Подкрепете отворено писмо до БНТ и БНР: Защо обществените медии мълчат за Босия?

 

Моля, подкрепете със своя подпис това отворено писмо до БНТ, БНР и СЕМ. То е по повод гладната стачка на Николай Колев - Босия, продължаваща вече четвърта седмица и неотразена досега от националните обществени медии.  Следва текстът на писмото. 

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО

ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНТ
КОНСТАНТИН КАМЕНАРОВ

ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР
АЛЕКСАНДЪР ВЕЛЕВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЪВЕТА ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА

ЖУРНАЛИСТИТЕ ОТ БНТ И БНР –
имащи статут на ОБЩЕСТВЕНИ НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ

 

Г-н Каменаров,
Г-н Велев,
Г-жо Владимирова,
Дами и господа,

На 11 юни т.г. известният правозащитник, публицист, политзатворник от времето на комунизма Николай Колев – Босия заяви в специален протест до председателя на Народното събрание и до Главния прокурор, че от 0 часа на 13 юни 2018 г., започва безсрочна гладна стачка. На 12 юни Босия той изпрати декларация до президента на републиката и до гражданите на страната (линк), с която обяви публично, че ще започне тази стачка, като обясни мотивите си за нея.

В декларацията си Босия пише, че предприема този акт заради „грубото нарушаване на законите и Конституцията от депутатите в Народното събрание, които допуснаха възстановяването на схемата за продажба на шофьорски книжки от служителите на изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ при МТИТС. Всички служители и ръководството на Агенцията, които бяха задържани и обвинени под натиска на някои европейски държави-членки на ЕС, бяха тихомълком освободени и възстановени на работа. По този начин схемата за продажба на шофьорски книжки беше възстановена и ежедневно се продават десетки книжки на неграмотни и неумели български граждани, и дори на ислямисти, които отиват в богатите европейски държави и са потенциални терористи.“ 

Босия пише още в декларацията се от 12 юни, че на 4 април т.г. е внесъл писмо до председателя на Народното събрание с настоятелно искане да бъде приет, заедно с двама служители на ИА „Автомобилна администрация“, за да покаже „документи и факти за създадената ОПГ в Агенцията и извършването на тежки корупционни схеми, вследствие на което се избиват хиляди български граждани годишно, а десетки хиляди са ранени и осакатени. По конституция България е парламентарна република и именно българският парламент може и трябва да вземе незабавно отношение по този изключително тежък и убийствен проблем. Отговор не получих…“

Със своята гладна стачка, която продължава вече 22 дни, Николай Колев – Босия иска оставката на транспортния министър Ивайло Московски. Както и разпускане на Народното събрание, което Босия мотивира с това, че парламентаристите не изпълняват своята депутатска клетва.

Уважаеми дами и господа,

Както сами знаете, Българската национална телевизия и Българското национално радио са национални медии, които се издържат от джоба на данъкоплатците, за да защитават обществения интерес. Ето защо в Конституцията на Р. България и в Закона за радиото и телевизията има текстове, регламентиращи тяхната обществена функция. (И самите сайтове на БНР и БНТ тази функция е подчертавана.) Като например:

„Българското национално радио и Българската национална телевизия са длъжни незабавно и безвъзмездно да предоставят при поискване програмно време за служебни съобщения на представители на държавни органи в случаи на бедствие или на непосредствена заплаха за живота, сигурността и здравето на населението или на отделни лица.“ (Чл. 51. от ЗРТ.)

„Основният стремеж на БНР като обществена медия е изпълнение на възложените му публични (обществени) задачи… Всяка обществена медия (вкл. БНР и БНТ), трябва да осигурява услуги и съдържание, отговарящо на специфичните нужди и на малки групи, и на гражданите като индивидуални потребители; мисията й е насочена към реализиране на основното право на гражданите за равен достъп до информация, гарантиране на идейно и мисловно многообразие в обществото чрез отразяване на различните идеи и убеждения във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания с политическа и икономическа тематика.“ (Арг. чл. 6, ал.3, т.3 ЗРТ, чл. 39, ал.1 и чл. 41, ал.1 Конституцията на РБ)

„Плурализмът на мнения и различните гледни точки при отразяването на актуалните събития е другият основен принцип на радиото. За нас е важно да провокираме обществен дебат, защото в сблъсъка на мнения ставаме по-информирани, по-независими, по-свободни, а и по-толерантни.“ (От сайта на БНР)

Но какво се случва, въпреки това, въпреки тези основни принципи и функции на обществените национални медии, до днес, 4 юли 2018 г., на 22 (двадесет и втория) ден от гладната стачката на Николай Колев – Босия?

Те през цялото време мълчат. Мълчат оглушително.

Не проявяват никакво отношение, ако искат и критично, към неговия протест, в който е заложен на карта животът му. Нищо, че в Българското национално радио има например редовна рубрика, свързана с жертвите на „войната по пътищата“. И нищо, че жертвите на тази война в мирно време, по пътищата на България, продължават да растат.

Какво мислите за това, г-н Велев, вижда ли Ви се нормално?

Същото се отнася, в пълен размер, и за Българската национална телевизия, където в момента програмен директор е г-н Емил Кошлуков, който познава добре Босия, но вероятно го е «забравил» вече?

Какво мислите за това, г-н Каменаров, и за Вас ли е нормално?

Г-жо Владимирова, защо Съветът за електронни медии мълчи също?

Изпълняват ли, според Вас, БНТ и БНР обществените си функции, като се правят на слепи и глухи за тази гладна стачка, за мотивите, които са я провокирали, за риска Николай Колев – Босия да си отиде съвсем скоро от този свят, за реакциите на институциите също, доколкото има въобще реакции от тях?

Смята ли Съветът за електронни медии да вземе някакво отношение във връзка с това поведение на БНТ и БНР?

Г-н Каменаров,
Г-н Велев,
Г-жо Владимирова,
Дами и Господа,

Ние, авторите на това писмо, както и всички подкрепили тази петиция, Ви напомняме, че за институциите, в които работите, отиват парите на данъкоплатците, не за да мълчите и бездействате.

Очакваме от Вас да изпълните задълженията си и да отразите подобаващо на обществени медии протеста и гладната стачка на Николай Колев – Босия. Събирайки всички гледни точки, отразявайки коретно и обявените мотиви за тази стачка, и реалния риск за живота на Босия, и позициите на хората, които го подкрепят в неговия протест (част от които са уволнявани служители, опитали се да се противоставят на схемата за продажба на шофьорски книжки), и мнението на транспортния министър, и реакцията на парламентарната Комисия по транспорт и информациионни технологии. И като продължите да отразявате развитието на този казус, както и състоянието на Николай Колев – Босия.

04.07.2018 г.

 

Под това писмо, до момента на публикуването му, са се подписали:

Петър Стаматов
Мариана Христова
Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”
Георги Георгиев, Гражданско движение „БОЕЦ“
проф. Янко Янков
Вихрен Михайлов
Катя Донкова
Ивайло Зартов
Лидия Делирадева
Красимир Бачков
Илиян Василев
Евелина Гечева
Петър Бояджиев
Огнян Цеков
Венета Магистрели
Татяна Кристи
Венелина Попова
Петър Анастасов
Севделин Панев

.....

Имената на подписалите онлайн може да намерите тук.

 

Допълнено на 7/7/2018 

Благодарим на всички подписали - имаше резултат от писмото и подписите ви - вж. линк:

http://www.eurochicago.com/2018/07/narod-2/

 

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Петър Стаматов да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


ИлиПлатена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...