Петиция за обявяване на посланик Митрофанова за персона нон грата

През последните дни, от началото на войната на Русия в Украйна, българската общественост стана обект на недопустимо поведение от страна на посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова. И без да познава дипломатическия протокол в детайли, за всеки българин е ясно, че в официално изявление на посолството спрямо българите беше използван недопустим език. Подобни квалификации са неприемливи дори в обикновеното общуване между хората, а такъв речник е напълно изключен за дипломат, спрямо гражданите на страната, която го е приела.

Обяснимо, това отношение беше последвано от остра реакция на обида и възмущение в социалните мрежи от много българи, които се обявиха за незабавното отзоваване на посланик Митрофанова.

И друг път сме били свидетели на непремереност, дори на опити за намеса и хазяйничене от страна на руската мисия по наши вътрешни работи. Като решаване на съдбата на т. нар. паметник на Червената армия в центъра на София примерно. Неведнъж сме се възмущавали от руските дипломати и техни колаборационисти в България. Сега обаче на фона на военните действия, на разрушенията и жертвите, причинени от Русия на украинския народ, изказвания, обиди и клевети, засягат допълнително чувствителността ни като хора, не само като българи.

Оценяваме като демонстрация на недосегаемост отказа на посланик Митрофанова да се яви след като беше повикана в Министерството на външните работи. Тази нейна позиция не може да се квалифицира по друг начин, освен като проява на арогантно незачитане на българските институции и българската държава.

Всички българи, които с потрес посрещнахме вестта за руската инвазия в Украйна и се присъединихме към всички миролюбиви и честни хора по света, осъждащи вероломната война на Русия, няма как да приемем, че тази наша реакция може да бъде продиктувана от когото и да било някъде „отвън“ - според представите на руската посланичка, освен от нашата лична съвест.

Най-опасното в този скандален случай всъщност е, че дипломат на страната агресор с тази си реч на омразата, грубо се намеси в разпалването на хибридна война срещу гражданското общество в суверенна България. Насърчи войнолюбците, каквито, за съжаление има у нас и те не се срамуват да се изявяват публично и агресивно.

А това, че тя е благоволила да разговаря с премиера на България Кирил Петков и се е извинилa за непремереното си изявление, което се опита да представи като филологическо недоразумение, не е основание за нас да приемем, че скандалът е приключил.

Подписалите тази петиция сме твърдо убедени, че с такова отношение към нас, българите, г-жа Митрофанова не може да бъде полезна в отношенията между Русия и България. Затова, според нас, единственото възможно решение е обявяването й за персона нон грата. Както предвижда в такива случаи дипломатическата практика. Такъв изход би бил от полза за двете държави.

Сговорчивостта и добронамереността на нашия премиер е разбираема, но си остава неприемлива.


Цецка Бачкова, Димитър Сяров, Емил Димитров, Ануш Езегелян, Жени Шиер, Иван Димитров    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Цецка Бачкова, Димитър Сяров, Емил Димитров, Ануш Езегелян, Жени Шиер, Иван Димитров да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...