Нова автобусна линия за кв. Виница

Уважаеми г-н Антонов,

 

Уважаеми г-н Портних,

 

Уважаеми госпожи и господа - общински съветници,

 

 

Предвид лошата транспортна свързаност на кв. Виница, задръстванията в пиковите часове, непрекъсващото нарастване на населението на квартала, въвеждането на зелена зона през октомври и голямата натовареност по съществуващата автобусна линия № 31, е необходимо подобрение на транспортното обслужване на кв. Виница и околните селищни образования и местности. Предлагаме линия №12 да продължава към кв. Виница след сп. Бриз на интервал от 30 мин. т.е. един курс по линията да продължава към Виница - един курс да бъде с псоледна спирка "Бриз" и да се създаде нова автобусна линия № 72, която да обслужва трите големи мола - Гранд Мол, Варна Мол и Делта Планет Мол; ХЕИ; Стадионите “Спартак” и “Локомотив”; централните гробища и западна промишлена зона (ЗПЗ). Това е маршрута, който предлагаме и смятаме, че е подходящ за една рентабилна, бърза и удобна автобусна линия:

 

Дом майка и дете - Черно море - Център Виница - Чешмата - д-р Николаев - Захари Дончев - Разклон Виница - Светкавица - Моста - Резервоара - Лотос - Базар Левски - Дубровник - ХЕИ - Спартак - Янко Михайлов - Лятно кино Тракия - Трансформатора - Автогара - Родина - Иван Рилски - Борсата - ВАМО - Радиозавод - Елпром

 

ул. Цар Борис 3-ти - бул. 8-ми Приморски полк - бул. Васил Левски - ул. Прилеп - ул. Отец Паисий - бул. Сливница - бул. Васил Левски - бул. Владислав Варненчик

 

Експлоатационни показатели:

1. Интервал на движение: делник - 20 мин, в пиковите часове - 15 мин, през почивни дни - 25 мин

 

2. Работно време през делнични дни: 5:30 - 22:00

                                     почивни дни: 6:00 - 21:50

 

3. Дължина на еднопосочен курс: 13,5 км

 

4. Времепътуване: 40 мин

 

5. Брой спирки: 25 + 2 крайни (Дом майка и дете, Елпром)

 

Новата автобусна линия ще обслужва западна промишлена зона (ЗПЗ) и моловете, които предлагат много работни места. Това ще накара много хора да слязат от колите си. В същото време работодателите ще наемат хора от Виница, а жителите на квартала, които работят там ще стигат по-бързо. Това би стимулирало използването на градския транспорт, тъй като автобусната линия обслужва, както кв. Виница, така и кв. Левски и Цветен квартал. 

 

Ако линия №12 продължава към кв. Виница след сп. Бриз, ще можем да стигаме по-лесно до големи болнични заведения във Варна - Терапията (Св. Марина),  Военна болница, Окръжна болница, градска болница и болниците в кв. Аспарухово. Линията обслужва повечето големи болнични заведения, но от тази привилегия могат да се възползват жителите само на кв. Аспарухово. За да не се получават обърквания, може, когато №12 продължава до "Виница" да се обслужва с табела "12/12а Виница".

 

В същото време ще се запази натовареността по съществуващите линии №31 и №31А, тъй като те обслужват централната част на Варна, много училища и други важни обекти във Варна. Освен създаване на нови линии, бихме желали линия №31а да е на интервал от 50 мин през зимния сезон и на 40 мин през летния, тъй като това е единствения транспорт, преминаващ през местностите, около бул. Св. Св. Константин и Елена и ул. 30-та. Ако всички искания станат реалност, би било удачно и линия №31 в някои часове интервалът ѝ да е на 15-20 мин, т.е. курсовете от начална спирка да започват в ...10:00, 10:20, 10:35, 10:50, 11:10...). Разбира се бихме желали разписанието в пиковите часове (6:30-8:30, 12:30-13:15, 17:00-19:30) да не бъде променено.

 

През годините са закривани и много автобусни и тролейбусни линии - 3, 15, 115, 121, 86, 8, 51, 2. Защо на тяхно място да не се открият нови линии, които биха били удобни за всички и в същото време, носещи печалба?

 

Възможността за прикачване на повече от една линия в рамките на 60 мин, не е оправдание да не бъдат въведени промените, тъй като "Виница" е единственият от големите квартали на Варна, който се обслужва само от една редовна автобусна линия, а и ако например някой иска да стигне от кв. Виница до сп. Елпром, по най-бързия от възможните в момента маршрути с прекачване отнема 40 мин, тъй като се чака излишно време по спирките, а с линия №72 това ще става само за 30 мин.

 

Това, че ще се получи дублиране в определен участък с линия №7 също не е оправдание, тъй като в сегашната транспортна схема има доста линии, които се дублират, напр. 22 и 41; 118 и 82; 83 и 88; 148 с 22 и др... В момента №7 е на интервал от 20 мин, №72 също ще е на интервал от 20 мин, ако бъде пусната. Затова могат да се синхронизират разписанията и например, когато №7 спре на сп. Базар Левски, след 10 мин. да пристигне №72, за да се намали натовареността по №7, тъй като, както и №31, така и №31 е натоварена линия.

 

Разкриването на автобсуна линия №30 не касае кв. Виница и няма да може да се използва удобно от жителите на квартала, тъй като ще има само 3 курса дневно, а и маршрута ѝ е много къс. 

 

 

Благоприятни последици след подобряването на транспорта в кв. Виница, м-ст Траката, м-ст Акчелар, кв. Левски и Цветен квартал:

- Намаляване на задръстванията по ключови булеварди в гр. Варна.

- Намаляване на вредните емисии във въздуха.

- Масово използване на градския транспорт.

- Разкриване на рентабилни автобусни линии, които биха били в състояние да носят печалба.

- Разкриване на несъществуващи досега връзки, които биха били удобни за гражданите и гостите на гр. Варна:

кв. Виница - Западна промишлена зона /сп. Елпром/, без излишно преминаване през централната част на гр. Варна.

кв. Левски - Автогара

Цветен квартал - Автогара

кв. Виница - Автогара

кв. Виница - болнични заведения

кв. Виница - кв. Левски

кв. Виница - Цветен квартал

Автогара - Военна болница /прекачване на линия 209 от линия 72, без излишно преминаване през централната част на гр. Варна/

ж.к. Трошево - кв. Виница

кв. Аспарухово - кв. ВиницаScreenshot_(297)2.png

 

                                                                    С уважение,

                                                                    Инициативен комитет на кв. Виница

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Кв. Виница да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...