Петиция ПРОТИВ решението на областния управител на Бургас - Пламен Янев да обяви на търг имот, върху който да бъдат изградени жилищни сгради! ИСКАМЕ ПАРК ЗА ДЕЦАТА НА САРАФОВО!!!

 

Квартал „Сарафово“ е един от най-бързоразрастващите се на територията на община Бургас и е сред най-предпочитаните от младите семейства през последните години. Поради тази причина постоянно възниква необходимост от осигуряване на допълнителни места в детската градина, разкриване на нови паралелки в училището, създаване на кътове за игра и спортни площадки, обособяване на пространства за обществено ползване.

Подходящите държавни и общински терени обаче не са безкрайни и философията на застрояването в квартала би трябвало да е съобразена с нуждите на местните хора. Именно затова буди недоумение решението на областния управител на област Бургас Пламен Янев да обяви на търг атрактивен имот, върху който да бъде изграденапоредната жилищна кооперация. Теренът се намира на ул. „Буревестник“ и е с площ 5599 кв./м, а първоначалната тръжна цена е 1 807 400 лв.Търгът е обявен за 8.03.2024 г., от 11:00 ч. в сградата на Областна администрация – ул. „Цар Петър“ 1.

Мястото е изключително подходящо за изграждането на още една сграда към съществуващата детската градина, тъй като новият корпус вече е с изцяло запълнен капацитет. Необходимост има и от разширяване материалната база на ОУ „Хр. Ботев“. Новият корпус, който Община Бургас започна да изгражда, няма да успее да събере нарастващия брой ученици.

Към момента върху въпросния имот на ул. „Буревестник“ има дървета и храстова растителност, което го прави идеален и за градски парк, с обособени зони за спорт и почивка, както и с кътове за игра на деца на различна възраст.

Предвид изложеното по-горе и належащата нужда от терени, върху които да бъдат построени сградиот обществено значение, както и зелени терени за отдих и спорт, намирам за недопустимо да се разпродават на търг малкото останали свободни държавни имоти, без дори да се проведе допитване до жителите на „Сарафово“.

Настояваме въпросът да бъде отнесен до ресорните министерства и обявеният търг да бъде отменен. Нека да запазим малкото останали зелени площи в кв. „Сарафово“!

 e51f399f-b663-43f2-a1a7-ed1a78be824d2.jpeg