ПЕТИЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА БЕЗНАКАЗАНОТО НАСИЛИЕ В БЪЛГАРИЯ

enough___doaa_eladl2.jpg

  ПЕТИЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА БЕЗНАКАЗАНОТО НАСИЛИЕ В БЪЛГАРИЯ  

 

НИЕ ГРАЖДАНИТЕ, Човеците, родителите, майките, бащите, синовете, дъщерите, братята, сестрите, водени от общото чувство за възмущение от това, което се случва в България и убедени, че нашето мнение има значение, докато в българската конституция все още пише - правата на личността, нейното достойнство и сигурност са върховен принцип и цялата държавна власт произтича от народа

ОБЕДИНЯВАМЕ СЕ ПОД СЛЕДНАТА ПЕТИЦИЯ 

Ужасени сме от информацията в медиите за младежа обвинен, че е обезобразил 18-годишната си приятелка в Стара Загора с макетно ножче, който въпреки всичко е пуснат под гаранция от съда след първоначалното му задържане. Още повече, че съдията взел това решение е жена, според данните в публичното пространство, което прави случая още по-шокиращ. Това е не само юридически, но и морален казус, който засяга всички нас, щом толкова опасни хора могат да бъдат толкова лесно пуснати от съда да се разхождат свободно по българските улици.   

Скандализирани сме, че МВР продължава да отрича участието на негови служители в побой и гавра над младо момиче пред Министерския съвет в София по време на анти-правителствените протести през 2020 г. Има осъдително решение на първа инстанция в полза на пострадалата, но то се обжалва в момента от столична полиция, която се мъчи да прехвърли вината върху жертвата на насилието, въпреки видеозаписите от инцидента.

Отвратени сме, защото син на бивш прокурор, който е обвинен, че е нападал, бил, измъчвал хора в град Перник и ги е снимал с мобилния си телефон, е пуснат под домашен арест, след престоя си в затворите в София и в Бобов Дол. Обвиняемият в множество престъпления, според медиите, е с такова чувство за безнаказаност и недосегаемост, че си е позволил да нарисува нацистки пречупен кръст на стената на затворническата си килия и е заявил пред съда, че е направил това от омраза към ромите и не съжалява. Този човек в момента е у дома си в Перник.

Шокирани сме, че убиецът на известния български журналист Милен Цветков в София е получил от съда минимална присъда от 9 години затвор, въпреки всички утежняващи вината му обстоятелства, като например това, че е шофирал под въздействието на наркотик и с двойно превишена скорост над ограничението от 50 км/час.

Разтревожени сме от зачестяващите сигнали, че ЛГБТИ хора са нападани и пребивани от мъже, носещи нацистки и хомофобски символи и използващи език на омразата. Последните такива случаи са от София и Пловдив. Ясен знак за засилваща се нетърпимост и агресия. 

Алармирани сме от това, че все повече български емигранти от ромски произход, завръщащи се от чужбина през летните месеци, се оплакват от подчертано дискриминационно отношение от служители в ресторанти, барове, хотели, плувни басейни и други обществени заведения в страната, което ги кара да се чувстват нежелани в родината си.   

Потресени сме, че български депутат, известен с антиромските,  антисемитските и хомофобските си възгледи, призовава публично към гражданска война, но никой до момента не е поискал отнемане на неговия имунитет и подвеждането му под наказателна отговорност. Това също допринася за засилване и насърчаване на омразата, нетърпимостта и агресията в българското общество. Такъв тип говорене се нормализира и се превръща в традиция в българския парламент.

Това са само някои от по-известните случаи, получили публичност чрез медиите и социалните мрежи. Те са пряк резултат от липсата на превенция от страна на държавата, което води до епидемия от омраза и ескалация на насилието в българското общество. Много често жертвите на подобни престъпления предпочитат да мълчат от страх, от срам или просто заради недоверието си към държавните институции и медиите.    

ЗАТОВА НИЕ ПРИЗОВАВАМЕ ЗА 

  •    Свикване на извънредно заседание на Министерския съвет на Република България от министър-председателя, на което да бъдат обсъдени спешни мерки срещу разрастването на езика на омразата, насилието и разделението в България, които придобиват все по-застрашителни размери.    
  •      Свикване на извънредно заседание на пленума на Висшия съдебен съвет от министъра на правосъдието, на което да бъде поставен въпросът защо престъпленията от омраза, насилието над жени и домашното насилие не се разследват ефективно и какви са причините за снизходителното отношение на част от българските магистрати към извършителите на такива престъпления. Очевидно има системен проблем в съдебната власт, който не е адекватно адресирандо момента.
  • Свикване на извънредно заседание на Парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, за да започне обсъждане на пакет от възможни законодателни промени в Конституцията, Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, Изборния кодекс, Закона за съдебната власт, Закона за защита от домашното насилие, Закона за радиото и телевизията и други нормативни актове с цел формулиране на адекватна и цялостна държавна политика за превенция на езика на омразата и насилието с участието на заинтересованите страни от гражданското общество и неправителствените организации, както и от прокуратурата, Висшия съдебен съвет, Централната избирателна комисия,  Комисията за защита от дискриминация, Съвета за електронни медии, Омбудсмана и други държавни органи.
  • Приемане на обща декларация от лидерите на парламентарно представените партии, претендиращи, че са носители на „Промяната“ и радетели за „Съдебна реформа“ - в тази декларация да бъде категорично и ясно осъдено разпространението на езика на омразата, поощряването на насилието, покровителството над насилниците и от думи да се премине към дела – снемане на имунитета и даване на съд на всеки депутат, позволил си да призовава за война, преврат, насилие, убийства или публично да обижда жените, ромите, евреите, ЛБГТИ, мюсюлманите, хората с увреждания, жертвите на насилие и други уязвими групи. Това не трябва да е еднократен акт, защото с наближаването на местните избори има риск противопоставянето да се увеличава.

Без предприемането на конкретни мерки, абсолютно нищо няма да се промени в България и жертвите на езика на омразата, домашното насилие, расизма, антисемитизма, антициганизма, хомофобията, ксенофобията, ислямофобията ще стават все повече и все по-беззащитни срещу толерираната от държавата агресия.

Убедени сме, че промяната в България няма да дойде, нито с издигане на пилони с българското знаме, нито с механичната замяна на един главен прокурор с друг, нито с отклоняване на общественото внимание към външнополитически теми. Промяната ще дойде с решителни законодателни и кадрови реформи след широки обществени консултации с представителите на потърпевшите, и със смелото разобличаване на пороците и табутата в българската правосъдна система, която все повече губи доверието на гражданите.             

 

ПЕТИЦИЯТА ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕНА ДО ВСИЧКИ КОМПЕТЕНТНИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ   

                                          

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам О. Тахир да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...