01-09 23:03

#21: Кумец - Ех, Радио, Радио.... 

 Съгласен съм, но тези, които могат да мислят и защитават интересите на България, не зависи нищо от тях, а тия от които зависи нито могат да мислят, нито да защитават интересите ни, могат само да КРАДАТ.


Гост

#23

2015-01-09 23:05

На тези които докараха България до тук им пожелавам колкото се може по-скоро да си занесат откраднатите милиони В ГРОБИЩАТА. Зашото те там ще ги и занесат. От егоизъм.


Гост

#24

2015-01-10 18:30

Един народ който не помни историята и традициите си е обречен на изчезване. Къде остана историята ни???? - къде останаха традициите ни?????? Разрушавайте до насита и ликвидирайте и малкото останало - то какво ли друго можете Вие които сте на власт и от които зависи всичко!!!!! Петиции....подписки....и разни други глупости които НИКОЙ не ги чете, а камо ли да се замисли защо се пускат - ГЛАСОВЕ В ПУСТИНЯТА......и толкова.....Я вървете и пийте по едно в кръчмата и почетете паметта на Вакарел или на "тъпите германци" за дето са ни изградили навремето това съоръжение!!!!!!


Гост

#25

2015-01-13 08:13

всеки ден през последните 25 години се затваря зали нещо отворипа тези управници , щом е създадено нещо значи има нужда от него