Патриаршеската катедрала в София да носи името на св. Цар Борис Покръстител, а не на масовия убиец - монголския принц "Александър Невски" !

Недостойна е като народ да търпим основните и най-големи обекти в столицата и страната ни да носят чужди, руски и съветски названия. Особено фрапиращо е наличието на над 200 монумента на съветските окупатори, които доминират навсякъде в България. Дори в бивши африканските колонии народите не позволяват такова погазване на националното достойнство и националната памет.

Особено нетърпимо е и това, че основният и най-голям храм в България не носи името на български светец. При поредното обяваване на война на България от вражеска Русия този храм приема името на св. св. Кирил и Методий. Но непоследствено след войната лявото правителство, незапознато с историята връща името на този руски лъжесветец - масов убиец и "върховен предател" на своя народ, приел в края на живота си и религията на татарските окупатори.

Предлагаме този храм да носи името на българския свети цар Борис-Михаил, защото без неговото дело и усилия, делото на светите братя щеше да има съдбата на глаголицата в Чехия, Полша, Словакия, Словения и др. западнославянски държави.

Момчил Дойчев, Съпредседател на Атлантическия съвет на България.    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Момчил Дойчев, Съпредседател на Атлантическия съвет на България. да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.