Петиция за смяна на ръководството на 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя

До Министър-председателя на Република България

До Министъра на образованието и науката на Република България

До Началника на РУО - София

До Кмета на Столична община

До Кмета на район Банкя, Столична община

До Омбудсмана на Република България

До българските медии и неправителствени организации      

 

Отворено писмо от родители на деца  в 78 СУ „Христо Смирненски“ гр. Банкя и жители на града.  

Във връзка с дългогодишни и системни проблеми в 78 СУ "Христо Смирненски, ви молим и настояваме да предприемете необходимите мерки за назначаване на ново ръководство, което да се погрижи прекрасната училищна база на 78 СУ „Христо Смирненски", най-голяма в България, да се превърне отново в прекрасно УЧИЛИЩЕ! Помогнете на децата ни! 

Обръщаме се и към премиера, господин Бойко Борисов, като към наш съгражданин, бивш ученик на нашето училище и син на дългогодишна учителка, преподавала в него.

По повод на извършващата се проверка в 78 СУ „Христо Смирненски“, бихме искали да споделим впечатленията си по следните дългогодишни, сериозни проблеми. Тъй като целта на това писмо е да засвидетелстваме становището си по въпроса, а не да изпадаме в дълга конкретика, оставаме на разположение за разговори по множеството конкретни проблеми.

  • Полупразно училище. 78 СУ „Христо Смирненски“ е най-голямото училище на Балканите, базата е с изключителен потенциал и размери и се намира в силно населен и желан за пребиваване район. Преди управлението на г-жа Неделчева училището поемаше всички деца в района на гр. Банкя и деца, които пътуваха от София, за да учат в нашето хубаво училище. В момента, вместо да привлича много ученици и учители, училището остава полупразно. В начален и основен курс паралелките са между три и четири, тъй като е изключително сложно за работещите родителите да организират логистика и транпорт за малките си деца и са принудени да се примиряват с нередностите в училището. След 7 клас, когато децата стават способни да пътуват сами, остава само по една паралелка от всеки випуск, тъй като учениците напускат и отиват в други училища, поради ниското ниво на образоване, системните закононарушения и психологическия натиск, който г-жа Весела Неделчева оказва върху учители, ученици и родители.  
  • Системно и масово напускане на учители. Училището страда от много голям недостиг на качествени преподаватели и на преподаватели изобщо, тъй като постоянно, заради тормоз от страна на ръководството, напускат учители, принудени да си търсят работа в други училища. Ето някои от напусналите през последните няколко години учители: Живко Пъшев, Евдокия Григорова, Елза Якова, Ани Петрова, Александрина Стоянова, Евелина Петрова, Диана Борисова, Елена Василева, Александър Василев, Юлия Пранджева, Димитър Яранов и др. Това се отразява изключително негативно на образователното ниво, на цялостната амосфера и динамиката в училището. Липсата на преподаватели налага привличане на учители в пенсионна възраст, част от които имат проблеми с паметта и други такива, които са неспособни да се справят с преподаването на учебния материал. Назначават се дори хора, представляващи опасност за децата. Като драстичен случай искаме да споменем учителка алкохоличка. След наш сигнал, учителката беше отстранена за 1 месец , след което бе свикана родителска среща, в присъствие на директорката , която  направи опит въпросната учителка да бъде върната на работа, тъй като била минала едномесечен курс на лечение и е годна да упражнява професията си.  
  • Системна смяна на преподаватели в начален курс. От години има практика в училището, в четвърти клас, голяма част от класните ръководители да се преместват в друг клас и да се подменят с непознати за децата преподаватели. Това се отразява негативно на подготовката и дисциплината на децата, в тази много важна за тях година, с която приключва  началния етап от образованието им и им предстоят изпити за Национално Външно Оценяване. Буквално до първия учебен ден родители и деца са в неведение кой ще им бъде класен ръководител.  
  • Приемане на прекалено голям брой деца в паралелка/в начален курс/, вместо да се създадат необходимия брой паралелки, което противоречи на наредба на МОН за максимален брой ученици в паралелка. Това води до големи проблеми с дисциплината, с усвояването на материала и до липса на необходимото за децата пространство в класната стая.  
  • Съществуваща практика, при подаване на сигнал от родител за нередностите в училището, родителите и децата им, които учат в училището, да бъдат подлагани на психически тормоз. Много обезпокоително е, че административни санкции, като преместване в друг клас, отстраняване от кръжоци и допълнителни дейности  се налагат на децата на хората, осмелили се да сигнализират някаква нередност, а такива, според ръководството, не могат да се прилагат към деца, за които многократно са подавани сигнали от учители и родители, че системно пречат на учебния процес, проявяват агресия и създават ежедневно проблеми.  
  • Училището разполага с чудесен басейн, който остава неизполван през голяма част от годината. В седмичната програма на децата часовете по плуване са заложени още от началото на учебната годината. Басейнът, обаче, редовно влиза в експлоатация едва в края на първия срок , неясно поради какви причини. И така всяка година децата ни са лишени за голямата част от учебната година от тази прекрасна възможност, която съществува в малко училища.  

Скандалният запис на госпожа Весела Неделчева, директор на 78 СУ „Христо Смирненски“, разпространен наскоро в медийното пространство, е изключително илюстративен за дългогодишната ситуацията  в нашето училище.

Разчитаме, че всички отговорни институции, ще предприемат спешно нужните мерки за разрешаване на проблема в 78 СУ „Христо Смирненски“, който се отразява на децата, учителите и цялата общност в Банкя. Предварително ви благодарим за съдействието!


Родители на ученици от 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Родители на ученици от 78 СУ "Христо Смирненски", гр. Банкя да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...