Да прекръстим ул. “Граф Игнатиев” на ул. “Алексей Навални”

В навечерието на печалната дата на обесването на Васил Левски е време да направим равносметка, че историческите сведения и документи недвусмислено показват, че граф Игнатиев не само не предотвратява смъртната присъда на Левски, но и допринася за нея.
Налагането на образа на генерал граф Игнатиев като покровител на българите е една от многобройните манипулации на руските имперски интереси в България. Време е да се противопоставим на ширещия се в страната ни исторически ревизионизъм, който ни тласка към тотално объркване на ценностите.

През 1930 година, когато при управлението на Ататюрк турците решават да разчистят вековния османски архив, под формата на хартия за рециклиране за българска хартиена фабрика у нас пристигат няколко вагона османски документи. Държавната администрация на тогавашна България не допуска архивът да бъде унищожен и България го съхранява до днес въпреки агресивните настоявания на Русия архивът да бъде унищожен. Именно тази историческа случайност ни помага да разберем, че зад благовидното лице на славянофил, в Игнатиев се крие човек, който носи презрение към българите, наричайки ги „племе“, “което трябва да превърнем в послушно оръдие на руската политика“. Целта на Игнатиев е да държи в „нравствено подчинение области като България“.

Смята се, че Игнатиев е пряко отговорен за обесването на Левски като отказва да го спаси и манипулира софийските комисари.

Една от най-емблематични улици на София, която също така по ирония на съдбата се пресича с бул. Васил Левски, днес носи името на Игнатиев, който посвещава работата си едно робство – османското, да бъде сменено с друго – руското.

На 16.02.2024 г. Алексей Навални плати с живота си дързостта да застане начело на антикремълската опозиция през 2010 г., както преди 151 години Левски плати с живота си дързостта да запали искрата на свободолюбието в българския народ.

За 14 години, Алексей мина през всички етапи на мъченичеството в името на непримиримостта към деспотизма и мракобесието на тоталитарното управление на Русия, чиито последици изпитва целия свят. Тровен, измъчван, малтретиран, изтезаван психически, той не се пречупи до смъртта си, и сам в безнадеждна ситуация, вдъхваше надежда на милиони хора.
Нека почетем саможертвата на Навални и поправим историческата несправедливост името на любима софийска улица да се нарича на имперски шпионин, замесен в смъртта на Васил Левски.
Нека наречем емблематичната ни улица на името на човек, дал живота си в името на истината, свободата и справедливостта и да измием срама, че дълги години тя се наричала на името на човек, замесен в смъртта на един от нашите най-големи герои. Нека заедно променим името от ул. Граф Игнатиев на ул. Алексей Навални.


Фондация “Три жени”    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Фондация “Три жени” да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...