Не на употребата на палмово масло в хранителната промишленост в България

До Президента на Република България

До Министър-председателя на Република България

До Председателя на Народното събрание на Република България

До Омбудсмана на Република България

До Министерство на задравеопзването

До Министерство на земеделието и храните

До всички медии в България

До цялата Българска общественост

Това е гражданска петиция обявяваща се против масовата употреба на палмово масло в хранителната промишленост и най-вече против употребата на т.нар "хидрогенирано масло" в детските храни.

Уважаеми дами и господа,

редица изследвания показват вредното влияние на палмовото масло върху организма и до какви заболявания води, тъй като не се усвоява правилно. А когато говорим за детски организъм нещата звучат още по- зловещо. В много държави е наложена забрана над употребата на въпросното масло в хранителната индустрия. В България за съжаление пуснаха 2-3 репортажа и до там...

Палмовото масло влезе в нашата кулинария съвсем наскоро. Ако си направим труда да изчетем повече етикети на стоки в магазина, ще видим, че то се съдържа почти навсякъде: бонбони, бисквити, пържени картофи, течен шоколад, чипсове, спагети, сухари, спагети и др.

Палмовото масло е силен канцероген. Развитите страни отдавна са се отказали от внасянето и влагането на палмовото масло в хранителната индустрия, те ограничават продажбата на продукти, които го съдържат, и на етикета задължително отбелязват наличието му.

Маргаринът с палмово масло е изключително вреден за здравето! Освен палмово масло, той може да съдържа и хидрогенизирани растителни масла, които са не по-малко вредни за здравето. Получените в процеса на производството на маргарините трансизомери на мастните киселини са чужди за организма на човека; те слепват кръвните клетки, образуват тромби и повишават количеството холестерин в кръвта. Това води до диабет, онкологични тумори, импотентност и безплодие вследствие хормоналната недостатъчност при мъжете, нарушение на обмяната на веществата, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, рак на гърдата и простатата.

Ние поемаме най-много трансизомери с някои видове кашкавал, меки и твърди маргарини, хамбургери, чипсове, сухари, пържени картофи, сладкарски изделия, сладоледи, шоколади.

Хидрогенизираните мазнини поевтиняват продуктите и са много изгодни за производителя, но потребителят плаща за това със здравето си.

Фаст-фудът покрива като пластилин нашите съдове отвътре и не ни оставя шансове за здравословен живот.  /http://rasper-bg.com/?p=1586/