За въвеждане на забрана за използване на пиротехнически средства на територията на България

IMG_20201230_145855_469.jpgДО

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪРА НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

Настояваме да бъде въведена нормативна забрана за ползване на територията на България на всякакви класове фойерверки и други пиротехнически изделия за лични, фирмени и семейни празници. Към момента използването на фойерверки в жилищни райони и обществени места е изключително честа практика, като контролът за безопасността при ползването им, нивата на шум и часовете, в които се ползват, е незадоволителен или по-скоро никакъв. По никакъв начин не се следи и за класа на използваните изделия. Имайки предвид шума, който се генерира, при провеждането на "частни зари" пиротехниката не се ограничава до такава от I и II клас. Настояваме тази практика да се прекрати чрез въвеждане на изрична забрана, както и да се предвидят достатъчно ефективни контролни механизми за спазването на забраната. Фойерверките носят множество рискове за психическото и физическо здраве на хората и животните, както и увреждат околната среда, като:

1. Причиняват много сериозен стрес и безпокойство на гражданите, като най-уязвими са малките деца. Децата имат в пъти по-нисък праг на поносимост на мощния фонов шум и особено гърмеж. Те изпитват тревожност и силен страх, който може да стане причина за траен стрес, безсъние или нестихващ плач. Шумът е много над всякакви разумни нива, а зарите обикновено се провеждат в късните нощни часове. От друга страна, малките бебета и деца могат да бъдат стресирани по всяко време от шумните и изненадващи гърмежи. За аутистите със сетивни проблеми /хиперсензитивните/ фойерверките могат да бъдат унищожителни.

2. Причиняват много сериозен стрес на домашните любимци и бездомните животни, като влияят пряко върху физическото им здраве. Уплахата при тях може да да причини мозъчни увреждания, гърчове и дори смърт. От друга страна, бягствата на домашни любимци, подплашени от гърмежите, са изключително често срещано явление.

3. Има регистрирани случаи на масово измиране и наранявания на птици, в резултат на използване на фойерверки, както и на множество аномалии в поведението на дивите животни.

4. Използването на пиротехнически средства крие много сериозни опасности за живота и здравето както на използващите ги, така и на околните имоти и преминаващи граждани. Има случаи на възникнали пожари в случайни имоти от "заблудени" фойерверки, когато те не се укрепват добре, в резултат на което се самонасочват неконтролируемо. 

5. Твърди се, че използването на пиротехника повишава смога в градовете.

6. Изгорелият барут от фойерверките насища въздуха с тежки прахови частици. Освен барут, фойерверките съдържат сяра и метални соли, които замърсяват допълнително и без това мръсния въздух, който дишаме.

Не намираме никакво разумно оправдание за необходимостта от ползване на пиротехнически средства за частни празници. Самите фойерверки в общия случай са аматьорски и не носят естетическа наслада, а дори да има такава, то тя е несъпоставима с рисковете, които я съпровождат. Твърдим, че това е терор върху гражданите, които не разполагат с ефективен механизъм, по който да потърсят отговорност от лицата, причинили им стрес, щети или увреждане на здравето, в резултат на безконтролното ползване на фойерверки. 

Редица европейски градове стигат много по-далеч и въвеждат забрани за ползване на пиротехника дори на Нова година и официални празници, особено след увеличената терористична заплаха, имайки предвид стреса, който се причинява на хората от гърмежите. Други пък позволяват единствено "тихи" фойерверки, които предоставят светлинно шоу, без силен звук. На фона на все по-сериозните рестрикции в Европа, в България се позволява безконтролна и масова употреба на фойерверки, като отговорност не се носи от никого.

Автор на текста: Антония Спасова 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Мария Асова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...